ΑΘΗΝΑ
11:40
|
05.10.2024
Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων δύο ετών.
εξόρυξη πετρελαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων δύο ετών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που λήγει στις 4 Οκτωβρίου, εν μέσω προσδοκιών για ισραηλινά πλήγματα στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν.

Το διεθνές αργό τύπου Brent που αποτελεί σημείο αναφοράς διαπραγματευόταν στα 77,98 δολάρια ανά βαρέλι στις 15.19 τοπική ώρα (1219 GMT) την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο περίπου 0,7% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 77,44 δολαρίων το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.

Το West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 73,83 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση περίπου 0,6% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 73,38 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς διαπραγματεύονταν υψηλότερα καθώς οι περιφερειακές εντάσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω μετά την εκτόξευση περίπου 180 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν δήλωσε ότι η επίθεση ήταν απάντηση στις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του διοικητή του IRGC Αμπάς Νιλφοροσάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ιράν έκανε ένα «μεγάλο λάθος» και «θα το πληρώσει».

Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για πιθανά αντίποινα από το Ισραήλ προσέφεραν επίσης ανοδική στήριξη στις τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη.

Ο Μπάιντεν άφησε ανοιχτή την πόρτα στο ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, λέγοντας: «Το συζητάμε αυτό».

Μετά τις δηλώσεις, τόσο οι τιμές του Brent όσο και του WTI αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5%.

Η άμεση εμπλοκή του Ιράν, μέλους του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), αύξησε την προοπτική διαταραχών στον εφοδιασμό πετρελαίου.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση πετρελαίου του ΟΠΕΚ, η χώρα παρήγαγε 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, οι διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου βοήθησαν επίσης τις ανοδικές κινήσεις των τιμών προκαλώντας ασφάλιστρο κινδύνου στις αγορές πετρελαίου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στις αρχές της Τετάρτης την πρόθεσή του να επιτεθεί σε 24 πόλεις και χωριά στο νότιο Λίβανο, προειδοποιώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς το βόρειο τμήμα του ποταμού Λιτάνι, το τελευταίο σημείο στο νότο, υποστηρίζοντας ότι μαχητές και όπλα της Χεζμπολάχ βρίσκονται στην περιοχή.

Σε απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις, η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στόχευσε στρατιώτες του ισραηλινού στρατού, εγκαταστάσεις και αποθήκες πυροβολικού σε τουλάχιστον πέντε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

Επιπλέον, η αβεβαιότητα σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) συνεχίζει να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους παραμένουν ισχυρές, ενώ για τον Νοέμβριο προβλέπεται 66% πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης. Αναμένεται ότι η μείωση των επιτοκίων της χώρας θα αποδυναμώσει το δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων, ενισχύοντας τη ζήτηση πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) που δημοσιεύθηκαν αργά την Τετάρτη τσαλαπατούσαν την περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 3,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου, έναντι της πρόβλεψης της αγοράς για μείωση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια κατά την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία άσκησαν πτωτικές πιέσεις στις τιμές μειώνοντας τις ανησυχίες για τη διακοπή της προσφοράς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης-Δένδιας: Συνάντηση με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Ουκρανία: Καταγγελία Μητροπολίτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας για «απαγωγή» του γιου του

Οι πύραυλοι του Ιράν δεν συνέτριψαν μόνο αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις

Η Ρωσία προσκαλεί τον Γ.Γ. ΟΗΕ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα