ΑΘΗΝΑ
01:33
|
22.11.2024
Οι ηγέτες της Κίνας και της Βόρειας Κορέας δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στην 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η σημαία της Βόρειας Κορέας κυματίζει στο προξενικό γραφείο της Βόρειας Κορέας στο Dandong, επαρχία Liaoning, Κίνα, 20 Απριλίου 2021
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Κίνας και της Βόρειας Κορέας δεσμεύτηκαν την Κυριακή να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στην 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Πιονγκγιάνγκ.

«Δίνω μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΛΔΚ», είπε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο μήνυμά του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, χρησιμοποιώντας τα αρχικά για το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Ο Σι είπε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να «γράφει ένα νέο κεφάλαιο» σχέσεων μέσω ενισχυμένων επικοινωνιών και συνεργασίας.

Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας. Οι δυο τους μοιράζονται μια ιστορία που χρονολογείται από την υποστήριξη του Πεκίνου στην Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας το 1950-1953 που οδήγησε στο σχηματισμό της Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Όμως η Κίνα αντέδρασε επιφυλακτικά τον Ιούνιο καθώς ο Κιμ βάθυνε τους δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Φέτος, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία υπέγραψαν μια στρατηγική συνθήκη που περιλαμβάνει στοιχεία αμοιβαίας άμυνας.

Στο μήνυμά του προς τον Σι, ο Κιμ δεσμεύτηκε «να αγωνίζεται σταθερά για να εδραιώσει και να αναπτύξει τις φιλικές και συνεργατικές σχέσεις μεταξύ της ΛΔΚ και της Κίνας, όπως απαιτείται από τη νέα εποχή».

Η Βόρεια Κορέα αναμένεται να αναθεωρήσει το σύνταγμά της για να εγκαταλείψει τον μακροχρόνιο στόχο της για ειρηνική ενοποίηση με τον Νότο και να επαναπροσδιορίσει τα διακορεατικά σύνορα, μια κίνηση που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις στη χερσόνησο. Η Βόρεια Κορέα θα συγκαλέσει κοινοβουλευτική συνεδρίαση για να συζητήσει την τροποποίηση τη Δευτέρα.

Τον Ιανουάριο, ο Κιμ ζήτησε να αλλάξει το σύνταγμα για να διασφαλιστεί ότι η Νότια Κορέα θεωρείται ως ο «πρωταρχικός εχθρός» και ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να σχεδιάσει την «κατοχή, την υποταγή και την ανάκτηση» της Νότιας Κορέας σε περίπτωση πολέμου.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Βόρεια Κορέα θα πρότεινε ότι θα επιδιώξει την ενοποίηση με τη βία, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σύνταγμα, δήλωσε ο Λιμ Έουλ-τσουλ, καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kyungnam της Νότιας Κορέας.

Ο επαναπροσδιορισμός της διακορεατικής επικράτειας θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει «νέο σημείο ανάφλεξης στις διαφορές μεταξύ των δύο Κορεών», είπε.

Την Παρασκευή, ο Κιμ είπε ότι η χώρα του δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες επιθετικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, εάν ο εχθρός επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει βία για να καταπατήσει την κυριαρχία του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απολύσεις και πιθανό κλείσιμο για το ισραηλινό εργοστάσιο της Yokohama

Ο Φραγκογιάννης στην εκδήλωση της εμιρατινής πρεσβείας στην Αθήνα

Interregnum: Από τα χτυπήματα «βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος» στο χρώμα των κόκκινων γραμμών

Μαρουάν Τουμπάσι: Κανείς δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα