ΑΘΗΝΑ
14:53
|
06.10.2024
Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να εργαστεί για να τερματίσει τα δεινά που έχουν κατακλύσει τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Αντόνιο Γκουτέρες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παγκόσμια κοινότητα δεν πρέπει να χάσει την ελπίδα της και να εργαστεί για να τερματίσει τα δεινά που έχουν κατακλύσει τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ομιλία του, η οποία συνέπεσε με την επέτειο της επίθεσης των Παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, μεταδίδει το TASS.

«Είναι καιρός για την απελευθέρωση των ομήρων. Ήρθε η ώρα να σιγήσουν τα όπλα. Ώρα να σταματήσει ο πόνος που έχει κατακλύσει την περιοχή. Ώρα για την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί πλήρως για την επίτευξη αυτών των στόχων. Εν μέσω τόσο μεγάλης αιματοχυσίας και διαίρεσης, πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα. Ας τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, ας επανενώσουμε τις οικογένειες και ας βάλουμε τέλος στον πόνο και τη βία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Και ας μη σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση, όπου το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής θα μπορούν επιτέλους να ζήσουν ειρηνικά και αξιοπρεπώς και με σεβασμό ο ένας για τον άλλον», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι η Χαμάς «πρέπει να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να επισκεφθεί τους ομήρους αυτούς». Επισήμανε ότι «ο πόλεμος που ακολούθησε τις τρομερές επιθέσεις πριν από ένα χρόνο συνεχίζει να συντρίβει ζωές και να προκαλεί βαθύτατο ανθρώπινο πόνο στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τώρα στο λαό του Λιβάνου».

Η ένταση αναζωπυρώθηκε και πάλι στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα, σκοτώνοντας κατοίκους ισραηλινών συνοριακών οικισμών και παίρνοντας πάνω από 250 ομήρους, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Σε απάντηση, το Ισραήλ κήρυξε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, όπου ζούσαν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πριν από την κρίση, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, καθώς και σε ορισμένα τμήματα του Λιβάνου και της Συρίας, προτού ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο την καταστροφή των στρατιωτικών και πολιτικών δομών της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2023, καθιερώθηκε ανθρωπιστική εκεχειρία για μια εβδομάδα με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ. Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με το Ισραήλ, απελευθερώθηκαν 110 όμηροι. Την 1η Δεκεμβρίου 2023, η εκεχειρία παραβιάστηκε από τους ριζοσπάστες, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ισραηλινή πλευρά, οι ριζοσπάστες εξακολουθούν να κρατούν 101 άτομα ως ομήρους στη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα γιορτάζουν την 75η επέτειο των δεσμών τους

Οι Μαλδίβες θα ζητήσουν διάσωση από την Ινδία παρά τις τεταμένες σχέσεις

Ο Μακρόν ζητά απαγόρευση των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ

Ένα Μπεκτασικό κράτος ή μια ακόμα εργαλειοποίηση του σουφισμού (μυστικού Ισλάμ);

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα