ΑΘΗΝΑ
12:58
|
06.10.2024
Μαζικά διαδοχικά πλήγματα έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς την Κυριακή.
Νότια προάστια της Βηρυτού, 6 Οκτωβρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζικά διαδοχικά πλήγματα έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς την Κυριακή, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, με εκρήξεις σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου και πυροδοτώντας κόκκινες και λευκές λάμψεις για σχεδόν 30 λεπτά, ορατές από αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η πολεμική του αεροπορία «πραγματοποίησε μια σειρά στοχευμένων πλήξεων σε έναν αριθμό εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων και τρομοκρατικών υποδομών που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στην περιοχή της Βηρυτού».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πριν από την επίθεση έλαβε μέτρα «για να μετριάσει τον κίνδυνο να πληγούν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης προειδοποιήσεων στον πληθυσμό της περιοχής».

Εδώ και ημέρες το Ισραήλ βομβαρδίζει προάστια της Βηρυτού που θεωρούνται προπύργια της υποστηριζόμενης από το Ιράν ένοπλης οργάνωσης, σκοτώνοντας τον ηγέτη της Σαγίντ Χασάν Νασράλα και ενδεχομένως τον πιθανό διάδοχό του.

Μια πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε το Σάββατο ότι ο Χασίμ Σαφιεντίν, ο δυνητικός διάδοχος, δεν είχε επαφή από την Παρασκευή, μετά από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης που φέρεται να είχε στόχο τον ίδιο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξουδετέρωσε τον Νασράλα σε μια επίθεση στην έδρα της κεντρικής διοίκησης της ομάδας στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου. Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι είχε σκοτωθεί.

Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσαν ότι οι ισραηλινές επιδρομές από την Παρασκευή στην Dahiyeh, μια κατοικημένη περιοχή και προπύργιο της Χεζμπολάχ νότια της κεντρικής Βηρυτού, εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία να ερευνήσουν το σημείο της επίθεσης της Πέμπτης το βράδυ.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει το θέμα του Σαφιεντίν.

Η απώλειά του θα αποτελούσε άλλο ένα πλήγμα για την ομάδα και τον προστάτη της, το Ιράν. Τα ισραηλινά χτυπήματα σε όλη την περιοχή τον περασμένο χρόνο, που επιταχύνθηκαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν καταστρέψει την ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ έχει επεκτείνει τις ενέργειές του στο Λίβανο. Το Σάββατο πραγματοποίησε το πρώτο του χτύπημα στη βόρεια πόλη Τρίπολη, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας του Λιβάνου, και ισραηλινά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιδρομές στο νότο.

ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΜΑΧΩΝ, ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ

Πριν από την πρόσφατη έξαρση, οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ περιορίζονταν κυρίως στη συνοριακή περιοχή Ισραήλ-Λιβάνου, παράλληλα με τον πολυετή πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ σκότωσε 440 μαχητές της Χεζμπολάχ στις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο Λίβανο και κατέστρεψε 2.000 στόχους της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα αριθμό νεκρών.

Το Ισραήλ λέει ότι ενίσχυσε την επίθεσή του κατά της Χεζμπολάχ για να επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή δεκάδων χιλιάδων πολιτών στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, τα οποία βομβαρδίζονται από την οργάνωση από τις 8 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν το Σάββατο ότι εννέα ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στο νότιο Λίβανο.

Η ισραηλινή επίθεση έχει επίσης σκοτώσει εκατοντάδες απλούς Λιβανέζους, λένε Λιβανέζοι αξιωματούχοι, και έχει αναγκάσει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους – σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού – να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αξιωματούχος των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι το χτύπημα του Σαββάτου σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στην Τρίπολη σκότωσε ένα μέλος της Χαμάς, τη σύζυγό του και δύο παιδιά. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, επιβεβαίωσε το Σάββατο τον θάνατο δύο μαχητών της, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους ηγέτες της, του Σαΐντ Ατάλα, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τρίπολη.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι σκότωσε δύο μέλη της Χαμάς που δρούσαν στον Λίβανο, αλλά δεν είπε αν βρίσκονταν στην Τρίπολη, μια πόλη-λιμάνι με σουνιτική μουσουλμανική πλειοψηφία, η οποία είχε επίσης στοχοποιηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 με τη Χεζμπολάχ.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Στο βόρειο Ισραήλ, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν την Κυριακή, αφού οι σειρήνες την προηγούμενη ημέρα είχαν στείλει τους ανθρώπους να τρέξουν σε καταφύγια εν μέσω πυρών ρουκετών από τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε το Σάββατο ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον μιας εταιρείας που αποκάλεσε «ATA εταιρεία στρατιωτικών βιομηχανιών κοντά στη βάση Sakhnin», κοντά στη Χάιφα. Δεν ήταν άμεσα σαφές σε τι αναφερόταν η Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δύο βλήματα πέρασαν από τον Λίβανο, το ένα εκ των οποίων αναχαιτίστηκε ενώ το άλλο προσγειώθηκε αλλά δεν προκάλεσε ζημιές.

Το Ισραήλ θα γιορτάσει τη Δευτέρα την πρώτη επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και περίπου 250 πιάστηκαν όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχει σκοτώσει σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, και έχει εκτοπίσει σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα.

Οι επιπτώσεις στους αμάχους έχουν προκαλέσει εκτεταμένες διαμαρτυρίες διεθνώς. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο το Σάββατο καθώς πλησίαζε η επέτειος.

Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τόσο τη Χεζμπολάχ όσο και τη Χαμάς και το οποίο έχει χάσει φέτος βασικούς διοικητές του επίλεκτου Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την Τρίτη. Τα πλήγματα προκάλεσαν μικρή ζημιά.

Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές για την απάντησή του.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν με αφορμή το ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Παρασκευή το Ισραήλ να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές.

Ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ για την περιοχή, ο στρατηγός του στρατού Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το Σάββατο αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, αρνούμενος να διευκρινίσει ποια χώρα ή να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι έφτασε στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις με ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Η ακτινογραφία των 20.000 προσλήψεων στο Δημόσιο το 2025

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 65.671 ψήφισαν μέχρι τίς 11 το πρωί

Το Καζακστάν ψηφίζει για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού

Ιράν: Ο υπουργός Πετρελαίου επισκέπτεται κρίσιμης σημασίας πετρελαϊκό τερματικό σταθμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα