ΑΘΗΝΑ
13:22
|
07.10.2024
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου επανέφερε το Ισραήλ στην «αφετηρία», δήλωσε ο Χάλεντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτης της Χαμάς, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
Ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συντρίμμια που θα μπορούσαν να χρειαστούν έως και 15 χρόνια για να απομακρυνθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρά πλήγματα σε περιοχές της Γάζας και του νότιου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ,, στην συμπλήρωση ενός χρόνου από την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε την ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας και τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.

Χθες Κυριακή, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολείο στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της περιοχή, ενώ έπληξαν και στόχους στα νότια προάστια της Βηρυτού, στον πιο έντονο βομβαρδισμό της πόλης τις τελευταίες ημέρες.

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα σπίτι στην πόλη Σρίφα, νότια της Τύρου στον νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, αναφέρουν το Lebanon 24 και το Quds News Network, ενώ δύο ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σπίτι στην πόλη Καλίγια, στη δυτική κοιλάδα Μπεκάα, σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου. Σε ανακοίνωσή του νωρίς το πρωί

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί, ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη μάχη στα σύνορα με το Λίβανο, ενώ άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επιπλέον ότι έπληξε το συγκρότημα πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της τελευταίας σειράς αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο. Τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν το «αρχηγείο πληροφοριών» της Χεζμπολάχ, καθώς και κέντρα διοίκησης και «πρόσθετες τοποθεσίες υποδομών τρομοκρατών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του νωρίς τη Δευτέρα.

Η Χαμάς εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών Maqadmeh M90 εναντίον του Τελ Αβίβ, ενώ η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της πόλης Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, τραυματίζοντας 10 άτομα και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, με ισραηλινά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός διερευνά τους λόγους για τους οποίους η αεράμυνα δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την επίθεση.

Χαμάς: «Πίσω στην αφετηρία» ο ισραηλινός κατακτητής

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου επανέφερε το Ισραήλ στην «αφετηρία», δήλωσε ο Χάλεντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτης της Χαμάς, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Ο κατακλυσμός του Αλ-Ακσα επανέφερε τον κατακτητή στην αφετηρία και απείλησε την ύπαρξή του», δήλωσε ο Χάλεντ Μεσάαλ.

Αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς δήλωσε ότι «επρόκειτο για μία φυσιολογική απάντηση στο καθεστώς κατοχής και στα εντεινόμενα σχέδια εποικισμού [των παλαιστινιακών εδαφών], στην πολιορκία και την επίθεση κατά του Αλ-Ακσα», του τεμένους στην Πλατεία των Τζαμιών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο Χάλεντ Μεσάαλ κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για απειλές κατά της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, παρά τις διμερείς ειρηνευτικές συμφωνίες που έβαλαν τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τις δύο αραβικές χώρες, το 1979 και το 1994 αντίστοιχα.

«Ο εχθρός θέλει όλοι στην περιοχή να είναι υποτελείς και ενεργεί με τον τρόπο αυτό και κατά χωρών με τις οποίες δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση», είπε προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «απειλεί την αραβική και εθνική ισλαμική ασφάλεια παντού».

Στην Βηρυτό, η οργάνωση Χεζμπολάχ υπόσχεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά την πρώτη επέτειο της επίθεσης να συνεχίσει να πολεμά την επίθεση του Ισραήλ, «του καρκινώματος που πρέπει να εξαλειφθεί» μακροπρόθεσμα.

Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου δηλώνει ότι άνοιξε το μέτωπο μετά την 7η Οκτωβρίου «για να υπερασπισθεί τον Λίβανο», αναγνωρίζοντας ότι «έχει πληρώσει υψηλό τίμημα» γι’ αυτό.

Ένας χρόνος γενοκτονίας

Σήμερα, 7 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ από την Χαμάς, κατά την οποία, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, σκοτώθηκαν 1.139 άνθρωποι και περίπου 250 αιχμαλωτίστηκαν, κίνηση που πυροδότησε την καταστροφική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιοι -περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς γυναίκες και παιδιά- και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 96.000, ενώ ο πολιορκημένος θύλακας έχει μετατραπεί σε ερείπια.

Μέσα σε έναν χρόνο από την ισραηλινή εισβολή, περίπου το 90% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας έχει εκτοπιστεί, οι περισσότεροι από αυτούς πολλές φορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινιακές οικογένειες συνωστίζονται σε εκτεταμένους καταυλισμούς σκηνών κοντά στις ακτές της Μεσογείου – χωρίς ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή τουαλέτες, με την πείνα και τις ασθένειες να είναι ευρέως διαδεδομένες.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο πόλεμος έχει καταστρέψει πάνω από το 92% των κύριων δρόμων της Γάζας και περισσότερο από το 84% των εγκαταστάσεων υγείας, ενώ σχεδόν το 70% των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν διαλυθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συντρίμμια που θα μπορούσαν να χρειαστούν έως και 15 χρόνια και σχεδόν 650 εκατομμύρια δολάρια για να απομακρυνθούν.

Τελετές μνήμης στο Ισραήλ

Τελετές και αγρυπνίες για την επέτειο πραγματοποιούνται σήμερα σε ολόκληρο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης ενός λεπτού σιγής υπό τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζοκ, στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Supernova όπου 364 άνθρωποι σκοτώθηκαν από μαχητές της Χαμάς.

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει ότι για να αλλάξει την πορεία της ιστορίας και να φέρει ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή, πρέπει να υποστηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του ενάντια στους εχθρούς του», τόνισε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Ισραήλ.

«Αυτή την ημέρα, σε αυτόν τον τόπο, και σε πολλά μέρη σε όλη τη χώρα μας, θυμόμαστε τους νεκρούς μας, τους ομήρους μας, τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε πίσω και τους ήρωές μας που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και του έθνους. Περάσαμε μια τρομερή σφαγή πριν από ένα χρόνο», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, εξέφρασε από την πλευρά του τη δέσμευσή του να κάνει τα πάντα για να «νικήσει» τους εχθρούς του Ισραήλ. «Είμαστε βαθιά δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να νικήσουμε τους εχθρούς μας και να υπερασπισθούμε την πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Γκάλαντ σε ανακοίνωση.

Αργότερα μέσα στην ημέρα ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να απευθυνθεί στους Ισραηλινούς πολίτες μέσω διαγγέλματος, ενώ συγκεντρώσεις μνήμης είναι προγραμματισμένες στο Τελ Αβίβ, καθώς και το Νιρ Οζ, συνοικισμό ισραηλινών εποίκων, όπου 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση της Χαμάς και περισσότεροι από 70 συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Γάζα.

Ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους.

Ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στα αγγλικά μέσα από τον λογαριασμό του στο X.

«Έναν χρόνο μετά τα φρικτά τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Οκτωβρίου, δεν ξεχνάμε. Ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε επίσης την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, παρευρέθηκε σε τελετή στο νότιο Ισραήλ για τη μνήμη των θυμάτων της Χαμάς και αργότερα μέσα στην ημέρα θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ίσραελ Κατζ,  πριν κατευθυνθεί στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η σχέση της ισραηλινής κυβέρνησης με τη Γαλλία πήρε τροπή το Σαββατοκύριακο όταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, λόγω των ανηλεών βομβαρδισμών της Γάζας και αφού ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Λιβάνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακόμα και την απαγόρευση του διαδικτυακού στοιχήματος εξετάζει η Βραζιλία

Η Ολλανδία ανακοίνωσε την πρώτη παράδοση F-16 στην Ουκρανία

«Τα παιδιά της Παλαιστίνης»: Τριήμερη έκθεση ζωγραφικής και προβολές

Αλληλεγγύη με διαδηλώσεις στον λαό της Παλαιστίνης-«Ένας χρόνος σφαγής»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα