ΑΘΗΝΑ
15:35
|
07.10.2024
«Για πρώτη φορά, μπορώ να ανακοινώσω επίσημα ότι τα πρώτα ολλανδικά F-16 παραδόθηκαν στην Ουκρανία», έγραψε ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας, Ρούμπεν Μπρέκελμανς, επιβεβαίωσε ότι η πρώτη παρτίδα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που υποσχέθηκε το Άμστερνταμ στο Κίεβο έχει ήδη παραδοθεί.

Ο Μπρέκελμανς επισκέφτηκε το Κίεβο και το Χάρκοβο την Κυριακή, όπου αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για τη στρατιωτική αρωγή που παρέχει η χώρα του στην Ουκρανία. Μέλος του επονομαζόμενου «συνασπισμού F-16», η Ολλανδία υποσχέθηκε να δωρίσει 24 αεροσκάφη στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς να αποκαλυφθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

«Για πρώτη φορά, μπορώ να ανακοινώσω επίσημα ότι τα πρώτα ολλανδικά F-16 παραδόθηκαν στην Ουκρανία», έγραψε ο υπουργός στο X.

Πρόσθεσε ότι το Άμστερνταμ θα επενδύσει 400 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας drones για τον ουκρανικό στρατό.

«Αυτό περιλαμβάνει όλα τα είδη προηγμένων drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναγνώριση, άμυνα και επίθεση. Ειδικά στον αέρα, αλλά και σε ξηρά και θάλασσα», ανέφερε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας την Κυριακή.

Ο Μπρέκελμανς υπογράμμισε τη σημασία των drones στον σύγχρονο πόλεμο και σημείωσε ότι η ανάπτυξη συστημάτων drone προχωρά με «αστραπιαία ταχύτητα».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάρουμε πολύ χρόνο, έχει να κάνει με την ταχύτητα. Προμηθευτείτε πρωτότυπα, δοκιμάστε τα γρήγορα και κλιμακώστε γρήγορα την παραγωγή», είπε ο υπουργός.

Περίπου τα μισά από τα χρήματα θα δαπανηθούν στην Ολλανδία, ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν μεταξύ της Ουκρανίας και άλλων κρατών, δήλωσε ο Μπρέκελμανς στο Reuters κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Οι αξιωματούχοι στο Κίεβο επιμένουν ότι τα F-16 ήταν απαραίτητα για να εξισωθούν οι εναέριες δυνατότητες και να αντιμετωπιστούν οι αεροπορικές επιδρομές από τη Ρωσία. Η Ουκρανία φέρεται επίσης να παραπονέθηκε για τον ρυθμό εκπαίδευσης των πιλότων της στις ΗΠΑ. Το Κίεβο έχασε το πρώτο του F-16 κατά τη διάρκεια μιας αποστολής μάχης τον Αύγουστο.

Η Ολλανδία έχει παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα από 3,76 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια από το 2022. Νωρίτερα φέτος, το Άμστερνταμ ανακοίνωσε ότι θα συναρμολογήσει ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Patriot για την Ουκρανία. Ωστόσο, οι Ολλανδοί ιθύνοντες έχουν δυσκολευτεί να προμηθευτούν ανταλλακτικά από άλλες χώρες, δήλωσε ο Μπρέκελμανς στο Reuters.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

7 Οκτωβρίου: Έναν χρόνο μετά η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια (upd)

Στο Κίεβο ο CEO των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Ρουμανία: «Κόπηκε» άνευ αιτιολόγησης ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία

Υπέρ της κατασκευής πυρηνικού σταθμού ψήφισε το Καζακστάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα