Το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας αφαίρεσε την ακροδεξιά ευρωβουλεύτρια Ντιάνα Σοσόακα από τη λίστα των προεδρικών υποψηφίων χωρίς να παραθέσει τους λόγους.
Η Σοσόακα, ηγέτιδα της εθνικιστικής S.O.S Ρουμανίας, εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο. Στο παρελθόν είχε ζητήσει από την Ε.Ε. να σταματήσει να παρέχει όπλα στο Κίεβο και μάλιστα είπε ότι η Ρουμανία πρέπει να προσαρτήσει ορισμένα ουκρανικά εδάφη.
Λίγο μετά την εκλογή της ως ευρωβουλεύτριας στις εκλογές του Ιουνίου, πρότεινε να κληθεί ένας ιερέας για να αγιάσει τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να το καθαρίσει από τους «διαβόλους».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επανεκλογή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για νέα θητεία τον Ιούλιο, η Σοσόακα οδηγήθηκε έξω από την αίθουσα του Στρασβούργου κατόπιν αιτήματος της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα αφού φώναξε και διέκοψε τις ομιλίες.
Μετά την απομάκρυνσή της από το ψηφοδέλτιο για τις προεδρικές εκλογές του φετινού χειμώνα, η Σοσόακα κάλεσε σε διαμαρτυρία ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας. Στη σχετική ανάρτησή της έδωσε και μια αντισημιτική χροιά κατηγορώντας τους «Εβραίους», εκτός από την Γαλλία και τις ΗΠΑ για μια συνωμοσία εναντίον της.
«Μήνυμα προς Εβραίους και Αμερικανούς και Γάλλους κλπ.: Δε σας φοβάμαι! Δε θα σταματήσω! Δε θα σιωπήσω! Θα πρέπει να με σκοτώσετε και ακόμα και τότε δε θα σιωπήσω γιατί η φωνή μου θα υψωθεί μέσα από τον τάφο!», έγραψε με κεφαλαία γράμματα σε διαδικτυακή δήλωσή της.
Οι προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας σε δύο γύρους θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η αναμέτρηση θα είναι αμφίρροπη, αποτυπώνοντας ότι στον δεύτερο γύρο θα περάσουν ο σοσιαλιστής νυν πρωθυπουργός της χώρας Μαρσέλ Τσολάκου (20,3%) και ο ανεξάρτητος πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα (21,4%). Περίπου το 13,6% είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν την Σοσόακα, κάτι που την τοποθετούσε στην τέταρτη θέση.
Η απομάκρυνση της θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκλογικές προοπτικές ενός άλλου ακροδεξιού ηγέτη, του Τζορτζ Σιμιόν από τη Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR), ο οποίος κάλυπτε το 12%.
Ενώ η απόφαση είναι οριστική και η Σοσόακα δεν μπορεί να ασκήσει έφεση σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το εννεαμελές δικαστήριο είναι πολιτικά διορισμένο, γεγονός που οδήγησε ορισμένους πολιτικούς – συμπεριλαμβανομένων και αντιπάλων της Σοσόακα- να ζητήσουν εξηγήσεις.
«Πιστεύω ότι το [δικαστήριο] πρέπει να παρουσιάσει γρήγορα το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση και ότι αυτή πρέπει να περιέχει ισχυρά νομικά και συνταγματικά επιχειρήματα… διαφορετικά μιλάμε για ευπάθεια του δημοκρατικού συστήματος στη Ρουμανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μαρσέλ Τσολάκου, σε ανάρτησή του στο Facebook.