ΑΘΗΝΑ
20:27
|
07.10.2024
Ο νέος υπουργός Οικονομικών υπόσχεται να συμμορφώσει τον προϋπολογισμό του 2025 με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς οι Βρυξέλλες επιπλήττουν τη Γαλλία.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Αντουάν Αρμάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο προϋπολογισμός για το 2025 θα είναι «πλήρως» σύμφωνος με τους νέους κανόνες δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Αντουάν Αρμάν, ενόψει της πρώτης συνάντησής του με ομολόγους του από την Ε.Ε.

Ο νέος υπουργός θα παρουσιάσει τον εθνικό προϋπολογισμό την Πέμπτη, με τον οποίο το Παρίσι ελπίζει ότι θα αντιμετωπίσει το «κολοσσιαίο» χρέος της Γαλλίας μέσω νέων φόρων και περικοπών δαπανών.

«Έχουμε ετοιμάσει έναν προϋπολογισμό για να ενισχύσουμε την οικονομική και εθνική κυριαρχία της χώρας», είπε ο Αρμάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι ο σεβασμός των κανόνων της Ε.Ε. είναι «ζήτημα διεθνούς αξιοπιστίας».

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη επιπλήξει τη Γαλλία για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, εκκινώντας και αντίστοιχη τυπική διαδικασία τον Ιούλιο επειδή το έλλειμμά της είναι πάνω από το 3%.

Η Γαλλία καλείται από την Ε.Ε. να υποβάλει ένα σχέδιο για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματός της, αλλά το Παρίσι κέρδισε αναβολή αφού χρειάστηκε να διοριστεί νέα κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές.

Η Γαλλία επιδιώκει να «συμμαζέψει» τα δημοσιονομικά της κατά περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025 με την ελπίδα να φέρει το έλλειμμα του δημόσιου τομέα στο 5% του ΑΕΠ από 6,1% που εκτιμάται φέτος.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε το έλλειμμά μας κάτω από το όριο του 3% έως το 2029», είπε, δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή από ό,τι είχε υποσχεθεί ο προκάτοχός του, Μπρούνο Λεμέρ, νωρίτερα το 2024.

Επεσήμανε πάντως τον στόχο της Γαλλίας να μειώσει το έλλειμμα στο 5% το επόμενο έτος.

«Ο πρωθυπουργός μου έδωσε μια εξαιρετικά σαφή εντολή: να υπερασπιστώ τα γαλλικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα στον κόσμο σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα», είπε ο Αρμάν.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί ακόμη δύο Ισραηλινοί έφεδροι πριν καν πατήσουν το έδαφος του Λιβάνου

ADRION με στόχο τη θαλάσσια ασφάλεια στην Αδριατική

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Με ιδιωτικοποιήσεις και απευθείας αναθέσεις δεν κερδίζεται η ακρίβεια»

Καμία διαφορά για μας όποιος και να βγει Πρόεδρος στις ΗΠΑ, λέει ο Λαβρόφ στο Newsweek

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα