ΑΘΗΝΑ
16:28
|
07.10.2024
Υπέρ της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού του Καζακστάν, ψήφισε η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ουρανίου στον κόσμο.
Οι εκλογικές αρχές του Καζακστάν ανέφεραν ότι η προκαταρκτική συμμετοχή ήταν 63,8%, ποσοστό επαρκές για να είναι έγκυρο δημοψήφισμα για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου το 71% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής στο Καζακστάν τάσσονται υπέρ της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Πέρυσι, η κυβέρνηση αναφέρθηκε στη ρωσική Rosatom αλλά και σε ανταγωνιστές της από τη Γαλλία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα μεταξύ των πιθανών αναδόχων του έργου.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται εντός μιας εβδομάδας από το δημοψήφισμα. Οι εκλογικές αρχές του Καζακστάν ανέφεραν αργά την Κυριακή ότι η προκαταρκτική συμμετοχή ήταν 63,8%, ποσοστό επαρκές για να είναι έγκυρη η ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση έχει κατονομάσει την Περιφέρεια Τζαμπίλ στη νοτιοανατολική περιοχή του Αλμάτι ως πιθανή τοποθεσία για την πυρηνική εγκατάσταση. Το Νότιο Καζακστάν υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2022, το Καζακστάν ήταν ο κορυφαίος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο – το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πυρηνικούς σταθμούς – αντιπροσωπεύοντας το 43% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του χρηματιστηρίου Nasdaq.

Ο πρόεδρος Κασίμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, ο οποίος ψήφισε δημόσια στην πρωτεύουσα Αστάνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε στο μυαλό του καμία χώρα ή εταιρεία ως πιθανό ανάδοχο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, ο Τοκάγεφ είπε: «Το προσωπικό μου όραμα είναι ότι μια διεθνής κοινοπραξία θα πρέπει να εργάζεται στο Καζακστάν, η οποία θα αποτελείται από παγκόσμιες εταιρείες που διαθέτουν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Ο Τοκάγεφ υποστήριξε νωρίτερα ότι το έργο θα διασφάλιζε τη βιώσιμη οικονομική πρόοδο του Καζακστάν και πως θα ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο πρόεδρος παρουσίασε επίσημα την ιδέα που τέθηκε τώρα σε δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2023 σε διάγγελμά του.

Την ίδια χρονιά, το Υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν ανέφερε σε δήλωση ότι «για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα, συνιστάται η επιλογή τεχνολογίας [που έχει] δοκιμαστεί στην κατασκευή και επιτυχή λειτουργία ενός παρόμοιου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής».

Η δήλωση αποκάλυψε ότι η ρωσική Rosatom, η γαλλική EDF, η κινεζική CNNC και η KHNP της Νότιας Κορέας μπήκαν στη λίστα των πιθανών αναδόχων.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν αναφέρεται πως εξετάζει ως πιθανή επιλογή τον νεότερο αντιδραστήρα VVER-1200 της Rosatom – την τελευταία έκδοση του μοντέλου VVER-1000 της εταιρείας, το οποίο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Τιανγουάν της Κίνας, στο Κουντάνκουλαμ της Ινδίας και στο Μπουσέχρ του Ιράν, μεταξύ άλλων πυρηνικών σταθμών που κατασκευάστηκαν από Ρώσους ειδικούς στη δεκαετία του 1990 και του 2000. Η νέα έκδοση του αντιδραστήρα αναφέρεται πως έχει διάρκεια ζωής 60 χρόνια, με απόδοση 20% υψηλότερη από αυτή του παλαιότερου μοντέλου.

Η πρώτη μονάδα ισχύος εξοπλισμένη με αντιδραστήρα VVER-1200 τέθηκε σε λειτουργία στην περιοχή του Βορονέζ της Ρωσίας το 2016, αποτελώντας τότε την πρώτη μονάδα 3+ γενιάς στον κόσμο. Έκτοτε, αυτός ο τύπος έχει εγκατασταθεί επίσης σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Λένινγκραντ της Ρωσίας και σε ένα στη Λευκορωσία.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυβερνητικά μέτρα-ασπιρίνη για την αντιμετώπιση δημογραφικού και στεγαστικής κρίσης

FT: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Νοέμβριο το Pfizergate

Στο Κίεβο ο CEO των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Ρουμανία: «Κόπηκε» άνευ αιτιολόγησης ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα