ΑΘΗΝΑ
19:37
|
09.10.2024
Σύμφωνα με ανακοίνωση προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το συγκεκριμένο ασανσέρ λειτουργούσε εδώ και δύο χρόνια χωρίς πιστοποιητικό ελέγχου.
Φωτ.: 902.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το τραγικό περιστατικό με την πτώση του ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, στο οποίο από τύχη δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Σήμερα, μάλιστα, ήρθε και η παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Στυλιανής Γιαϊλόγλου, η οποία ζήτησε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Αθανασία Υφαντή, να παραγγείλει ποινική έρευνα για το περιστατικό, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, από αμέλεια, ή της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, από αμέλεια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα εξεταστούν οι συνθήκες υπό της οποίες έγινε η πτώση, ενώ θα διερευνηθεί ο χρόνος τέλεσης της τελευταίας συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα, όπως επίσης τυχόν χρήση μη ασφαλών υλικών σε αυτό.

Με την ίδια παραγγελία, η εισαγγελέας ζητεί να γίνει έλεγχος σε όλους τους ανελκυστήρες των Φοιτητικών Εστιών του Ιδρύματος για να διαπιστωθεί, εάν προκύπτουν ενδείξεις πλημμελούς συντήρησης.

Ανακοίνωση προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ 

Αποκαλύπτεται, παράλληλα, ότι το συγκεκριμένο ασανσέρ λειτουργούσε εδώ και δύο χρόνια χωρίς πιστοποιητικό ελέγχου. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της TÜV AUSTRIA, που αποτελεί εγκεκριμένο οργανισμό ελέγχου ανελκυστήρων.

Η εταιρεία σημειώνει ότι το εν λόγω μηχάνημα είχε υποβληθεί σε έλεγχο τόσο στις 3 Μαρτίου 2022 όσο και στις 12 Σεπτεμβρίου 2023. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου».

Η ανακοίνωση:

Με αφορμή το ατυχές περιστατικό της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024 με το τεχνικό πρόβλημα ενός εκ των ανελκυστήρων της Γ’ Φοιτητικής Εστίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η TÜV AUSTRIA,  εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων με ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά στους ελέγχους ασφάλειας, επισημαίνει ότι ο εν λόγω ανελκυστήρας είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023. 

Ωστόσο, κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με την ασφάλεια να αποτελεί πυρήνα του DNA των υπηρεσιών μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η TÜV AUSTRIA αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερεύνησης του συμβάντος. Ελπίζουμε ότι η διερεύνηση θα συμβάλει  στην ακριβή αποτύπωση του περιστατικού και θα αναδείξει πλήρως τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωσή του.

Τι υποστήριζε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Τα όσα αναφέρει η εταιρεία, πάντως, αποτελούν άδειασμα προς τα όσα ανέφεραν χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, και, κυρίως, το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ πέταξε το μπαλάκι στην εταιρεία σημειώνοντας ότι «επισκευή και συντήρηση των ανελκυστήρων, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είχε προκηρύξει από τον Σεπτέμβριο του 2022 διαγωνισμό, ο οποίος επικυρώθηκε στην εγνωσμένης αξιοπιστίας εταιρεία OTIS» και οι εργασίες επισκευής ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2023, οπότε και πιστοποιήθηκαν αρμοδίως οι ανελκυστήρες από «την πλέον αναγνωρισμένη εταιρεία TUV Austria με ISO πιστοποιητικά, τα οποία λήγουν το 2026». Από τότε, υποστήριξε η κ. Ροκόφυλλου, οι ανελκυστήρες «δεν έμειναν ούτε μια μέρα χωρίς συντήρηση».

Θέση πήρε για το επικίνδυνο περιστατικό και η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ, καταγγέλλοντας ότι τα έργα συντήρησης καθυστερούν και δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα ασφάλειας υγιεινής, θέρμανσης, εξοπλισμού και λειτουργικότητας. 

«Η χθεσινή απάντηση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που επιρρίπτει ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία συντήρησης των ανελκυστήρων στις εστίες του ΑΠΘ “βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος”. Το “δάσος” είναι η τραγική υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και συνολικότερα της δημόσιας παιδείας που αποτελεί συστηματική και σχεδιασμένη κυβερνητική πολιτική» σημειώνει η Συσπείρωση και καλεί: 

  • Το Υπουργείο Παιδείας να χορηγήσει έκτακτη χρηματοδότηση στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., ικανή για τις επισκευές και βελτιώσεις των υποδομών όλων των φοιτητικών εστιών της χώρας.
  • Το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις φοιτητικές εστίες της χώρας ώστε να  εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και η εξοικονόμηση πόρων που τώρα σπαταλούνται σε εργολαβίες.
  • Την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης σε βάθος δεκαετίας για την κάλυψη των αναγκών στέγασης τουλάχιστον του 15% των ενεργών φοιτητών σε κάθε πανεπιστήμιο.
  • Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. να σταματήσει τη μετάθεση ευθυνών και να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα ασφάλειας, υγιεινής, θέρμανσης, εξοπλισμού και λειτουργικότητας των φοιτητικών εστιών της χώρας. Ο χειμώνας πλησιάζει και οι φοιτητές/τριες μας δεν θα πρέπει να βρεθούν στις συνθήκες που επικρατούσαν την τελευταία τριετία. 
  • Τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ να διοργανώσουν διαβούλευση με τους εστιακούς φοιτητές και φοιτήτριες στον χώρο των εστιών του ΑΠΘ. 
  • Τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ να προχωρήσουν στη μέγιστη δυνατή δημόσια ανάδειξη των προβλημάτων των εστιών ώστε να διεκδικηθεί η πορεία επίλυσης τους.
  • Τον ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ να ενισχύσει την ανάδειξη των προβλημάτων στις υποδομές των εστιών ώστε να ενισχυθεί η πορεία επίλυσης τους.

«Εμείς, καθηγητές και καθηγήτριες στο ΑΠΘ, γνωρίζουμε ότι οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο μας για να σπουδάσουν και όχι για να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κληρονομιές: Έρχονται έξι νέα μέτρα-Πρώτη παρέμβαση από το 1946

Συναυλία για τα Τέμπη: Άδεια μόνο για 38.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο

Air France: Έρευνα για την πτήση πάνω από το Ιράκ κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ

Πέθανε ο δημοσιογράφος Τάσος Χατζηγεωργίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα