Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτέθηκαν εκ περιτροπής στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, την Τετάρτη, κατηγορώντας τον για δημοκρατική οπισθοδρόμηση και για τη φιλική προς τη Ρωσία στάση του.
Είχε προηγηθεί η κεντρική ομιλία του Όρμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο ως ηγέτη της χώρας που έχει φέτος την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
🔴WATCH LIVE: President of the European Commission Ursula von der Leyen and Hungarian PM Viktor Orbán address EP plenary on Hungary's EU Presidency program. https://t.co/yKrjEU3I7u
— euronews (@euronews) October 9, 2024
Ο Όρμπαν δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει και θα ήθελα να σας πείσω για αυτό σήμερα».
«Η ένωσή μας πρέπει να αλλάξει και η προεδρία θέλει να είναι ο καταλύτης για αυτήν την αλλαγή», πρόσθεσε, προτείνοντας επιπλέον την τακτική διοργάνωση συνόδων κορυφής για τη μετανάστευση.
Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός έκανε λόγο για την «πιο σοβαρή περίοδο» στην ιστορία της Ε.Ε., με τον πόλεμο της Ουκρανίας στο κατώφλι της, την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και μια «μεταναστευτική κρίση», που, όπως είπε, θα μπορούσε να προκαλέσει την «κατάρρευση» του συστήματος Σένγκεν.
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας αμέσως μετά τον Όρμπαν, απάντησε καταφερόμενη ενάντια στην αρνητική στάση της Βουδαπέστης στο ζήτημα της υποστήριξης στο Κίεβο και στη μη συμμετοχή της Ουγγαρίας στον εξοπλισμό της Ουκρανίας.
«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης για την Ουκρανία και για την Ευρώπη, πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αντίσταση της Ουκρανίας με πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Όταν η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. τον Ιούλιο, ο Όρμπαν λειτούργησε εκτός αυτού που θεωρείται ως κοινή βάση συζήτησης στην Ε.Ε.: ξεκίνησε μια μια συνεννοημένη «ειρηνευτική αποστολή» στο Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο, η οποία πυροδότησε οργή στις Βρυξέλλες.
Η φον ντερ Λάιεν επέκρινε την προθυμία του Όρμπαν να πιέσει για μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Πούτιν. Μίλησε για εκείνους «που προσάπτουν αυτόν τον πόλεμο όχι στον εισβολέα αλλά στον δεχόμενο την εισβολή, όχι στη λαγνεία του Πούτιν για εξουσία, αλλά στη δίψα της Ουκρανίας για την ελευθερία».
Ως απάντηση στα μη απονενοημένα ταξίδια του Όρμπαν, η φον ντερ Λάιεν διέταξε ανώτατους αξιωματούχους να μη συμμετάσχουν σε μια σειρά συναντήσεων που διοργάνωσε η ουγγρική προεδρία, προτείνοντας ουσιαστικά ένα de facto μποϊκοτάζ.
Η πρόεδρος της Κομισιόν επέκρινε επίσης τη στάση του Όρμπαν για τη μετανάστευση, κατηγορώντας την κυβέρνησή του ότι «πετά προβλήματα πάνω από τον φράχτη του γείτονά» της την πρόωρη απελευθέρωση καταδικασθέντων ως διακινητών.
🎥Hungary's Prime Minister Viktor Orban is currently debating with lawmakers in the European Parliament.
— DW Europe (@dw_europe) October 9, 2024
He's clashed with EU Commission President Ursula von der Leyen over the issue of migration: pic.twitter.com/dYu8Ogx21T
Καταφέρθηκε επίσης ενάντια στο ουγγρικό σύστημα παροχής βίζας για Ρώσους υπηκόους, αποκαλώντας το «πίσω πόρτα για ξένες παρεμβάσεις».
Μιλώντας στη συνέχεια, ο ηγέτης του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε ότι ήταν σοκαρισμένος που ο Όρμπαν δεν αφιέρωσε ούτε μια «φράση» στα δεινά της Ουκρανίας και επέκρινε την «διπλωματία» του που διεξάγεται υπό τη σημαία της Ε.Ε.
«Το ταξίδι σας δεν ήταν ποτέ ειρηνευτική αποστολή. Ήταν μια μεγάλη προπαγανδιστική παράσταση για αυταρχικούς ηγέτες», είπε.
Όρμπαν: «Ο Τραμπ θα ενεργήσει αμέσως» για το ουκρανικό
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο την Τρίτη, ο Όρμπαν είπε ότι εάν ο Τραμπ νικήσει τη Δημοκρατική αντίπαλό του Καμάλα Χάρις, «δεν θα περιμένει μέχρι την τελετή ορκωμοσίας… για να διαχειριστεί μια ειρήνευση» στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ «θα ενεργήσει αμέσως, επομένως εμείς ως Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, γιατί δεν θα μείνουν οι δύο ή τρεις μήνες, όπως συνήθως μεταξύ της εκλογής και της ορκωμοσίας του νέου προέδρου», είπε ο Όρμπαν.
Προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να αντιδράσουν πρώτα διανοητικά, φιλοσοφικά, μετά στρατηγικά και μετά σε επίπεδο δράσης το συντομότερο δυνατό».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι είναι χαρούμενος που οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συγκληθούν για μια άτυπη σύνοδο κορυφής στη Βουδαπέστη στις 7 Νοεμβρίου, περιγράφοντας την εκδήλωση ως μια καλή ευκαιρία για να συζητηθούν πιθανοί τρόποι εξόδου από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Όρμπαν επεσήμανε επίσης τις διαφορές εξωτερικής πολιτικής μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης των Δημοκρατικών και της ομάδας Τραμπ και παραδέχτηκε ότι στηρίζει τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Από τότε που επέστρεψε για να ηγηθεί της χώρας του το 2010, ο Όρμπαν κινήθηκε σε μια πρωτοφανή τότε για τα ευρωενωσιακά δεδομένα ακροδεξιά κατεύθυνση, ερχόμενος επανειλημμένα σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για ζητήματα κράτους δικαίου.
Ωστόσο, ο Όρμπαν έχει επισημάνει την εκλογική άνοδο της σκληρής δεξιάς από την Ιταλία έως την Ολλανδία και την Αυστρία και την αυξανόμενη επιρροή μιας νέας ομάδας υπό την ηγεσία της Ουγγαρίας στο κοινοβούλιο της Ε.Ε., των Πατριωτών για την Ευρώπη, ως ένδειξη ότι το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη αργά αλλά σταθερά μετατοπίζεται υπέρ του.
Διαβάστε ακόμα: