ΑΘΗΝΑ
15:48
|
09.10.2024
Δραματική η κατάσταση στην Τζαμπαλίγια της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ αναμετράται στο έδαφος με τη Χεζμπολάχ και Ιρανοί βουλευτές καλούν για ανάπτυξη πυρηνικών.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει ότι οι γιατροί της δέχονται δεκάδες επείγουσες εκκλήσεις για εκκένωση θυμάτων, αλλά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν λόγω της ισραηλινής χερσαίας εισβολής στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Οι στρατιώτες πυροβολούν οποιονδήποτε κινείται στην περιοχή Μπε’ερ αλ-Νάζα, δυτικά της Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα», ανέφερε ο οργανισμός σε ανάρτηση στο X.

Μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη βόρεια Γάζα σκότωσε και τραυμάτισε δεκάδες ανθρώπους και απειλεί να κλείσει τρία νοσοκομεία. Αεροπορική επιδρομή τα ξημερώματα σήμερα 9/10 σκότωσε τουλάχιστον εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και δύο παιδιά στην Τζαμπαλίγια.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Ισραήλ πέταξε φυλλάδια πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας που υπόσχονται ο ηγέτης της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, να έχει την ίδια μοίρα με άλλους ηγέτες που μάχονται εναντίον του Ισραήλ.

«Κανένα τούνελ δεν είναι πολύ βαθύ, Σινουάρ. Ρώτα τον Σαγιέντ Χασάν», αναφέρει το φυλλάδιο, παραπέμποντας τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, σε υπόγεια εγκατάσταση.

«Δεν θα υπάρχει ασφαλές μέρος κάτω από τη γη, ούτε πάνω από την επιφάνεια της Γης, και τίποτα δεν θα τους προστατεύσει από το να ταφούν βαθιά στο έδαφος», αναγράφουν στα αραβικά τα φυλλάδια, τα οποία φέρουν και εικόνες άλλων ηγετών που δολοφονήθηκαν, όπως ο αναπληρωτής πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Σάλαχ αλ-Αρούρι.

Μάχες στον νότιο Λίβανο

Στον νότιο Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός κατάφερε φαινομενικά για πρώτη φορά να πραγματοποιήσει μια σχετικά πετυχημένη εισβολή χθες, Τρίτη, καταλαμβάνοντας μερικώς τουλάχιστον το μικρό χωριό Μαρούν αλ-Ρας μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από τα σύνορα. Προηγούμενες απόπειρες του Ισραήλ να εισβάλει είχαν στοιχίσει τη ζωή πολλών ισραηλινών στρατιωτών.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε τη Δευτέρα 7/10 πως έχει δώσει στους μαχητές της εντολή να μην επιστρέψουν τα πυρά στα ισραηλινά στρατεύματα όσο αυτά βρίσκονται κοντά στο φυλάκιο κυανόκρανων του ΟΗΕ 6-52, το οποίο στελεχώνεται από Ιρλανδούς και τους οποίους η Χεζμπολάχ είπε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως «ανθρώπινη ασπίδα». Το προσωπικό του φυλακίου και η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) κατήγγειλαν την παρουσία στρατευμάτων του Ισραήλ λίγα μόλις μέτρα κοντά στο φυλάκιο.

Σήμερα, ωστόσο, η Χεζμπολάχ δήλωσε πως στοχεύει να ωθήσει τα ισραηλινά στρατεύματα νότια από το χωριό Μαρούν αλ-Ρας.

Χερσαίες μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών στρατευμάτων φέρονται να έλαβαν χώρα σε δύο παραμεθόριες πόλεις κοντά στη Μεσόγειο Θάλασσα, ανέφερε το Al Jazeera. Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι απώθησε τους Ισραηλινούς στρατιώτες πίσω στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο ισραηλινός στρατός υπέστη απώλειες

Ο στρατός του ισράηλ εξέδωσε μια δήλωση τα ξημερώματα λέγοντας ότι τρεις από τους στρατιώτες του τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια των μαχών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ταξιαρχία εφέδρων που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα βρίσκεται στον Λίβανο.

Επιπλέον, το καταριανό πρακτορείο Al Jazeera ανέφερε πως ένα τεράστιο μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ και οι σειρήνες χτύπησαν στο ισραηλινό έδαφος, ενώ το Ισραήλ δεν σταματά τους από αέρος βομβαρδισμούς του με μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήδη από τη διάρκεια της νύχτας στην κοιλάδα Μπεκάα.

Παράλληλα, αναφέρεται πως οι εκτοπισμένοι στον Λίβανο συνεχίζουν να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

«Στη Συρία δε σκοτώθηκαν Ιρανοί αξιωματούχοι»- Ιρανοί βουλευτές καλούν για αναθεώρηση του ζητήματος των πυρηνικών

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης διέψευσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA τις αναφορές ότι Ιρανοί διοικητές ή άλλο προσωπικό σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο τη συριακή πρωτεύουσα χθες το βράδυ.

Σε μια διαφορετική εξέλιξη, Ιρανοί νομοθέτες απευθύνθηκαν εγγράφως στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας καλώντας για επείγουσα δράση για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων καθώς οι ισραηλινές απειλές αυξάνονται στην περιοχή.

Τα 39 μέλη του κοινοβουλίου υποστήριξαν ότι το Ιράν πρέπει να «επαναξιολογήσει το αμυντικό του δόγμα», δήλωσε ένας από τους υπογράφοντες, στον ημιεπίσημο ιστότοπο ειδήσεων ISNA.

«Σήμερα, κανένας από τους διεθνείς οργανισμούς ή ακόμη και τις ευρωπαϊκές χώρες ή τις ΗΠΑ δεν είναι ικανός να ελέγξει το σιωνιστικό καθεστώς και το καθεστώς διαπράττει όσα εγκλήματα μπορεί, γι’ αυτό γράψαμε αυτήν την επιστολή», είπε.

Εντωμεταξύ, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κυκλοφορεί η εκτίμηση πως ένας σεισμός που καταγράφηκε εχθές στο Ιράν θα μπορούσε να αποτελεί συνέπεια μιας μυστικής πυρηνικής δοκιμής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Επισήμως υποψήφιος με 117 υπογραφές ο Σωκράτης Φάμελλος

Προσφυγικά: Συγκέντρωση για τους συλληφθέντες του 2022-Εξελίξεις στην υπόθεση βασανισμού 15χρονου από την ΕΛ.ΑΣ.

Η απάντηση της ΚΝΕ στον πειθαρχικό έλεγχο 3 στρατεύσιμων: Στρατηγέ, ο άνθρωπος… ξέρει να σκέφτεται  

Ευρωκοινοβούλιο: Σε ανοιχτή σύγκρουση Βίκτορ Όρμπαν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα