ΑΘΗΝΑ
14:05
|
09.10.2024
Και επίσημα πλέον, ανακοινώθηκε πως ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα προεδρεύσει στο σύντομο μέλλον της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Ο Γενς Στόλτενμπεργ στο βήμα της 60ης ΔΙάσκεψης του Μονάχου τον Φεβρουάριο του 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα προεδρεύει της Διάσκεψης Ασφαλείας Μονάχου (MSC) από το επόμενο έτος, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Ο Νορβηγός πολιτικός θα αντικαταστήσει τον Γερμανό διπλωμάτη Κρίστοφ Χόισγκεν μετά την 61η συνάντηση της διάσκεψης τον Φεβρουάριο του 2025, ανέφερε η MSC σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Στα μέσα Σεμπτεμβρίου, ρεπορτάζ του Politico αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εξέλιξη, ωστόσο ήταν την Τρίτη που κάτι τέτοιο ανακοινώθηκε επίσημα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Στόλτενμπεργκ αντικαταστάθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, μετά από μια δεκαετία στο τιμόνι του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Στόλτενμπεργκ επέβλεψε μια σταθερή αύξηση των αμυντικών δαπανών και την προσθήκη τεσσάρων νέων μελών στην στρατιωτική συμμαχία: Μαυροβούνιο (2017), Βόρεια Μακεδονία (2020), Φινλανδία (2023) και Σουηδία (2024).

Ένας ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε την ιδέα να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα σε μακράς εμβέλειας χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος, παρά τις προειδοποιήσεις από τη Μόσχα.

«Έχω αφιερώσει ολόκληρη την πολιτική μου ζωή στη διατήρηση της ειρήνης. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να υπηρετώ ως Πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και να συνεισφέρω στην αποστολή της, “ειρήνη μέσω διαλόγου”», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο δελτίο Τύπου.

«Λίγες διεθνείς πλατφόρμες είναι τόσο σημαντικές όσο η MSC για την προώθηση της πρόληψης συγκρούσεων, του διαλόγου και της διεθνούς συνεργασίας».

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου ήταν επίσης το φόρουμ στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε το 2007 την ομιλία στην οποία προειδοποίησε ενάντια στη συνεχιζόμενη επέκταση του στρατιωτικού μπλοκ προς Ανατολάς.

«Είναι προφανές ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της Συμμαχίας ή με τη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ευρώπη», είπε ο Ρώσος ηγέτης, χαρακτηρίζοντάς το ως «σοβαρή πρόκληση».

Η ομιλία θεωρείται ευρέως ως σημείο καμπής στη στάση της Ρωσίας για το ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας μια πιο εχθρική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από φαινομενικά αποτυχημένες προσπάθειες για ειρηνικό διάλογο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μόσχα: Τι διαψεύδει και τι επιβεβαιώνει για τις σχέσεις Τραμπ-Πούτιν στο βιβλίο «War» του Μπομπ Γούντγουορντ

Το Ισραήλ χτυπά Γάζα, Λίβανο και Συρία-Απωθείται στο έδαφος από τη Χεζμπολάχ

Απάντησε ο Κικίλιας για το ακίνητο των 1,2 εκ. ευρώ-Αγοράστηκε με «απόλυτη διαφάνεια»

Hellenic Train: Σε απεργία την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου οι μηχανοδηγοί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα