Στο φόντο της αποψινής συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου σε στρατιωτική βάση προκειμένου να εγκριθούν τα τελικά σχέδια επίθεσης στο Ιράν, αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters φέρνει στην επιφάνεια τις πυρετώδεις προσπάθειες και πιέσεις που ασκούν στις ΗΠΑ μοναρχίες του Περσικού Κόλπου προκειμένου το Ισραήλ να μην βομβαρδίσει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό, οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου ανησυχούν πως σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου θα τεθούν στο στόχαστρο φιλο-ιρανικών σιιτικών οργανώσεων και πολιτοφυλακών της περιοχής και οι δικές τους εγκαταστάσεις πετρελαίου. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που προσπάθησαν να καθησυχάσουν πριν μία βδομάδα ακριβώς κατά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στην Ντόχα του Κατάρ με τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν την Τεχεράνη πως δεν θα παραχωρήσουν τον εναέριο χώρο τούς ούτε θα διευκολύνουν το Ισραήλ στις επιθέσεις που σχεδιάζει.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κατάρ αρνούνται να επιτρέψουν τη διέλευση ισραηλινών αεροσκαφών και έχουν μεταφέρει αυτή ακριβώς την απόφαση στην κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Αλί Σιχάμπι, Σαουδάραβας αναλυτής που έχει πρόσβαση στον βασιλικό οίκο της χώρα του δήλωσε στο πρακτορείο πως «οι Ιρανοί δήλωσαν πως εάν οι χώρες του Κόλπου ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους στο Ισραήλ, αυτό θα ισοδυναμεί με πράξη πολέμου». Ανέφερε επίσης πως παρόμοιο μήνυμα έχουν λάβει από συμμάχους του Ιράν στην περιοχή όπως οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και την Υεμένη.
Exclusive: Stop Israel from bombing Iran's oil sites, Gulf states urge US https://t.co/iyOAOZj4es
— Reuters Energy and Commodities (@ReutersCommods) October 10, 2024
Πάντως στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πως έως και το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο απόψε δεν είχε αποφασιστεί εάν θα βομβαρδιστούν ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Η απόφαση δεν φαίνεται εύκολη, καθώς εάν το πετρέλαιο σκαρφαλώσει στα 120 δολάρια το βαρέλι αυτό θα βλάψει όχι μόνον την Ε.Ε. (που ούτως ή άλλως ζει στη δίνη ενεργειακής κρίσης από τις κυρώσεις που η ίδια επέβαλε στη Ρωσία με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία) «αλλά και τις ΗΠΑ και τις πιθανότητες της Κάμαλα Χάρις να εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη».