Η Αλγερία απέκλεισε γαλλικές εταιρείες από διαγωνισμό για μια σύμβαση εισαγωγής σιταριού και έθεσε ως όρο στις συμμετέχουσες εταιρείες να μην προμηθεύουν σιτηρά που παράγονται στη Γαλλία, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο εμπορικές πηγές. Το Αλγέρι βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διπλωματική αντιπαράθεση με τη Γαλλία.
Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Αλγερίας, ενός από τους μεγαλύτερους αγοραστές σιταριού στον κόσμο, η οποία βασιζόταν ιστορικά στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).
Ωστόσο, η πρώην γαλλική αποικία έχει στραφεί, τα τελευταία χρόνια, στις ρωσικές προμήθειες, οι οποίες επί του παρόντος κυριαρχούν στην αγορά σιτηρών της περιοχής της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο.
Τον περασμένο μήνα, το Κέντρο Διασφάλισης Ποιότητας Σιτηρών της Ρωσίας κατέταξε την Αλγερία δεύτερη μετά την Αίγυπτο μεταξύ των πέντε κορυφαίων αφρικανικών εισαγωγέων ρωσικού σίτου κατ’ όγκο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αναφέρεται πως η Αλγερία προμηθεύτηκε 1,3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τη Ρωσία.
Την Τρίτη, το κρατικό Διεπαγγελματικό Γραφείο Σιτηρών της Αλγερίας (OAIC) φέρεται να προκήρυξε σύμβαση αγοράς για περισσότερους από 500.000 τόνους σίτου και στράφηκε στη Ρωσία ως τον κύριο προμηθευτή του.
«Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, οι ρωσικές προμήθειες σιτηρών στην Αλγερία θα μπορούσαν να φτάσουν τα 3 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος της σεζόν», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TRT Afrika, επικαλούμενο τη ρωσική εμπορική αποστολή στην Αλγερία, σε δήλωση την Τετάρτη.
Το OAIC πραγματοποιεί τακτικά διαγωνισμούς για την αγορά σιτηρών στη βάση μιας λίστας εγκεκριμένων προελεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, για πώληση και διανομή στην Αλγερία.
Ωστόσο, έξι πηγές που μίλησαν στο Reuters ισχυρίστηκαν ότι οι γαλλικές εταιρείες δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αυτής της εβδομάδας. Οι επιλέξιμες εταιρείες προειδοποιήθηκαν να μην προτείνουν γαλλικό σιτάρι ως επιλογή προμήθειας, είπαν.
Το γραφείο που διοικεί την προμήθεια σιτηρών ανακοίνωσε την Πέμπτη, ως απάντηση στον φερόμενο αποκλεισμό της Γαλλίας, ότι είχε διεξαγάγει κλειστό διαγωνισμό που τηρούσε τα τεχνικά και βιομηχανικά πρότυπα. Ανέφερε επίσης ότι όλοι οι προμηθευτές που περιλαμβάνονται στη λίστα θεωρούνται στρατηγικοί εταίροι, «ανεξάρτητα από την προέλευση του προϊόντος».
«Ενημερώνουμε επίσης τους συνήθεις Ευρωπαίους εταίρους μας ότι, ανάλογα με τις ανάγκες της εθνικής αγοράς, θα ξεκινούν τακτικά διαβουλεύσεις. Οι συνεργάτες προμηθευτές που πληρούν τις τεχνικές και εμπορικές απαιτήσεις θα προσκληθούν να συμμετάσχουν», δήλωσε το OAIC.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι αναφερόμενοι περιορισμοί στις γαλλικές προμήθειες αντικατοπτρίζουν την επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Αλγερίου και του Παρισιού, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης για την διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.
Τον Ιούλιο, η Γαλλία εξόργισε την Αλγερία εγκρίνοντας ένα μαροκινό σχέδιο αυτονομίας για την πρώην ισπανική επικράτεια, την οποία το Bασίλειο του Μαρόκου θεωρεί μέρος της δικής του γης από το 1975.
Το Αλγέρι, το οποίο υποστηρίζει την ανεξαρτησία της αραιοκατοικημένης περιοχής, ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Παρίσι και ο Αλγερινός πρόεδρος, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γαλλία.
Διαβάστε ακόμα: