ΑΘΗΝΑ
13:27
|
11.10.2024
Περίπου 893.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν και περισσότεροι από 241.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Το νεότερο κράτος του κόσμου μαστίζεται από χρόνια πολιτική αστάθεια, βία και οικονομική στασιμότητα καθώς και από κλιματικές καταστροφές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 893.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν και περισσότεροι από 241.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA).

«Οι πλημμύρες συνεχίζουν να επηρεάζουν και να εκτοπίζουν ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, καθώς ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η νεότερη χώρα του κόσμου, ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, αντιμετωπίζει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έχουν καταστήσει αδιάβατες 15 κύριες οδούς ανεφοδιασμού, ενώ περίπου 893.000 άνθρωποι επλήγησαν από τις πλημμύρες σε 42 από τις 78 κομητείες του Νοτίου Σουδάν καθώς και στη διοικητική περιοχή Αμπιγιέι, μια αμφισβητούμενη ζώνη που διεκδικούν τόσο η Τζούμπα όσο και το Χαρτούμ.

Περισσότεροι από 241.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σε 16 κομητείες και την περιοχή Αμπιγιέι, αναζητώντας καταφύγιο σε υψηλότερα εδάφη, τονίζει η OCHA.

Οι πλημμύρες «επιδεινώνουν» την κατάσταση

Από την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, το νεότερο κράτος του κόσμου μαστίζεται από χρόνια πολιτική αστάθεια, βία και οικονομική στασιμότητα καθώς και από κλιματικές καταστροφές όπως ξηρασία και πλημμύρες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε σε ενημέρωσή της την 1ης Οκτωβρίου ότι οι τελευταίες πλημμύρες «επιδεινώνουν μια ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, οικονομική παρακμή, συνεχιζόμενες συγκρούσεις, κρούσματα ασθενειών και τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στο Σουδάν», εκτιμώντας ότι 9 εκ. άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, θα βιώσουν «κρίσιμες ανάγκες» το 2024.

Η σύγκρουση στο Σουδάν έχει οδηγήσει περισσότερους από 797.000 πρόσφυγες να εισχωρήσουν στο Νότιο Σουδάν από τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, σχεδόν το 80% από αυτούς Νότιοι Σουδάν παλιννοστούντες.

Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης μια ακόμα περίοδο πολιτικής παράλυσης αφού η προεδρία ανακοίνωσε μια ακόμη παράταση σε μια μεταβατική περίοδο που συμφωνήθηκε σε μια ειρηνευτική συμφωνία του 2018, καθυστερώντας εκ νέου τις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο, για δύο ακόμα χρόνια.

Βασικές διατάξεις της μεταβατικής συμφωνίας παραμένουν ανεκπλήρωτες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συντάγματος και της ενοποίησης των αντίπαλων δυνάμεων του Προέδρου Σάλβα Κιίρ και του αντιπάλου του Ρέικ Μάχαρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιστρέφει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Απεργούμε-Στους δρόμους οι διανομείς της Θεσσαλονίκης (εικόνες)

Καλάβρυτα: Νεκρός Βρετανός φωτογράφος στο φαράγγι του Βουραϊκού

Συλλήψεις εφοριακών και λογιστή στην Κέρκυρα για κύκλωμα διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα