ΑΘΗΝΑ
15:42
|
11.10.2024
Η Κίνα πρέπει να «προσαρμόσει τη συμπεριφορά της» για να βρεθεί λύση στην αντιδικία για το ζήτημα των δασμών στην Ευρώπη, τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Λάος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα, πρέπει να «προσαρμόσει τη συμπεριφορά της» προκειμένου να βρεθεί λύση στην κλιμακούμενη αντιδικία για το ζήτημα των δασμών στην Ευρώπη, δήλωσε, σήμερα Παρασκευή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους κλιμάκωσης της διαμάχης των δύο πλευρών, σε πλήρη εμπορικό πόλεμο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρωθυπουργό  Λι Τσιανγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Λάος, καθώς το Πεκίνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταλλάσσουν σειρά κυρώσεων ο ένας εναντίον του άλλου, σχετικά με τις επιδοτήσεις και τον προστατευτισμό.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι μετά τις «ειλικρινείς» συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο πρωθυπουργό ελπίζει πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η εξεύρεση λύσης δεν θα είναι καθόλου εύκολη. «Έχω την εντύπωση ότι η πόρτα δεν είναι κλειστή, αλλά είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, είναι πολύ προκλητική», τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Βασιζόμαστε στην Κίνα να προσαρμόσει τη συμπεριφορά της και να κατανοήσει ότι πρέπει να εξισορροπήσουμε εκ νέου τις οικονομικές σχέσεις για περισσότερη δικαιοσύνη, θεμιτό ανταγωνισμό και πιο ίσους όρους ανταγωνισμού».

Στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνάντησή τους στη Βιεντιάν, ο Λι είπε στον Μισέλ ότι η Κίνα είναι «πρόθυμη να συνεχίσει να εργάζεται με τους ηγέτες της Ε.Ε. για να εδραιώσει περαιτέρω τη σταθερή και θετική δυναμική των σχέσεων των δύο πλευρών».

Με την παγκόσμια οικονομία να κλονίζεται από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τις νέες αναταραχές στη Μέση Ανατολή, ο Μισέλ είπε ότι είναι καλύτερο για όλους να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο, επέμεινε ότι η Ε.Ε. δεν θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με «αφέλεια» τις τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις, αν και έδωσε κάποια ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια διέξοδο από τη διαμάχη.

Η Κίνα και το μπλοκ των 27 ευρωπαϊκών χωρών διαφωνούν έντονα σχετικά με τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις του Πεκίνου προς τις βιομηχανίες του, οι οποίες σύμφωνα με τις Βρυξέλλες υπονομεύουν τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές. Στο πλαίσιο αυτό οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να επιβάλλουν νέους δασμούς έως και 35,3% στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινεζικής κατασκευής.

Το εξαγριωμένο Πεκίνο απάντησε με νέους δασμούς στο μπράντι που κατασκευάζεται στην Ε.Ε., σπέρνοντας ανησυχία στους Γάλλους παραγωγούς, ενώ οι Βρυξέλλες ερευνούν επίσης τις κινεζικές επιδοτήσεις για ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες.

Η Κίνα εμπλέκεται επίσης σε μια παρόμοια εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει αυξήσεις δασμών που στοχεύουν σε κινεζικά προϊόντα 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και ηλιακών κυψελών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Πούτιν στο Ασγκαμπάτ: Αναγκαία μια άλλη παγκόσμια τάξη-Συνάντηση με Πεζεσκιάν

Η Αλγερία απέκλεισε γαλλικές εταιρείες από διαγωνισμό προμήθειας σιταριού

Και άλλο χτύπημα του Ισραήλ τραυματίζει κυανόκρανους του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο

Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής της MED9

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα