ΑΘΗΝΑ
03:55
|
15.11.2024
Για το 2024, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης στη Nihon Hidankyoγια τις προσπάθειές της να επιτύχει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης για το 2024 στη Nihon Hidankyo
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης για το 2024 στη Nihon Hidankyo, ή αλλιώς την Ιαπωνική Συνομοσπονδία Οργανισμών όσων Υπέφεραν από Ατομικές Βόμβες και Βόμβες Υδρογόνου.

Αυτό το κίνημα των επιζώντων της ατομικής βόμβας από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, γνωστοί και ως Hibakusha, λαμβάνει το Βραβείο Ειρήνης για τις προσπάθειές του να επιτύχει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και για την απόδειξη μέσω καταθέσεων μαρτύρων ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, «ως απάντηση στις επιθέσεις με ατομική βόμβα του Αυγούστου του 1945, δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα του οποίου τα μέλη εργάστηκαν ακούραστα για να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων. Σταδιακά, αναπτύχθηκε ένας ισχυρός διεθνής κανόνας, που στιγμάτιζε τη χρήση πυρηνικών όπλων ως ηθικά απαράδεκτη. Αυτός ο κανόνας έχει γίνει γνωστός ως “το πυρηνικό ταμπού”.

Η μαρτυρία των Hibakusha –των επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι– είναι μοναδική σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.

Αυτοί οι ιστορικοί μάρτυρες βοήθησαν να δημιουργηθεί και να παγιωθεί η ευρεία αντίθεση στα πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο αντλώντας από προσωπικές ιστορίες, δημιουργώντας εκπαιδευτικές εκστρατείες βασισμένες στη δική τους εμπειρία και εκδίδοντας επείγουσες προειδοποιήσεις ενάντια στη διάδοση και χρήση πυρηνικών όπλων. Οι Hibakusha μας βοηθούν να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφτούμε το αδιανόητο και να αντιληφθούμε με κάποιο τρόπο τον ακατανόητο πόνο και την ταλαιπωρία που προκαλούν τα πυρηνικά όπλα.

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί ωστόσο να αναγνωρίσει ένα ενθαρρυντικό γεγονός: Κανένα πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο εδώ και σχεδόν 80 χρόνια. Οι εξαιρετικές προσπάθειες του Nihon Hidankyo και άλλων εκπροσώπων των Hibakusha έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην καθιέρωση του πυρηνικού ταμπού. Ως εκ τούτου, είναι ανησυχητικό ότι σήμερα αυτό το ταμπού κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων βρίσκεται υπό πίεση.

Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν τα οπλοστάσια τους. Νέες χώρες φαίνεται να ετοιμάζονται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και διατυπώνονται απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων σε εν εξελίξει πόλεμο. Αυτή τη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, αξίζει να θυμηθούμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα: τα πιο καταστροφικά όπλα που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Το επόμενο έτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που δύο αμερικανικές ατομικές βόμβες σκότωσαν περίπου 120.000 κατοίκους της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Ένας αντίστοιχος αριθμός ανθρώπων πέθαναν από εγκαύματα και τραυματισμούς από ακτινοβολία τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν. Τα σημερινά πυρηνικά όπλα έχουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφική δύναμη. Μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια και θα επηρεάσουν καταστροφικά το κλίμα. Ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να καταστρέψει τον πολιτισμό μας.

Η μοίρα όσων επέζησαν από τα κολαστήρια της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ήταν από για καιρό κρυμμένη και παραγνωρισμένη. Το 1956, τοπικοί σύλλογοι Hibakusha μαζί με θύματα δοκιμών πυρηνικών όπλων στον Ειρηνικό σχημάτισαν την Ιαπωνική Συνομοσπονδία Οργανισμών όσων Υπέφεραν από Α- και Η-βόβμες. Αυτό το όνομα συντομεύτηκε στα ιαπωνικά σε Nihon Hidankyo. Θα γινόταν η μεγαλύτερη και πιο σημαντική οργάνωση Hibakusha στην Ιαπωνία.

Ο πυρήνας του οράματος του Άλφρεντ Νόμπελ ήταν η πεποίθηση ότι τα αφοσιωμένα άτομα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Απονέμοντας το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στη Nihon Hidankyo, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να τιμήσει όλους τους επιζώντες που, παρά τη σωματική ταλαιπωρία και τις οδυνηρές αναμνήσεις, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την επώδυνη εμπειρία τους για να καλλιεργήσουν ελπίδα και δέσμευση για ειρήνη.

Η Nihon Hidankyo έχει παράσχει χιλιάδες μαρτυρίες, έχει εκδώσει ψηφίσματα και δημόσιες εκκλήσεις και έχει στείλει ετήσιες αντιπροσωπείες στα Ηνωμένα Έθνη και μια ποικιλία ειρηνευτικών διασκέψεων για να υπενθυμίσει στον κόσμο την επείγουσα ανάγκη για πυρηνικό αφοπλισμό.

Μια μέρα, οι Hibakusha δεν θα είναι πια ανάμεσά μας ως μάρτυρες της ιστορίας. Αλλά με μια ισχυρή κουλτούρα μνήμης και συνεχή δέσμευση, οι νέες γενιές στην Ιαπωνία μεταφέρουν την εμπειρία και το μήνυμα των μαρτύρων. Εμπνέουν και εκπαιδεύουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη διατήρηση του πυρηνικού ταμπού – προϋπόθεση για ένα ειρηνικό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Η απόφαση να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης για το 2024 στη Nihon Hidankyo είναι εδραιωμένη με ασφάλεια στη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ. Το φετινό βραβείο εντάσσεται σε έναν διακεκριμένο κατάλογο Βραβείων Ειρήνης που η Επιτροπή έχει απονείμει στο παρελθόν σε πρωτοπόρους του πυρηνικού αφοπλισμού και του ελέγχου των όπλων.

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2024 εκπληρώνει την επιθυμία του Άλφρεντ Νόμπελ να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που έχουν το μεγαλύτερο όφελος για την ανθρωπότητα».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Τις επόμενες μέρες οι οδηγίες για τις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία πήρε ο πρόεδρος της βουλής του Λιβάνου από τις ΗΠΑ

Συνταγή γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή η νέα κυβέρνηση Τραμπ, λέει ο Ντέιβιντ Χιρστ

Τραυματίες δύο 15χρονοι στο Μπέιτ Φούρικ της Δυτικής Όχθης από ισραηλινά πυρά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα