ΑΘΗΝΑ
08:59
|
22.11.2024
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίους φούρνους και εστίες, που πιστεύεται ότι ανήκουν στους Φρύγες.
Το μνημείο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίους φούρνους και εστίες, που πιστεύεται ότι ανήκουν στους Φρύγες, οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή γύρω στον έβδομο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο κάστρο Μίδας στο Εσκισεχίρ της κεντρικής Τουρκίας.

Η ανασκαφή, η οποία ξεκίνησε το 2022, πραγματοποιήθηκε στην κοιλάδα Μίδας, μήκους τριών χιλιομέτρων, όπου βρίσκεται το περίφημο μνημείο Γιαζίλικαγια.

Με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Γιουσούφ Πολάτ από το Πανεπιστήμιο Αναντόλου, η ανασκαφή αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα στην περιοχή του Κάστρου Μίδας, έκτασης 26 εκταρίων (88 στρεμμάτων).

Οι ερευνητές βρήκαν φούρνους και εστίες του έβδομου αιώνα π.Χ. κοντά σε έναν βωμό από φρυγικό βράχο. Οι Φρύγες ήταν ένας αρχαίος πολιτισμός στην Ανατολία.

Οι κατασκευές αυτές χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα ζώων και το ψήσιμο ψωμιού κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών, διαπίστωσαν οι ειδικοί.

Ο Πολάτ δήλωσε ότι η ομάδα επικεντρώθηκε στην «ιερή περιοχή Αγδίστις» στην κορυφή του βραχώδους οροπεδίου. «Εντοπίσαμε περιοχές με εστίες όπου γίνονταν τελετουργικές προετοιμασίες, που χαρακτηρίζονται από απλά πέτρινα θεμέλια και ξύλινες κατασκευές», είπε.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα χρονολόγησαν την ιερή περιοχή στον 8ο-7ο αιώνα π.Χ. ή στη Μέση Φρυγική περίοδο. Στον χώρο ανακαλύφθηκαν επίσης λυδικές κεραμικές ύλες του 7ου-6ου αιώνα π.Χ. και αντικείμενα της ρωμαϊκής εποχής του 1ου-2ου αιώνα.

Κατοικήθηκε για 250.000 χρόνια

Η ομάδα βρήκε επίσης τέσσερις βραχώδεις λεκάνες λαξευμένες στη βραχώδη πλατφόρμα, μαζί με ένα βραχώδες είδωλο που αναπαριστούσε τη «θεά Μήτηρ». Για τους Φρύγες, η Κυβέλεια Μήτηρ είναι θεά της φύσης, κυρίαρχος των ξένων ζώων, προστάτιδα των πόλεων και των νεαρών κοριτσιών.

«Η παρουσία των βραχωδών λεκανών και το κοντινό είδωλο παρείχαν απτές αποδείξεις για τελετουργίες ευημερίας που ευλογούσε η μητέρα θεά», σημείωσε ο Πολάτ.

Οι φούρνοι και οι εστίες προσέφεραν κρίσιμες πληροφορίες για την οργάνωση των τελετουργιών, πρόσθεσε ο Πολάτ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η περιοχή κατοικείται εδώ και 250.000 χρόνια.

Βρήκαμε λίθινα εργαλεία της Κατώτερης Παλαιολιθικής εποχής κατά τη διάρκεια επιφανειακών ερευνών. Σχεδόν όλοι οι μεταγενέστεροι πολιτισμοί έζησαν σε αυτή τη γεωγραφία, καθώς αυτές οι βαθιές κοιλάδες ήταν εύφορες και κατάλληλες για άμυνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων

Διαπολιτισμικό Σχολείο Ανατολικής Θεσσαλονίκης: Αναγκαστική μετεγκατάσταση μεσούσης της χρονιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα