ΑΘΗΝΑ
12:04
|
22.11.2024
Περισσότεροι από 420.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι, έχουν περάσει στη Συρία από τον Λίβανο από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων.
Πρόσφυγες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 420.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι, έχουν περάσει στη Συρία από τον Λίβανο από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων, ανέφερε την Παρασκευή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 310.000 Σύροι και 110.000 Λιβανέζοι υπήκοοι έχουν περάσει στη Συρία από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα του Λιβάνου, η Βηρυτός, γίνεται όλο και περισσότερο στόχος ισραηλινών επιδρομών, είπε η ίδια, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα.

Δήλωσε επίσης ότι η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες στο Ισραήλ, οι οποίες προκάλεσαν θανάτους στο βόρειο Ισραήλ.

Πηγή: Anadolu Ajansi

Λέγοντας ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε τον «σφοδρότερο» μέχρι σήμερα βομβαρδισμό του στο κέντρο της Βηρυτού χθες το βράδυ, η Σαμντασάνι, επικαλούμενη το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, δήλωσε ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100 άλλοι έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής.

Ο λιβανέζικος λαός σηκώνει το κύριο βάρος αυτής της τελευταίας φάσης της σύγκρουσης. Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας λέει ότι σχεδόν 400 παιδιά και γυναίκες είναι μεταξύ των πάνω από 2.000 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο του 2023.

Επισημαίνοντας τις αναφορές ότι έχουν πληγεί μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, κλινικών, ασθενοφόρων και σχολείων, μαζί με την καταστροφή κατοικιών, η Σαμντασάνι τόνισε ότι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι σε ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν σκοτωθεί σε ολόκληρο τον Λίβανο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ανησυχίες για κλιμάκωση

Η Σαμντασάνι εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την «εμπρηστική γλώσσα» από πολλές πλευρές εν μέσω κλιμάκωσης της βίας.

Η πρόσφατη γλώσσα που απειλεί τον λιβανέζικο λαό στο σύνολό του και τον καλεί είτε να ξεσηκωθεί εναντίον της Χεζμπολάχ είτε να αντιμετωπίσει την καταστροφή όπως η Γάζα, κινδυνεύει να εκληφθεί ως ενθάρρυνση ή αποδοχή της βίας που στρέφεται εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών αντικειμένων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Και πρόσθεσε: «Η συνεχιζόμενη δυσφήμιση του ΟΗΕ, και ιδίως της UNRWA, είναι απαράδεκτη. Αυτού του είδους η τοξική ρητορική, από οποιαδήποτε πηγή, πρέπει να σταματήσει».

Υπενθυμίζοντας την ισραηλινή επίθεση της Πέμπτης σε θέσεις ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο, η Σαμντασάνι τόνισε ότι οι χώρες έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι οι ειρηνευτές δεν γίνονται στόχος και προστατεύονται.

Αναφέροντας ότι το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στη βόρεια Γάζα την περασμένη εβδομάδα, η Σαμντασάνι είπε ότι οι επιθέσεις έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων στην περιοχή και έχουν προκαλέσει μαζική μετακίνηση Παλαιστινίων.

Το πρωί της Παρασκευής, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν την πόλη Ζραρίγιε στην περιοχή της Σιδώνας και βομβάρδισαν επίσης ένα σπίτι στο χωριό Τάιρ Χάρφα, νότια της Τύρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Άμυνας.

Αυτό συνέβη μία ημέρα μετά τις δύο επιδρομές που πραγματοποίησαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 117, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

Στις 10 Οκτωβρίου, ένα άρμα μάχης Merkava βομβάρδισε ένα παρατηρητήριο της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), που βρίσκεται κοντά στην πόλη Νακούρα, όχι μακριά από τη Γαλάζια Γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ και τον Λίβανο. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο ειρηνευτές, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης πολλές άλλες θέσεις του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μαζικές αεροπορικές επιδρομές σε ολόκληρο τον Λίβανο εναντίον στόχων, όπως υποστηρίζει, της Χεζμπολάχ από τις 23 Σεπτεμβρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.351 ανθρώπους, τραυματίζοντας πάνω από 3.800 άλλους και εκτοπίζοντας περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Στον Εισαγγελέα ο συλληφθείς για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Με νέες συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου αντιδρά το Ιράν στο ψήφισμα του IAEA

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα