ΑΘΗΝΑ
23:22
|
12.10.2024
Η έρευνα αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα μιας θεραπευτικής δίαιτας για ασθενείς με καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερευνητές από το Κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Saratov της Ρωσίας, πραγματοποίησαν μελέτη που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα μιας θεραπευτικής δίαιτας για ασθενείς με καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ειδικά διατροφικά μείγματα βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ παράλληλα μείωσαν το κόστος της θεραπείας και της νοσηλείας. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην Εβδομάδα της ρωσικής επιστήμης (WeRuS-2024).

Σε πάνω από το 80% των περιπτώσεων, οι ασθενείς με καρκίνο παρουσιάζουν διατροφικές ελλείψεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η κατάσταση αυτή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σημείωσαν οι ερευνητές του SGMU.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν εξειδικευμένα ισορροπημένα μείγματα, τα οποία αναφέρονται ως «σιρόπια», σχεδιασμένα να αναπληρώνουν αυτές τις διατροφικές ελλείψεις.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των μιγμάτων αξιολογήθηκε σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 30 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις τους, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη έλαβε διατροφική υποστήριξη μέσω των σιροπιών και η δεύτερη ομάδα ελέγχου δεν έλαβε κανένα διατροφικό συμπλήρωμα.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές μειώθηκαν κατά 50% στην πρώτη ομάδα. Επιπλέον, η μελέτη ανέδειξε τη βελτίωση της επούλωσης των τραυμάτων και την καλύτερη διαχείριση της υποκείμενης πάθησης. Επιπλέον, μειώθηκε ο κίνδυνος μεταβολικών επιπλοκών, γεγονός που οδήγησε στη συνέχεια σε μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο κατά τρεις ημέρες.

Όπως αναφέρει η Ίννα Σιμακόβα, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Παραγωγής Τεχνολογιών Υγιεινής Διατροφής του Σαράτοφ:

Η λήψη του προϊόντος έχει θετική επίδραση στη γενική κατάσταση των ασθενών. Στην ερευνητική ομάδα, το 73,3% των ασθενών παρουσίασε συνολική βελτίωση. Στην ομάδα ελέγχου, ο ίδιος δείκτης ήταν μόνο 20%.

Η ίδια σημείωσε ότι οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου, οι οποίοι δεν έπαιρναν τα «σιρόπια» κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους, παρουσίασαν μεγαλύτερη συχνότητα γαστρεντερικών διαταραχών, που εμφανίστηκαν στο 86,5% του συνόλου των περιπτώσεων.

Επί του παρόντος, οι επιστήμονες έχουν αναλάβει να διευρύνουν την εφαρμογή του προϊόντος και να διερευνήσουν τις επιδράσεις του σε διάφορες κατηγορίες ασθενών.

Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του στρατηγικού έργου Adaptive Food Industry for Health Design στο πλαίσιο του προγράμματος Priority 2030.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Casio: Νέο ρομποτικό κατοικίδιο για θεραπεία κατά του στρες

Κίνα: Επιστήμονες ανακάλυψαν 162.000 νέους ιούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τουρκία: Ανακάλυψη Φρυγικού μνημείου από τον 7ο αιώνα π.Χ.

Τουρκία: Το Βόρειο Σέλας ορατό σε όλη την χώρα λόγω ηλιακής έκλαμψης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα