ΑΘΗΝΑ
22:06
|
12.10.2024
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο με το κλείσιμο των χρηματιστηρίων την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.
Διυλιστήριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο με το κλείσιμο των χρηματιστηρίων την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, με τη συνέχιση των μαχών στη Μέση Ανατολή, την απειλή ενδεχόμενης επίθεσης του Ισραήλ στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν και το νέο πακέτο οικονομικών κινήτρων στην Κίνα, ενώ τα φτωχά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ περιόρισαν την περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Το διεθνές αργό τύπου Brent που αποτελεί σημείο αναφοράς διαπραγματευόταν στα 78,72 δολάρια ανά βαρέλι στις 14.45 τοπική ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο περίπου 0,8% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 78,08 δολαρίων το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.

Το West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 75,22 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση περίπου 1,1% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 74,38 δολάρια το βαρέλι.

Οι μάχες εντάθηκαν στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκονται τεράστια αποθέματα πετρελαίου, γεγονός που τροφοδοτεί τις ανησυχίες για πιθανή διακοπή της προσφοράς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι ανέπτυξε μια νέα μεραρχία για τις συνεχιζόμενες χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο Λίβανο. Με τη σειρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε περισσότερες επιθέσεις με πυροβολικό και ρουκέτες εναντίον των εγκαταστάσεων του στρατού και ομάδων στρατιωτών.

Την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της ομάδας Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε στη νότια Βηρυτό.

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απέκρουσε δύο απόπειρες εισβολής ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο με πυρά πυροβολικού και ρουκετών. Μια δεύτερη ανακοίνωση της ομάδας περιγράφει λεπτομερώς μια παρόμοια αντιπαράθεση στην πόλη Μπλίντα.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε την Πέμπτη ότι στόχευσε ομάδα ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη στρατιωτική τοποθεσία Al-Marj με βλήματα ρουκετών.

Ενώ ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε την Παρασκευή ότι το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας θα υποβάλει αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός και για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ιρακινή ομάδα πολιτοφυλακής υποστήριξε την Παρασκευή επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον «ζωτικών στόχων» στο Ισραήλ, καθώς η χώρα συνεχίζει τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στο Λίβανο και τη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι αναχαίτισε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο μετά τον ήχο των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής γύρω από την πόλη Άσκελον στο νότιο Ισραήλ.

Η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν έφθασε πρόσφατα σε νέα ύψη μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησαν για πιθανά αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 9 Οκτωβρίου.

Η είδηση στο Walla News υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σχετικά με το εύρος του πιθανού σχεδίου επίθεσης του Τελ Αβίβ.

Οι παράγοντες της αγοράς επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες ενός νέου πακέτου κινήτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, οι θετικές οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ εν μέσω σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλής ανεργίας βοήθησαν επίσης στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου στις αρχές της εβδομάδας. Η άνοδος των τιμών αντιστράφηκε αργότερα από τους κακούς οικονομικούς δείκτες που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ την Πέμπτη πίεσαν τις τιμές χαμηλότερα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερος των προσδοκιών με 0,2% σε μηνιαία βάση και 2,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά στις ΗΠΑ αυξήθηκε στις 258.000 την εβδομάδα που έληξε στις 5 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι ειδικοί λένε ότι ο τυφώνας Μίλτον που έπληξε τη Φλόριντα ως καταιγίδα κατηγορίας 3 στα μέσα της εβδομάδας μπορεί επίσης να επηρεάσει τα στοιχεία για την απασχόληση τις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γιώργος Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα πρέπει να ξαναγίνει δύναμη αλλαγής

Επεισόδια στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Επίθεση από τους…Κασσελίστας

Το Ιράν σε συνομιλίες για συμφωνίες φυσικού αερίου, μεταφοράς και ηλεκτρικής ενέργειας

TikTok: Απολύσεις υπαλλήλων και αντικατάσταση τους με τεχνητή νοημοσύνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα