ΑΘΗΝΑ
14:20
|
13.10.2024
Ο Απελευθερωτικός Στρατός των Βελούχων αρνήθηκε τη συμμετοχή στην επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον 21 εργάτες ορυχείων.
Ένας εργάτης, ο οποίος μαζί με άλλους τραυματίστηκε μετά την επίθεση ενόπλων σε ένα σύμπλεγμα μικρών ιδιωτικών ανθρακωρυχείων, δέχεται ιατρική βοήθεια στο Κέντρο Τραύματος του Πολιτικού Νοσοκομείου στην Κουέτα, Πακιστάν 11 Οκτωβρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Απελευθερωτικός Στρατός των Βελούχων, μια μαχητική αυτονομιστική ομάδα στο Πακιστάν, αρνήθηκε τη συμμετοχή στην επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον 21 εργάτες ορυχείων, καταδικάζοντας τη βία, μεταδίδει το Reuters.

Δεκάδες επιτιθέμενοι εισέβαλαν σε ένα σύμπλεγμα μικρών ιδιωτικών ανθρακωρυχείων στο ταραγμένο νοτιοδυτικό Πακιστάν την Παρασκευή με όπλα, ρουκέτες και χειροβομβίδες, σκοτώνοντας ορισμένους ανθρακωρύχους στον ύπνο τους και πυροβολώντας άλλους αφού τους παρέταξαν.

«Ο Απελευθερωτικός Στρατός των Βαλούχων καταδικάζει τη σφαγή 21 Παστούν εργατών στο Ντούκκι, καθιστώντας σαφές ότι η οργάνωσή μας δεν έχει καμία ανάμειξη σε αυτό το τραγικό περιστατικό», ανέφερε ο BLA σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα αργά το Σάββατο.

Καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα ορυχεία της Junaid Coal Co στην πλούσια σε ορυκτά επαρχία του Μπαλουχιστάν που συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Ήταν η χειρότερη τέτοια επίθεση εδώ και εβδομάδες και έρχεται λίγες ημέρες πριν το Πακιστάν φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής της ευρασιατικής ομάδας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Μια εξέγερση δεκαετιών στο Μπαλουχιστάν από αυτονομιστικές μαχητικές ομάδες έχει οδηγήσει σε συχνές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, του στρατού και των κινεζικών συμφερόντων στην περιοχή, πιέζοντας για μερίδιο στους πλούσιους σε ορυκτά πόρους.

Εκτός από τους αυτονομιστές, η περιοχή φιλοξενεί επίσης ισλαμιστές μαχητές, οι οποίοι επανήλθαν από το 2022 μετά την άρση της κατάπαυσης του πυρός με την κυβέρνηση.

Ο BLA επιδιώκει την ανεξαρτησία του Μπαλουχιστάν. Είναι η μεγαλύτερη από τις διάφορες εθνοτικές εξεγερμένες ομάδες που μάχονται εδώ και δεκαετίες με την κυβέρνηση της χώρας της Νότιας Ασίας, λέγοντας ότι εκμεταλλεύεται άδικα τους πλούσιους πόρους φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων του Μπαλουχιστάν.

Η επαρχία φιλοξενεί βασικά μεταλλευτικά έργα, μεταξύ των οποίων το Reko Diq, το οποίο διαχειρίζεται ο γίγαντας Barrick Gold (ABX.TO), και πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού και χαλκού στον κόσμο. Η Κίνα λειτουργεί επίσης ένα ορυχείο χρυσού και χαλκού στην επαρχία.

Την ώρα της επίθεσης, αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία λέει ότι πρόκειται να αγοράσει μερίδιο στο ορυχείο Reko Diq, βρισκόταν στο Ισλαμαμπάντ για να διερευνήσει συμφωνίες, καθώς το Πακιστάν προσπαθεί να ανακάμψει από την οικονομική κρίση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επανέρχεται από την Δευτέρα ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Μειωμένη η συμμετοχή στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ πολεμά τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο χωριό Ράμια

Τουλάχιστον 8 νεκροί στην Βραζιλία λόγω έντονων βροχοπτώσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα