ΑΘΗΝΑ
17:31
|
13.10.2024
Ο στρατός του Σουδάν πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε αγορά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 άτομα.
Καπνός υψώνεται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του στρατού στο Χαρτούμ, Σουδάν, 26 Σεπτεμβρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός του Σουδάν πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε αγορά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 άτομα, αναφέρει τοπικό δίκτυο εθελοντών διασωστών, μεταδίδει το Al Jazeera.

Περισσότεροι από 40 άλλοι φέρονται να έχουν τραυματιστεί, ανέφερε την Κυριακή το τμήμα επειγόντων περιστατικών της Νότιας Ζώνης σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του στρατιωτικού αεροπορικού βομβαρδισμού της κεντρικής αγοράς του Χαρτούμ χθες [Σάββατο] το απόγευμα», ανέφερε, επικαλούμενο μάρτυρες στην περιοχή της αγοράς.

Η αγορά βρίσκεται κοντά σε έναν από τους κύριους καταυλισμούς στην πρωτεύουσα του Σουδάν, όπου οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) μάχονται με τον στρατό, σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Σφοδρές μάχες μαίνονται από την Παρασκευή γύρω από το Χαρτούμ, μεγάλο μέρος του οποίου ελέγχεται από τις RSF, με τον στρατό να πλήττει από αέρος το κέντρο και το νότιο τμήμα της πόλης.

Ο στρατός προελαύνει προς το Χαρτούμ από το κοντινό Ομντουρμάν, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις το Σάββατο, δήλωσαν μάρτυρες.

Χωρίς τέλος στον ορίζοντα

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και της παραστρατιωτικής RSF μαίνεται από τον Απρίλιο του 2023, σκοτώνοντας 20.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περισσότερα από 10 εκατομμύρια, εκ των οποίων 2,4 εκατομμύρια έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η πιστή στον στρατό κυβέρνηση εδρεύει στο Πορτ Σουδάν στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, όπου ο στρατός έχει διατηρήσει τον έλεγχο.

Η RSF, εν τω μεταξύ, έχει θέσει υπό τον έλεγχό της σχεδόν ολόκληρη την αχανή δυτική περιοχή του Νταρφούρ, έχει οργιάσει στην αγροτική καρδιά του κεντρικού Σουδάν και έχει εισχωρήσει στα νοτιοανατολικά που ελέγχει ο στρατός.

Η σύγκρουση έχει αφήσει πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους – περίπου τον μισό πληθυσμό του Σουδάν – σε απελπιστική ανάγκη για τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη.

Τον Αύγουστο, μια αξιολόγηση με την υποστήριξη του ΟΗΕ κήρυξε λιμό στον καταυλισμό προσφύγων Zamzam στο Νταρφούρ, κοντά στην πόλη ελ-Φάσερ.

Η διεθνής κοινότητα παραπαίει στις προσπάθειές της να τερματίσει την καταστροφική σύγκρουση, η οποία επισκιάζεται από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ταχεία πυρηνικοποίηση της κρίσης

Καταδικάζει τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων ο ΣΥΡΙΖΑ

Νεκρός 53χρονος αθλητής στον Αγώνα Δρόμου Ρεματιάς

Αραγτσί: Το Ιράν «δεν έχει κόκκινες γραμμές» όταν πρόκειται να υπερασπιστεί το λαό και τα συμφέροντα του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα