ΑΘΗΝΑ
11:15
|
14.10.2024
Τις επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο καταδίκασε ο Ζοζέπ Μπορέλ, την ώρα που συνεχίζονται τα πλήγματα κατά αμάχων στη Γάζα.
Κέντρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας χτύπησε το Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων επτά σοβαρά, κατά την επίθεση με drones που εξαπέλυσε το βράδυ της Κυριακής η Χεζμπολάχ εναντίον στρατιωτικής βάσης στη Μπινγιαμίνα του βόρειου Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Είμαστε σε πόλεμο και μια επίθεση σε μια βάση εκπαίδευσης στο εσωτερικό μέτωπο είναι δύσκολη και τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά», είπε στους στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βάση της Ταξιαρχίας Golani που χτυπήθηκε, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χέρτζι Χαλεβί.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα στην στρατιωτική βάση – αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του πρώην ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό – και απείλησε το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα εάν συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο. Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ διαμηνύει ότι «η αντίσταση υπόσχεται στον εχθρό» πως η επίθεση «νότια της Χάιφας ήταν μόνο μια πρόγευση του τι τον περιμένει εάν αποφασίσει να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας».

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 174 τραυματίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα την Κυριακή από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. 22 από τους νεκρούς ήταν στην περιοχή του Όρους Λιβάνου, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη νότια περιοχή Ναμπατιέ. Άλλοι πέντε σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σε επιδρομή στο χωριό Μαιφαντούν, δυτικά του Κάστρου Μποφόρ.

15 νεκροί σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στη Γάζα

Στο άλλο μέτωπο του πολέμου, στην πολύπαθη Γάζα, τέσσερις άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν και περίπου 70 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν έναν καταυλισμό με σκηνές που στεγάζονται εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στους χώρους του Νοσοκομείου Μαρτύρων Αλ-Άκσα στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα, με τον ισραηλινό στρατό να ισχυρίζεται πως έπληξε κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Παράλληλα, τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 15 παιδιά, σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, ανέφερε, από την πλευρά της, ότι το σχολείο αποτελούσε κέντρο εμβολιασμού κατά της πολυομυελίτιδας καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια να εμβολιαστούν 590.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, σε συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF.

Η Ε.E. καταδικάζει τις επιθέσεις κατά του ΟΗΕ στον Λίβανο

Η Ε.Ε. καταδικάζει όλες τις επιθέσεις κατά των αποστολών του ΟΗΕ και εκφράζει ιδιαίτερα σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κατά της UNIFIL στον Λίβανο, οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών ανδρών των ειρηνευτικών δυνάμεων, τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνει ότι τέτοιες επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι εντελώς απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως, τονίζοντας ότι όλες οι πλευρές έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια, καθώς και την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ και να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ ανά πάσα στιγμή.

«Αναμένουμε επειγόντως εξηγήσεις και διεξοδική έρευνα από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με τις επιθέσεις κατά της UNIFIL, η οποία διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη σταθερότητα του Νοτίου Λιβάνου» υπογραμμίζει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Παράλληλα, η Ε.Ε. εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ που πρέπει να σταματήσει και για τα πλήγματα των IDF σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, προκαλώντας μεγάλο τίμημα στους αμάχους και τον εκτοπισμό πολλών. «Προτρέπουμε όλα τα μέρη να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, σε όλες τις περιστάσεις» επισημαίνει.

Η Ε.Ε. τέλος επαναλαμβάνει την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και όλα τα μέρη να δεσμευτούν και να εργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαδήλωση ενάντια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν

«Δεν είσαι μόνη»: Συναυλία μνήμης για τα θύματα των γυναικοκτονιών

Στην Αθήνα οι κάτοικοι της Ηλείας: Ζητούν την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα