ΑΘΗΝΑ
00:13
|
15.10.2024
Οι δύο χώρες προχωρούν στις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών στο φόντο παλιότερων καταγγελιών για τη δολοφονία ηγέτη των Σιχ το 2023.
Οι σημαίες Ινδία Καναδά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην απέλαση έξι Ινδών διπλωματών, μεταξύ των οποίων ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ινδίας στην Οττάβα, προχώρησαν απόψε οι αρχές του Καναδά.

Σε ανακοίνωση της καναδικής αστυνομίας τονίζεται πως έχουν συγκεντρωθεί «αποδεικτικά στοιχεία» που αφορούν την εμπλοκή της ινδικής κυβέρνησης σε περιπτώσεις «εκφοβισμού, παρενόχλησης, εκβιασμού και εξαναγκασμού» στο καναδικό έδαφος.

Λίγη ώρα αργότερα η Ινδία προχώρησε σε ανάλογα διπλωματικά αντίποινα, ανακοινώνοντας πως απελαύνει έξι υψηλόβαθμους Καναδούς διπλωμάτες, κατηγορώντας τον Καναδά πως ερευνά τους Ινδούς διπλωμάτες σε σχέση με τη δολοφονία ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ στον Καναδά το 2023.

Μεταξύ των Καναδών διπλωματών που απελαύνονται είναι  ο επιτετραμμένος του Καναδά Στιούαρτ Γουίλερ, ο αναπληρωτής του και τέσσερις πρώτοι γραμματείς.

Στην ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως τους ζητήθηκε να φύγουν από τη χώρα το αργότερο ως το ερχόμενο Σάββατο, 19 Οκτωβρίου.

Η αφορμή

Ο θάνατος του Καναδού πολίτη Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, ο οποίος αγωνιζόταν για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους των Σιχ στη βόρεια Ινδία με την ονομασία Χαλιστάν, δυσχέρανε τις σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών.

Τότε, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε δηλώσει ότι υπήρχαν «αξιόπιστοι ισχυρισμοί» που συνέδεαν τις ινδικές μυστικές υπηρεσίες με το έγκλημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 22 οι νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε χωριό Μαρωνιτών στο Βόρειο Λίβανο

Ευρωπαϊκό κουαρτέτο κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στην αποστολή UNIFIL

Τα 7 μέτρα-ασπιρίνη του Θεοδωρικάκου κατά της ακρίβειας

Ο Νετανιάχου απειλεί τον Λίβανο με κλιμάκωση του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα