Η δεύτερη συνάντηση της Διάσκεψης Ένταξης για την Αλβανία σε υπουργικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ο Πίτερ Σιγιάρτο, Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, εξ ονόματος της ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρχέλι. Επικεφαλής της αλβανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.
Η συνάντηση χρησίμευσε για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία σχετικά με τη δέσμη ζητημάτων 1: Θεμελιώδη, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων τομέων και κεφαλαίων διαπραγμάτευσης:
Λειτουργία δημοκρατικών θεσμών
Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης
Κεφάλαιο 23 – Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα
Κεφάλαιο 24 – Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια
Οικονομικά κριτήρια
Κεφάλαιο 5 – Δημόσιες συμβάσεις
Κεφάλαιο 18 – Στατιστική
Κεφάλαιο 32 – Δημοσιονομικός έλεγχος
«Η Αλβανία έχει καλές επιδόσεις στη διαδικασία ένταξης και με το άνοιγμα των πρώτων, θεμελιωδών κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε., η χώρα έφτασε σε άλλο ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές της για εισδοχή. Μία από τις βασικές προτεραιότητες της ουγγρικής Προεδρίας είναι η προώθηση της διεύρυνσης της Ε.Ε., καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί ανανεωμένη δυναμική, φρέσκια ενέργεια και νέες προοπτικές, τις οποίες μπορούν να προσφέρουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Προσβλέπω στη συνεχιζόμενη πρόοδο της Αλβανίας στην πορεία της προς την ένταξη στην Ε.Ε», σημείωσε ο Σιγιάρτο.
Η παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την ευθυγράμμιση και την εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ και των σχετικών ευρωπαϊκών προτύπων θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία
Η πρώτη δέσμη κεφαλαίων, η οποία ανοίγει σήμερα για την Αλβανία και αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου πρέπει να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά τους δικαιώματα τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στη διακυβερνητική διάσκεψη.
Όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, «η θέση αυτή πλέον αποτελεί μια κοινή θέση, καταγεγραμμένη κοινή θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται, με την ευχή την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη των Δυτικών Βαλκανίων» προσέθεσε.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε:
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας των κρατών μελών των Δυτικών Βαλκανίων. Μία πορεία η οποία ξεκίνησε 21 χρόνια πριν, με επισπεύδουσα και ηγέτιδα δύναμη την Ελλάδα, με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα τήρησε στη διαδικασία την ενταξιακή της Αλβανίας, μια εποικοδομητική στάση, παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις.
Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων, η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά τους δικαιώματα.
Και μάλιστα η θέση αυτή πλέον αποτελεί μια κοινή θέση, καταγεγραμμένη κοινή θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται, με την ευχή την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη των Δυτικών Βαλκανίων.
Σε μια εποχή η οποία είναι εξαιρετικά ρευστή και ασταθής στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι απολύτως κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια, να βαθύνει, να μεγαλώσει, να γίνει πιο ισχυρή».
Διαβάστε ακόμα: