ΑΘΗΝΑ
20:12
|
15.10.2024
Μόλις το 32% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα δικαιώματα και η δημοκρατία προστατεύονται επαρκώς στη χώρα.
Έρευνα για τα δικαιώματα στην Ελλάδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλα ερωτηματικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το ευρωβαρόμετρο που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού μόλις το 32% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι οι βασικές αξίες της Ε.Ε., όπως τα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, προστατεύονται επαρκώς στη χώρα.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός, ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει το χαμηλότερο ποσοστό στην ερώτηση αυτή, αφού βάσει του βαρόμετρου τουλάχιστον οι μισοί από όλους τους ερωτηθέντες σε 20 χώρες, συμφωνούν ότι οι βασικές αξίες της Ε.Ε. προστατεύονται επαρκώς στη χώρα τους.

Ειδικότερα η ανάλυση σε εθνικό επίπεδο αποκαλύπτει ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ χωρών της Ε.Ε. Σε 20 χώρες, τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες συμφωνούν ότι οι βασικές αξίες της ΕΕ προστατεύονται, ενώ σε δέκα χώρες πάνω από το 70% αισθάνεται ότι προστατεύονται επαρκώς, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Φινλανδία (92%), τη Σουηδία και το Λουξεμβούργο (89%), και τη Δανία (83%). 

Η εικόνα στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική αφού μόλις το 32% των ερωτηθέντων συμφωνεί με αυτή τη δήλωση, ενώ χαμηλό ποσοστό συγκεντρώνει και η Βουλγαρία (35%).

Σημειώνεται, ότι η παρούσα έρευνα στοχεύει να δώσει μια εικόνα της αντίληψης των πολιτών της Ε.Ε. για τις αξίες που προωθούνται από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. που σχετίζονται με δικαιώματα και αξίες (το πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» και το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη») και της ευαισθητοποίησής τους σχετικά με τα διάφορα μέσα που χρησιμοποιούνται για την προώθηση και την προστασία δικαιωμάτων και αξιών.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (53%) αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για το κράτος δικαίου στη χώρα τους, ενώ σχεδόν τρεις στους δέκα αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για το κράτος δικαίου σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ευρήματα

Σε ολόκληρη την ΕΕ, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι βασικές αξίες της Ε.Ε., όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, προστατεύονται καλά στη χώρα τους. Σε 20 χώρες, τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες συμφωνούν με αυτή τη δήλωση. 

 συμμετοχή στην πολιτική ζωή παραμένει ισχυρή, με το 67% των πολιτών της Ε.Ε. να ψηφίζουν σε τοπικές, εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές. Σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες (19%) δηλώνει ότι συμμετέχει σε εθελοντικές δραστηριότητες ή κοινοτικά έργα. Περίπου ένας στους δέκα πολίτες της Ε.Ε. δηλώνει ότι συμμετέχει σε ΜΚΟ, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (10%) ή σε συνδικάτα, πολιτικά κινήματα ή κόμματα (9%). 

Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι γνωρίζει διάφορα νομοθετήματα της Ε.Ε. για τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και τις αξίες, με το υψηλότερο επίπεδο ενημέρωσης σχετικά με: δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. και των οικογενειών τους να διαμένουν ελεύθερα οπουδήποτε εντός της Ε.Ε. (77%), ίση μεταχείριση στην απασχόληση και το επάγγελμα ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού (74%) καθώς και του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ε.Ε.-GDPR και απόφαση που καθιστά ορισμένες μορφές και εκφράσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας τιμωρούμενες με ποινικές κυρώσεις (και οι δύο 72%).

Αν και οι περισσότεροι πολίτες της Ε.Ε. έχουν ακούσει για τις παραπάνω νομοθετικές πράξεις, στις περισσότερες περιπτώσεις περίπου το ένα τρίτο γνωρίζει μεν, αλλά δεν γνωρίζει πραγματικά τι συνεπάγονται.

Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων έχει ακούσει, διαβάσει ή δει κάτι σχετικά με τα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες. Λίγο κάτω από 3 στους 10 Ευρωπαίους έχουν ακούσει, διαβάσει ή δει κάτι σχετικά με τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Δικαιοσύνη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γάζα: Εικόνες ασθενών με ορούς να καίγονται ζωντανοί-Ακριβές χτύπημα, λέει το Ισραήλ [Σκληρές εικόνες]

Για «ακριβές χτύπημα της αεροπορίας» σε νοσοκομείο του Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, κάνει λόγο το Ισραήλ, ενώ κυκλοφορούν εικόνες με τις σκιές νοσηλευομένων τυλιγμένες στις φλόγες.
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: «Αφού έχω υπάρξει τόσο κακός Πρόεδρος, γιατί δεν με αφήνουν να χάσω;»

Φωτιά στο Πεδίον του Άρεως-Τέθηκε υπό έλεγχο

Βερολίνο: Νέα εμφάνιση δίδυμων μωρών πάντα σε ζωολογικό κήπο

Βόρεια Μακεδονία: Αντιπολιτευτικά «πυρά» για την αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της χώρας από αυτή της Αλβανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα