ΑΘΗΝΑ
19:54
|
15.10.2024
Παγίωση της λιτότητας, μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων βλέπει στο προσχέδιο προϋπολογισμού η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά.
Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή στις 7/10/24 καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ-ΑΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και οι προωθούμενες ρυθμίσεις από την Υπουργό Εργασίας για τον κατώτατο μισθό  και την εισφορά αλληλεγγύης οδηγούν στην παγίωση της λιτότητας, στην μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη από μισθωτούς και συνταξιούχους και στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων», δηλώνει με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της, η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΛΑΕ-Α.Α.:

  • Τα φορολογικά έσοδα, τα οποία κατά κανόνα εισπράττονται από μισθωτούς και συνταξιούχους και από την άδικη έμμεση φορολογία θα φθάσουν τα 68,7 δις, δηλαδή 2,4 δις παραπάνω από το 2024!
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 προβλέπεται να φθάσει τα 5,96 δις, αρκετά μεγαλύτερο από τα προβλεπόμενα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας (5 δις) και θα αυξηθεί περισσότερο  τον επόμενο χρόνο φθάνοντας το 2,5% του ΑΕΠ. Συνολικά τα επόμενα πέντε χρόνια θα διατεθούν 68,3δις ευρώ{ μαζί με τα έξοδα τόκων και τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις} για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, το οποίο όμως συνεχίζει να αυξάνεται (408 δις σήμερα), παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού.
  • Αντιθέτως οι κοινωνικές δαπάνες για υγεία, παιδεία, πρόνοια, υποδομές παραμένουν παγωμένες, παρά τις αυξημένες ανάγκες και συνολικά οι πρωτογενείς δαπάνες μειώνονται σταδιακά ως ποσοστό του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
  • Τα μέτρα ενίσχυσης, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ως φιλολαϊκά και ιδιαίτερα ενισχυτικά για τους εργαζόμενους (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση μισθών και συντάξεων) είναι καθαρή κοροϊδία σε σχέση με τις ανάγκες και την αύξηση του κόστους ζωής. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εξυπηρετεί κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι δε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν αποκαθιστούν καν τις μειώσεις που υπέστησαν από τα μνημόνια, πολύ περισσότερο δε τις αυξήσεις των τιμών στα βασικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα βρίσκονται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των μισθών τους!
  • Το χειρότερο όμως είναι οι προωθούμενες ρυθμίσεις για το κατώτατο μισθό και για την διατήρηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί!

Η ΛΑΕ, τονίζει επιπλέον πως «ο κατώτατος  μισθός, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Κεραμέως, θα συνεχίσει να διαμορφώνεται όχι ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης εργαζομένων – εργοδοτών, που ίσχυε μέχρι το 2012, αλλά με απόφαση της κυβέρνησης και με βάση την παραγωγικότητα και τον πληθωρισμό, δηλαδή ουσιαστικά με βάση την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Αυτό είναι ένα μεγάλο κτύπημα και στο εισόδημα και στα εργασιακά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με το αίμα των εργαζομένων. Την ευθύνη δεν έχει μόνο η Νέα Δημοκρατία αλλά και τα άλλα κόμματα, που ψήφισαν (ΠΑΣΟΚ), ή διατήρησαν κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης τους (ΣΥΡΙΖΑ) το νόμο 4172/2013, με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με υπουργική απόφαση».

Συγκεφαλαιώνοντας, η ΛΑΕ-Α.Α. εκτιμά πως «συνολικά και με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και με το νέο τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού επιχειρείται η παγίωση της λιτότητας και η περαιτέρω συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων».

«Μόνη απάντηση είναι η ανάπτυξη μαζικών λαϊκών αγώνων, που θα φέρουν την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, προς όφελος της Μαχητικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γάζα: Εικόνες ασθενών με ορούς να καίγονται ζωντανοί-Ακριβές χτύπημα, λέει το Ισραήλ [Σκληρές εικόνες]

Για «ακριβές χτύπημα της αεροπορίας» σε νοσοκομείο του Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, κάνει λόγο το Ισραήλ, ενώ κυκλοφορούν εικόνες με τις σκιές νοσηλευομένων τυλιγμένες στις φλόγες.
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στο Πεδίον του Άρεως-Τέθηκε υπό έλεγχο

Βερολίνο: Νέα εμφάνιση δίδυμων μωρών πάντα σε ζωολογικό κήπο

Βόρεια Μακεδονία: Αντιπολιτευτικά «πυρά» για την αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της χώρας από αυτή της Αλβανίας

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Λίνδου, κοντά στη Ρόδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα