«Η Βενεζουέλα, μαζί με μια ομάδα χωρών της Λατινικής Αμερικής, θέλει να διεκδικήσει βαθιά την Ισπανία να πληρώσει αποζημιώσεις για την κλοπή, τη λεηλασία των εδαφών μας και τη σκλαβιά και τα δεινά που υπέστησαν οι Αυτόχθονες και Αφρικανοί πρόγονοί μας», είπε.
«Πριν από 532 χρόνια ξεκίνησε η διαδικασία αντίστασης ενάντια στην αποικιοκρατία και τη σκλαβιά. Η αποικιοκρατία άφησε μια κληρονομιά ναζισμού και φασισμού. Κανένας από τους αποικιστές, ωστόσο, δεν έχει ζητήσει συγγνώμη μέχρι στιγμής», είπε ο Μαδούρο.
«Κρύβονται πίσω από την ιδεολογία της άρνησης. Από την Ισπανία, αυτό το βάρβαρο γεγονός επιδοκιμάζεται και διεκδικείται ως μια εκπολιτιστική διαδικασία», πρόσθεσε ο Μπολιβαριανός ηγέτης και τόνισε ότι η εισβολή σε βάρος των ιθαγενών πληθυσμών από τον Ισπανό εξερευνητή Χριστόφορο Κολόμβο ήταν μια εγκληματική και καταχρηστική πράξη.
Κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού προγράμματος «Con Maduro+», ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του στις χώρες της Καραϊβικής που συμφώνησαν να ζητήσουν αποζημιώσεις ύψους δισεκατομμυρίων λιρών από το Ηνωμένο Βασίλειο για το δουλεμπόριο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος, Μία Μότλεϊ, σημειώνοντας ότι το 2024 είναι το τελευταίο έτος της Δεκαετίας του ΟΗΕ για Άνθρωπους Αφρικανικής Καταγωγής, τάθηκε στην πλευρά της «διογκούμενης χορωδίας για την άμεση ανακήρυξη της δεύτερης δεκαετίας» για να την ολοκλήρωση του ημιτελές έργου και την αντιμετώπιση του ζητήματος των αποζημιώσεων για τη δουλεία και την αποικιοκρατία.
Πρόσφατα, το Μεξικό υπενθύμισε επίσης στην Ισπανία ότι εξακολουθεί να περιμένει μια συγγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.