ΑΘΗΝΑ
20:24
|
15.10.2024
Το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη τις «απόψεις» των ΗΠΑ, όμως θα απαντήσει στο Ιράν στη βάση του «εθνικού του συμφέροντος», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Το ισοπεδωμένο από το Ισραήλ τετράγωνο της Βηρυτού, όπου σκοτώθηκε μεταξύ άλλων ο Χασάν Νασράλα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ ο πόλεμος στη Γάζα διανύει την 375η μέρα του, με τα ισραηλινά χτυπήματα να έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 42.289 ανθρώπους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Λωρίδας, και το Ισραήλ να χτυπά πλέον καθημερινά αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς και στον Λίβανο, το 25% του οποίου τελεί υπό ισραηλινές εντολές εκκένωσης, σειρά αξιωματούχων της ευρύτερης περιοχής τοποθετήθηκαν γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις και την τρέχουσα κατάσταση της σύγκρουσης.

Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης: Οι Αμερικανοί δε θα φερθούν ανόητα όντας εντός του βεληνεκούς μας

Ο ταξίαρχος Εμπραχίμ Τζαμπαρί, σύμβουλος του αρχηγού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, δήλωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, εάν το τελευταίο επιτεθεί στο Ιράν, θα οδηγήσει σε αντίποινα.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν μια μέρα μπουν στο πεδίο της μάχης και θελήσουν να αναλάβουν δράση κατά του Ισλαμικού Ιράν, οι βάσεις, τα συμφέροντα και τα πλοία τους θα είναι εντός του βεληνεκούς των όπλων μας», δήλωσε ο Τζαμπαρί στο ιρανικό Press TV.

Οι ΗΠΑ «δεν είναι καθόλου προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν εμάς, τον άξονα της αντίστασης και τον μουσουλμανικό κόσμο», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Ιρανός ταξίαρχος, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να συμμετάσχουν σε μια τέτοια «ανόητη πράξη».

«Αν και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν το Ισραήλ, είναι απίθανο να διαπράξουν μια βλακεία και να εμπλακούν σε σύγκρουση με το Ιράν. Πάντα συμβουλεύουν το [ισραηλινό] καθεστώς να μην εμπλέκεται σε σύγκρουση με την Ισλαμική Δημοκρατία».

Για αποκλιμάκωση και εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 μιλά ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, είπε στο Al Jazeera Arabic ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει «κάποιο είδος εγγύησης» ότι το Ισραήλ θα αποκλιμακώσει την ένταση σε ό,τι αφορά την πρωτεύοσυσα Βηρυτό και τα προάστια της.

«Θέλουμε κατάπαυση του πυρός, εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 και εκλογή προέδρου για τη δημοκρατία», είπε επίσης ο Μικάτι.

«Η Συμφωνία του Ταΐφ πρέπει να εφαρμοστεί, η κυριαρχία του κράτους πρέπει να επεκταθεί στα εδάφη του και δεν υπάρχει άλλο όπλο εκτός από το όπλο της νομιμότητας», πρόσθεσε ο Λιβανέζος ηγέτης, αναφερόμενος σε όσα συμφωνήθηκαν το 1989 στην Ταΐφ της Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό να τερματιστεί ο 15ετής εμφύλιος πόλεμος του Λιβάνου.

Χεζμπολάχ: Λύση η κατάπαυση του πυρός σε Λίβανο και Γάζα

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο του διάγγελμα ότι η καλύτερη δυνατή έκβαση στη σύγκρουση είναι να σταματήσει το Ισραήλ να επιτίθεται στον Λίβανο και τη Γάζα.

«Λέω στους Ισραηλινούς, η λύση είναι να σταματήσουν να πυροβολούν. Η λύση είναι μια κατάπαυση του πυρός… Μετά από μια κατάπαυση του πυρός, οι [ισραηλινοί] έποικοι μπορούν να επιστρέψουν στο βορρά», είπε ο Κασέμ.

Είπε ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ισραηλινοί στο βορρά θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό συνεχή απειλή εάν το Ισραήλ συνεχίσει τον πόλεμο στον Λίβανο και τη Γάζα.

«Η αντίσταση δεν θα ηττηθεί ποτέ γιατί είναι αυτοί που κατέχουν τη γη. Θα πολεμήσουν και θα πεθάνουν με αξιοπρέπεια. Η νίκη θα έρθει με υπομονή».

Ο Κασέμ τόνισε ότι η σύγκρουση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη μάχη για την Παλαιστίνη.

«Θεωρούμε την αντίστασή μας νόμιμη. Αυτοί που αγωνίζονται για τη γη τους είναι οι Παλαιστίνιοι. Θα τους υποστηρίξουμε», είπε ο Κασέμ. «Αν δεν αντιμετωπίζαμε το Ισραήλ, θα πετύχαινε τους στόχους του για επεκτατισμό».

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βοηθούν τους Ισραηλινούς στα «βίαια εγκλήματά τους» στην περιοχή.

«Η Αμερική, ο μεγαλύτερος διάβολος, θέλει μια νέα Μέση Ανατολή. Ο Νετανιάχου θέλει το ίδιο πράγμα. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κάνουν αυτή τη γενοκτονία σκόπιμα».

Το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Κασέμ, θέλει να «επεκτείνει την κατοχή της και η Παλαιστίνη δεν είναι αρκετή για το Ισραήλ», το οποίο θέλει να ελέγξει όλα τα «εδάφη των αραβικών κρατών και όλων των μουσουλμάνων».

Είπε ότι το Ισραήλ ασκεί «μια πολιτική σφαγών και εξαρτάται από την πολιτική όλων των αμαρτιών που μπορούν να διαπραχθούν στη Γη».

Σύμφωνα με τον Κασέμ, το Ισραήλ θέλει να τρομοκρατήσει τους ανθρώπους «μέσω βάναυσων εγκλημάτων» και
ζητά την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, βασιζόμενο στο ότι «ό,τι δεν μπορεί να ληφθεί σήμερα, μπορεί να ληφθεί αύριο».

Νετανιάχου: Το Ισραήλ ακούει τις «απόψεις» των ΗΠΑ, όμως θα απαντήσει στο Ιράν όπως κρίνει το ίδιο

Το Ισραήλ θα λάβει υπόψη τις «απόψεις» των ΗΠΑ, αλλά τελικά θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου σύμφωνα με τα δικά του «εθνικά συμφέροντα», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ακολούθησε δημοσιεύματα που επικαλούνται ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους και υποστηρίζουν πως ο Νετανιάχου είπε στον Λευκό Οίκο ότι οποιαδήποτε αντεπίθεση θα περιοριζόταν σε στρατιωτικές και όχι σε πυρηνικές ή ενεργειακές εγκαταστάσεις, υποδηλώνοντας μια πιο περιορισμένη επίθεση με στόχο την αποτροπή ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω δημοσιεύματα ακολουθήθηκαν από υποχώρηση της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς.

Διαβάστε ακόμα:

Υπό ισραηλινή εντολή εκκένωσης το 25% του Λιβάνου

Η διευθύντρια Μέσης Ανατολής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Rema Jamous Imseis, δήλωσε ότι οι νέες ισραηλινές εντολές εκκένωσης για 20 χωριά στο νότιο Λίβανο σημαίνουν ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο της χώρας επηρεάζεται πλέον.

«Οι άνθρωποι ακούνε αυτές τις εκκλήσεις για εκκένωση και φεύγουν χωρίς [να πάρουν μαζί τους] σχεδόν τίποτα», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους μετά την έκδοση εντολών εκκένωσης από το Ισραήλ, που καλούν τους κατοίκους να φύγουν ή να αντιμετωπίσουν βομβαρδισμό.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ, που ξεκίνησαν επίσης χερσαίες εισβολές στο νότιο Λίβανο, έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.309 ανθρώπους τον περασμένο χρόνο, δήλωσε η λιβανική κυβέρνηση. Οι περισσότεροι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ επέκτεινε τη στρατιωτική του εκστρατεία στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Φιντάν: Η διπλωματία εξαντλήθηκε, απαιτούνται κυρώσεις στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επέκρινε τη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει αποκαλύψει την ιεραρχική της φύση.

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια ζωντανή μαρτυρία του γεγονότος ότι το διεθνές σύστημα έχει σχεδιαστεί, χρησιμοποιηθεί και καταχραστεί προς το προνόμιο λίγων», είπε ο Φιντάν στο συνέδριο Παγκόσμια Διπλωματία και το Μέλλον της Παλαιστίνης στην Άγκυρα.

«Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα – ξεκινώντας από εμάς, τη μουσουλμανική κοινότητα και την αραβική κοινότητα – ήταν άχρηστη, ανίσχυρη και αποκαρδιωτική στο να σταματήσει αυτή τη συνεχιζόμενη τραγωδία».

Ο Φιντάν προέτρεψε για άμεση δράση, προειδοποιώντας ότι εάν δεν βρεθεί λύση, ο πόλεμος της Γάζας θα κλιμακωθεί σε μεγαλύτερη περιφερειακή και παγκόσμια κρίση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε κυρώσεις κατά του Ισραήλ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να κόψει κάθε υποστήριξη για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε φτάσει στο όριο των λέξεων, της διπλωματίας και της διεθνούς πολιτικής… Πρέπει να ξεκινήσουμε τις κυρώσεις», είπε ο Φιντάν στους αντιπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος σε μια συνάντηση για την Παλαιστίνη, προσθέτοντας: «Το Ισραήλ πρέπει να υποστεί μποϊκοτάζ».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γάζα: Εικόνες ασθενών με ορούς να καίγονται ζωντανοί-Ακριβές χτύπημα, λέει το Ισραήλ [Σκληρές εικόνες]

Για «ακριβές χτύπημα της αεροπορίας» σε νοσοκομείο του Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, κάνει λόγο το Ισραήλ, ενώ κυκλοφορούν εικόνες με τις σκιές νοσηλευομένων τυλιγμένες στις φλόγες.
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: «Αφού έχω υπάρξει τόσο κακός Πρόεδρος, γιατί δεν με αφήνουν να χάσω;»

Βόρεια Μακεδονία: Αντιπολιτευτικά «πυρά» για την αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της χώρας από αυτή της Αλβανίας

Δικαστικός Χάρτης: Νέα αποχή των δικηγόρων μετά την ταλαιπωρία των πολιτών

Εκλογές ΗΠΑ: Ξεκίνησε η πρόωρη ψηφοφορία στην Τζόρτζια (video)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα