ΑΘΗΝΑ
20:26
|
15.10.2024
Συγκλονιστικές εικόνες έρχονται στη δημοσιότητα από τη Σαχάρα, καθώς η έρημος γνωρίζει τις πρώτες πλημμύρες εδώ και μισό αιώνα.
Η πλημμυρισμένη Σαχάρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκλονιστικές εικόνες έρχονται στη δημοσιότητα από τη Σαχάρα, καθώς η έρημος γνωρίζει τις πρώτες πλημμύρες εδώ και μισό αιώνα. Κατά τη διάρκεια δύο ημερών βροχόπτωσης τον Σεπτέμβριο, η ποσότητα νερού ξεπέρασε τον ετήσιο μέσο όρο σε διάφορες περιοχές του νοτιοανατολικού Μαρόκου, προκαλώντας καταστροφές.

Σύμφωνα με δηλώσεις υπευθύνων της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας στις αρχές Οκτωβρίου, οι συνέπειες των βροχοπτώσεων ήταν σοβαρές και η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων νερού.

Η περιοχή του Tagounite, ένα μικρό χωριό περίπου 450 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ, ήταν μια από τις πιο πληγείσες. Σε λιγότερο από 24 ώρες, η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά, προκαλώντας καταστροφές σε υποδομές και δυσκολίες για τους κατοίκους. Αυτή η ποσότητα νερού αντιστοιχεί σε ετήσιες βροχοπτώσεις και έφερε στο φως τις ευάλωτες υποδομές της περιοχής.

Ο Houssine Youabeb, υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μαρόκου, δήλωσε στο Associated Press: «Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είδαμε τόσο μεγάλη βροχόπτωση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα». Η δήλωσή του αποτυπώνει την εξαιρετική φύση των καιρικών συνθηκών και την ένταση της καταιγίδας, που δεν είχε παρατηρηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό εδώ και δεκαετίες.

AP24281375236981_f533f.jpg

Οι δορυφορικές εικόνες της NASA αποκάλυψαν κάτι απρόσμενο: Η λίμνη Ιρικί, μια αποξηραμένη κοίτη μεταξύ των περιοχών Ζαγορά και Τάτα, ξαναγέμισε με νερό μετά από 50 χρόνια. Η επιστροφή του νερού σε αυτό το σημείο της ερήμου υπογραμμίζει την ένταση των καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Στην πόλη Merzouga, κοντά στην Rachidia, οι βροχές δημιούργησαν λίμνες ανάμεσα στους αμμόλοφους της ερήμου, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Associated Press. Οι εικόνες από την περιοχή απεικονίζουν ένα εξωπραγματικό σκηνικό, με λίμνες να αντανακλούν τους αμμόλοφους σε μια τοποθεσία που συνήθως σφύζει από ξηρασία.

AP24281375166885_5c16c.jpg

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πλημμύρες αυτές δεν ήταν απλώς μεμονωμένο περιστατικό. Ο Houssine Youabeb εξηγεί πως οι βροχοπτώσεις προκλήθηκαν από έναν εξωτροπικό κυκλώνα, γεγονός που υποδηλώνει πιθανές μακροχρόνιες αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Καθώς ο αέρας κρατάει περισσότερη υγρασία, προάγει την εξάτμιση και ενισχύει τον σχηματισμό περισσότερων καταιγίδων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.

Θύματα

Ο απολογισμός των πλημμυρών ήταν τραγικός, καθώς 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταστροφές επεκτάθηκαν και σε περιοχές που είχαν πληγεί από σεισμό το περασμένο έτος. Η αναπλήρωση των φραγμάτων στη νοτιοανατολική περιοχή σε ρεκόρ χρόνου τον Σεπτέμβριο ενίσχυσε περαιτέρω τον κίνδυνο πλημμυρών και την ανάγκη για λήψη μέτρων πρόληψης.

Η Σαχάρα, η μεγαλύτερη καυτή έρημος στον κόσμο που εκτείνεται σε 9,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ένας ευάλωτος χώρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται εξαιτίας της παγκόσμιας θέρμανσης, και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι παρόμοιες καταιγίδες ενδέχεται να επαναληφθούν στο μέλλον.

Η Celeste Saulo, γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, δήλωσε ότι οι κύκλοι του νερού παγκοσμίως αλλάζουν με αυξανόμενη συχνότητα. «Ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας, ο υδρολογικός κύκλος έχει επιταχυνθεί. Έχει γίνει επίσης πιο ασταθής και απρόβλεπτος, και αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα προβλήματα είτε λόγω υπερβολικού είτε ελάχιστου νερού», τόνισε, περιγράφοντας τις προκλήσεις που φέρνουν οι κλιματικές αλλαγές.

AP24281375198700_1_228f8.jpg

AP24281375198700_f3bf9.jpg

AP24281375193134_7b1ec.jpg

AP24281375185392_78632.jpg

AP24281375173315_f7f49.jpg

AP24281375215845_87243.jpg
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γάζα: Εικόνες ασθενών με ορούς να καίγονται ζωντανοί-Ακριβές χτύπημα, λέει το Ισραήλ [Σκληρές εικόνες]

Για «ακριβές χτύπημα της αεροπορίας» σε νοσοκομείο του Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, κάνει λόγο το Ισραήλ, ενώ κυκλοφορούν εικόνες με τις σκιές νοσηλευομένων τυλιγμένες στις φλόγες.
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι οργανωμένες βραδινές μπαρότσαρκες στην Πράγα

Φωτιά στο Πεδίον του Άρεως-Τέθηκε υπό έλεγχο

Βερολίνο: Νέα εμφάνιση δίδυμων μωρών πάντα σε ζωολογικό κήπο

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Λίνδου, κοντά στη Ρόδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα