ΑΘΗΝΑ
18:38
|
16.10.2024
Ο εμίρης του Κατάρ που ήταν συμπροεδρεύων της συνόδου ζήτησε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και εκεχειρία σε Γάζα και Λίβανο.
Ο εμίρης του Κατάρ κατά την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση  υπέρ της ίδρυσης «ανεξάρτητου κυρίαρχου» και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους απηύθυνε σήμερα το απόγευμα κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) ο συμπροεδρεύων Καταριανός Εμίρης σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι.

Ο Θάνι μιλώντας στην πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-GCC που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες πως το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος θα πρέεπι να ζει «πλάι πλάι με το Ισραήλ».

Η λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία από τη σύνοδο Ε.Ε. και χωρών Συμβουλίου Συνεργασία του Κόλπου

Ζήτησε επίσης άμεση εκεχειρία σε Γάζα και Λίβανο και αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων από τη Δυτική  Όχθη.

«Αυτός ο καταστροφικός πόλεμος που εξαπολύεται από το Ισραήλ σήμερα σε Παλαιστίνη και Λίβανο έκανε τα εγκλήματα πολέμου κάτι το φυσιολογικό. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε» τόνισε ο Εμίρης του Κατάρ, προσθέτοντας:

«Χρειαζόμαστε διευθέτηση σε αυτές τις συγκρούσεις. Πρέπει να βρούμε μία λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και των συνόρων του 1967… Μία εκεχειρία θα ήταν το πρώτο βήμα προτού ξεκινήσει ένας σοβαρός γύρος διαπραγματεύσεων για μία οριστική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Η ατζέντα της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-GCC

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βασική ατζέντα θεμάτων της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Ομάν, Κουβέιτ) αφορά:

  • Κοινές διεθνείς προκλήσεις
  • Οικονομική και εμπορική συνεργασία και επενδύσεις
  • Ενέργεια
  • Βιωσιμότητα ανάπτυξης
  • Κλιματική κρίση

Κατά την ομιλία της στη σύνοδο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την πρώτη σύνοδο κορυφής με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου «ιστορική» τονίζοντας πως πραγματοποιείται σε «κρίσιμη περίοδο». ‘Όπως πρόσθεσε: «Σε καιρούς συγκρούσεων και κλιματικών προκλήσεων, η Ευρώπη θα είναι πάντα ένας εταίρος για την ειρήνη και την οικονομική πρόοδο».

Η ίδια επανέλαβε το αίτημα του Καταριανού εμίρη και των χωρών GCC για άμεση εκεχειρία σε Γάζα και Λίβανο, αφού προηγουμένως επέρριψε ευθύνες για τον πόλεμο σε Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο δήλωσε: «Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και προφανώς έχει κάθε επιθυμία να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις της ΕΕ και των χωρών του Κόλπου. Εξάλλου σε διμερές επίπεδο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τα έξι κράτη τα οποία απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης: Το Ιράν έχει όπλα «ανώτερα» των πυρηνικών

Δόθηκε η τέταρτη δόση στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Γαλλία: Οι ισραηλινές εταιρείες δε θα στήσουν περίπτερα σε έκθεση οπλικών συστημάτων

Εκπλήξεις για το Ισραήλ κατά τον 2ο χρόνο πολέμου στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα