ΑΘΗΝΑ
09:31
|
22.11.2024
Επτά χώρες και πάνω από 27 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρότατατη πείνα λόγω της πολύμηνης ξηρασίας, προειδοποίησε το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
Μήνες ξηρασίας στη νότια Αφρική έχουν πλήξει πάνω από 27 εκατομμύρια ανθρώπους, οδηγώντας στη χειρότερη κρίση πείνας στην περιοχή εδώ και δεκαετίες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αφρικανικός νότος βρίσκεται επί του παρόντος στη χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με περισσότερους από 27 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα λόγω των επιπτώσεων μιας πολύμηνης ξηρασίας, ανακοίνωσε την Τρίτη το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ.

Η ξηρασία, η οποία αποδίδεται στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες, έχει σκοτώσει τα ζώα και έχει αφήσει ολόκληρες κοινότητες χωρίς επαρκή τροφή, δημιουργώντας αυτό που ο εκπρόσωπος του WFP, Τόμσον Πιρί, περιέγραψε ως μια πιθανή «πλήρους κλίμακας ανθρώπινη καταστροφή».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, δηλώνοντας ότι «η ανάγκη για δράση δεν ήταν ποτέ περισσότερη ξεκάθαρη».

«Πρόκειται για τη χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες», είπε ο εκπρόσωπος του WFP.

Το Λεσότο, το Μαλάουι, η Ναμίμπια, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε έχουν κηρύξει εθνικές καταστροφές λόγω της ξηρασίας, ενώ η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη πλήττονται επίσης σοβαρά.

Το WFP εκτιμά ότι περίπου 21 εκατομμύρια παιδιά στην περιοχή υποσιτίζονται αυτή τη στιγμή, επιδεινώνοντας μια ήδη δεινή κατάσταση καθώς, οι κοινότητες αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων και συρρίκνωση των διαθέσιμων πόρων.

Το WFP έχει περιγράψει σχέδια για παροχή τροφής και βοήθειας σε μετρητά σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο μέχρι την επόμενη συγκομιδή τον Μάρτιο. Ωστόσο, έχουν λάβει μέχρι στιγμής μόνο το 20% των 369 εκατομμυρίων δολαρίων που υπολογίζεται πως απαιτούνται.

Η ξηρασία, την οποία ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ περιέγραψε ως την πιο σοβαρή των τελευταίων 100 ετών κατά τη διάρκεια της κρίσιμης γεωργικής περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου, έχει εξαφανίσει τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών.

Αυτή η κρίση έχει προκαλέσει την άνοδο των τιμών των τροφίμων, γεγονός που έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες κοινότητες.

Εκτός από την επισιτιστική κρίση, η ξηρασία είχε και άλλες εκτεταμένες συνέπειες. Η Ζάμπια, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υδροηλεκτρική ενέργεια από το φράγμα Καρίμπα, έχει αντιμετωπίσει σοβαρές διακοπές ρεύματος καθώς η στάθμη του νερού του φράγματος έχει πέσει δραματικά.

Τον Απρίλιο, η Ζιμπάμπουε, η οποία μοιράζεται το φράγμα με τη Ζάμπια, κήρυξε εθνική καταστροφή ως απάντηση στην κρίση, την οποία χαρακτήρισε ως τη χειρότερη των τελευταίων 40 ετών.

Τον περασμένο μήνα, η Ζιμπάμπουε ακολούθησε τα βήματα της Ναμίμπια, επιτρέποντας τη σφαγή διακοσίων από τους 84.000 ελέφαντες που ζουν στα εδάφη της, προκειμένου να διατεθεί κρέας σε πεινασμένα χωριά. Στη χώρα, η οποία υποφέρει άλλωστε και από αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις για πάνω από είκοσι χρόνια, η κατάσταση έχει έρθει σε τέτοιο σημείο, που αναφέρεται πως σε περιοχές της παρατηρήθηκε αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των ανθρώπων και της άγριας ζωής για τροφή και νερό.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων

Διαπολιτισμικό Σχολείο Ανατολικής Θεσσαλονίκης: Αναγκαστική μετεγκατάσταση μεσούσης της χρονιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα