ΑΘΗΝΑ
22:07
|
16.10.2024
Με μια σειρά κρυπτικών διατυπώσεων τοποθετήθηκε ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς Ιρανοί βουλευτές έχουν ζητήσει την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της χώρας.
Ο ταξίαρχος Εμπραχίμ Ροστάμι κατά τη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Didban
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τεχεράνη διαθέτει όπλα που είναι «ανώτερα» από τις πυρηνικές βόμβες, ισχυρίστηκε ο ταξίαρχος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Εμπραχίμ Ροστάμι.

«Το Ιράν έχει μια μεγάλη έκπληξη που είναι πιο σημαντική από τα πυρηνικά όπλα και θα κρατήσουμε αυτή την έκπληξη κρυφή μέχρι να έρθει η ώρα μηδέν», είπε μεταξύ άλλων, ο Ιρανός ταξίαρχος.

Η δήλωσή του ήρθε ως απάντηση σε εκκλήσεις Ιρανών νομοθετών να επανεξεταστεί το μη πυρηνικό στρατιωτικό δόγμα της χώρας εν μέσω απειλών από το Ισραήλ να χτυπήσει τη χώρα.

Σε συνέντευξή του στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Didban την Τρίτη, ο ταξίαρχος Ροστάμι, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως γραμματέας της Επιτροπής Ανάπτυξης και Εξοπλισμού του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), υποστήριξε τις εκκλήσεις για αλλαγή του δόγματος, αλλά είπε ότι οι βουλευτές δεν γνώριζαν «ορισμένες πτυχές» επειδή περιλαμβάνουν «άκρως απόρρητες και μυστικές πληροφορίες».

Ο στρατηγός ισχυρίστηκε ότι το Ιράν έχει «όπλα που είναι πολύ ανώτερα από τα πυρηνικά όπλα», και υπονόησε ότι κάποιου τέτοιου είδους δυνατότητες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας μια επίθεση σε πετρελαιοφόρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2019.

«Όταν ο Τραμπ ήθελε να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου μας, υπήρξαν μια σειρά από τακτικές επιχειρήσεις», υποστήριξε ο Ροστάμι. «Δεν θα πω ποιος τις πραγματοποίησε, αλλά πέντε δεξαμενόπλοια ανατινάχθηκαν στο άκρως φυλασσόμενο λιμάνι της Φουτζάιρα. Δεν ήξεραν καν από πού προήλθε η επίθεση. Κατέθεσαν και καταγγελία στον ΟΗΕ. Τα ΗΑΕ μας κατηγόρησαν, αλλά δεν μπορούσαν να παράσχουν στοιχεία. Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα που μπορώ να αναφέρω».

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο το Ισραήλ να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, απάντησε πως «οι Φρουροί της Επανάστασης διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις με προσομοίωση στόχευσης του αντιδραστήρα Dimona εντός του Ισραήλ».

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα Ιρανών βουλευτών κάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να αναθεωρήσει το αμυντικό δόγμα της χώρας και να άρει την απαγόρευση ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Το αίτημα ήρθε εν μέσω συνεχιζόμενων απειλών από το Ισραήλ για επίθεση στις πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Στη συνέντευξή του στο Didban, ο Ροστάμι δήλωσε: «Αυτοί που μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο στο 60% θα μπορούν σίγουρα να προχωρήσουν πέρα ​​από αυτό», υπονοώντας τις πιθανές πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ κλιμακώθηκαν μετά τις δολοφονίες των αρχηγών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και ενός στρατηγού των IRGC από τον ισραηλινό στρατό. Σε αντίποινα για τις επιθέσεις, το Ιράν πραγματοποίησε μια μαζική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μετά την επίθεση, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant απείλησε με «θανατηφόρα, ακριβή και εκπληκτική» απάντηση, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν καταστροφικά αντίποινα σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η Τεχεράνη προέτρεψε το Ισραήλ να απόσχει από περαιτέρω δυσανάλογα κλιμακωτικά βήματα και προειδοποίησε ότι το Ιράν θα είναι πλήρως έτοιμο να αμυνθεί και να ανταπαντήσει σε οιεσδήποτε επιθέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο στρατηγός Ρασάντ νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου

Προανακριτική για το μπάζωμα του χώρου των Τεμπών σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Λίβανος: Προκλητική επίθεση Ισραηλινών σε παρατηρητήριο του ΟΗΕ

Δραματική αύξηση νεκρών από ισραηλινή επιδρομή στο δημαρχείο της Ναμπατίγιε του Λιβάνου-16 νεκροί, 52 τραυματίες (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα