Δικαστήριο του Μπαγκλαντές εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την πρώην πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα, η οποία διέφυγε στην Ινδία τον Αύγουστο μετά την παραίτησή της μετά από μαζικές διαδηλώσεις.
Η Χασίνα καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICT) του Μπαγκλαντές για τη φερόμενη συμμετοχή της σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, στις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες.
Εκτός αυτού που αφορά τη Χασίνα, η οποία ήταν επικεφαλής του Μπαγκλαντές για περισσότερα από 20 χρόνια, εντάλματα σύλληψης έχουν επίσης εκδοθεί για άλλα 45 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών που επίσης διέφυγαν από τη χώρα.
«Το δικαστήριο… διέταξε τη σύλληψη της πρώην πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα και την προσαγωγή της στο δικαστήριο στις 18 Νοεμβρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο Μοχάμαντ Τατζούλ Ισλάμ, γενικός εισαγγελέας του ICT.
«Η Σεΐχ Χασίνα ήταν στο τιμόνι εκείνων που διέπραξαν σφαγές, δολοφονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο», πρόσθεσε.
Το προσωρινό υπουργείο Υγείας του Μπαγκλαντές δήλωσε τον Αύγουστο ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτό το καλοκαίρι, αφού οι διαμαρτυρίες υπό την ηγεσία των φοιτητών κατά των ποσοστώσεων της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε μαζικές διαδηλώσεις, καθιστώντας την την πιο αιματηρή περίοδο στην ιστορία της χώρας από την ανεξαρτησία της το 1971.
Η 77χρονη πρώην πρωθυπουργός δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που έφυγε από το Μπαγκλαντές. Η τελευταία της επίσημα ανακοινωμένη τοποθεσία είναι μια στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στην ινδική πρωτεύουσα.
Αρχικά αναμενόταν να μείνει στην Ινδία για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά οι προσπάθειές της να ζητήσει άσυλο αλλού έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής.
Η συνεχιζόμενη παρουσία της στην Ινδία αποτελεί πρόβλημα για τις σχέσεις του Δελχί με τη νέα προσωρινή κυβέρνηση στη Ντάκα. Πολλοί στο Μπαγκλαντές είναι εξοργισμένοι με το γεγονός ότι της δόθηκε καταφύγιο από την Ινδία.
Η νέα προσωρινή κυβέρνηση στο Μπαγκλαντές έχει ανακαλέσει το διπλωματικό της διαβατήριο και οι δύο χώρες έχουν μια διμερή συνθήκη έκδοσης που θα επέτρεπε την επιστροφή της στη χώρα για να δικαστεί.
Ωστόσο, μια ρήτρα της συνθήκης λέει ότι η έκδοση μπορεί να απορριφθεί εάν το αδίκημα είναι «πολιτικού χαρακτήρα».