Ο παγκόσμιος επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τον πληθωρισμό ως τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.
Η έρευνα «Chamber Pulse: Global Markets, Local Landscapes 2024», που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Ίδρυμα Επιμελητηρίων (WCC) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) την Τρίτη, συγκέντρωσε απαντήσεις από εκπροσώπους 96 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 90% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για να προσδιορίσει τους κύριους περιορισμούς για τις επιχειρήσεις και τα ζητήματα που περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας παρουσιάστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του WCF για την Ευρώπη και την Ασία, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη και την Πέμπτη και φιλοξενήθηκε από την Τουρκική Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων (TOBB) με τη συμμετοχή περίπου 800 επιχειρηματιών από 62 χώρες.
Το 71% αναμένει μέτριες αυξήσεις τιμών, το 66% θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη ως απειλή.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 71% της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας αναμένει μέτρια αύξηση των τιμών τους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα, το 14% αναμένει ότι οι τιμές θα αυξηθούν ταχύτερα, το 13% πιστεύει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα παραμείνουν οι ίδιες και μόλις το 3% πιστεύει ότι οι τιμές θα μειωθούν μέτρια.
Όσον αφορά τις περιοχές, οι πιο σημαντικοί περιορισμοί που σημειώνει η Βόρεια Αμερική είναι «ο πληθωρισμός, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η φορολογία, τα οικονομικά προβλήματα και η ασαφής ή ασταθής εσωτερική πολιτική».
Εν τω μεταξύ, τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, εκτός από την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, είναι «οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο πληθωρισμός, η φορολογία και η ασαφής ή ασταθής εσωτερική πολιτική».
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο πληθωρισμός κυριαρχούν στις ανησυχίες των περιφερειακών επιχειρήσεων
Παρόμοια τάση παρατηρείται και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αν και οι γεωπολιτικές εντάσεις, με 62% εξέχουσα θέση στις απαντήσεις, κατατάσσονται πολύ υψηλότερα, μαζί με τα οικονομικά προβλήματα.
Η κατάσταση στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό αντικατοπτρίζει εκείνη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, εκτός από τον πληθωρισμό, ο οποίος κατατάσσεται σημαντικά υψηλότερα με 75% έναντι 37%.
Την ίδια στιγμή, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική υποφέρουν από ανασφάλεια και συναλλαγματικούς περιορισμούς, εκτός από τις συνήθεις προκλήσεις: «ασαφείς ή ασταθείς εσωτερικές πολιτικές, οικονομικά προβλήματα και φορολογία».
Τα κύρια ζητήματα της Υποσαχάριας Αφρικής περιλαμβάνουν «τη φορολογία, τα οικονομικά προβλήματα, τις ανταγωνιστικές εισαγωγές, τον πληθωρισμό και τη συναλλαγματική ισοτιμία», ενώ η Νότια Ασία αντιμετωπίζει προκλήσεις από την «έλλειψη νέων τεχνολογικών εξελίξεων και την ανασφάλεια», παράλληλα με ζητήματα που σχετίζονται με την εσωτερική πολιτική, τα οικονομικά προβλήματα και τη φορολογία.
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θεωρείται «τόσο ως κίνδυνος όσο και ως ευκαιρία» για τις επιχειρήσεις, με το 66% να την θεωρεί κίνδυνο και το 23% ως ευκαιρία.
Εν τω μεταξύ, η οικονομική αβεβαιότητα ξεχωρίζει ως μείζον πρόβλημα τόσο για τις αναπτυσσόμενες όσο και για τις υπανάπτυκτες χώρες όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική ένταξη. Η πρόσβαση σε πιστώσεις, που παρεμποδίζεται από τον πληθωρισμό, είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα σε όλες σχεδόν τις περιοχές.
Όσον αφορά τις απαντήσεις των εκπροσώπων των εμπορικών επιμελητηρίων, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γενικές προοπτικές είναι θετικές.
Περίπου το 50% των ερωτηθέντων επιμελητηρίων δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση των εσόδων από τις πωλήσεις τους εντός ενός έτους, ενώ το 30% δεν προβλέπει καμία αλλαγή.
Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν γενικά ότι η ταχεία αύξηση του πληθωρισμού, η οποία αυξάνει το κόστος και διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.