Η κορβέτα «Ludwigshafen am Rhein» του πολεμικού ναυτικού της Γερμανίας που δρα υποστηρικτικά της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) κατέρριψε σήμερα ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος αγνώστου ταυτότητας πάνω από τις ακτές του Λιβάνου.
Το αεροπλάνο συνετρίβη στη θάλασσα δίχως να γίνει γνωστό ποιος το είχε κατευθύνει στην περιοχή.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε πως η φρεγάτα επιχειρεί στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής UNIFIL , τονίζοντας πως η επιχείρηση έγινε δίχως τραυματισμούς στο πλήρωμα του σκάφους ή υλικές ζημιές σε αυτό.
🇩🇪⚡️🇮🇱 German Navy frigate Ludwigshafen am Rhein (F264) shot down a Drone in Lebanon, near Naqoura Labounneh area, where the Israeli army has lost 4 Tanks in the past hours.
— MenchOsint (@MenchOsint) October 17, 2024
I always suspected Germany to use UNIFIL as a cover to help Israel, but now it's confirmed. https://t.co/HQzvrEaUG7 pic.twitter.com/aHHh7VBG4t
Συνέντευξη Νετανιάχου στη Figaro με αναφορές σε ρωσικά όπλα της Χεζμπολάχ
Το πρωί κυκλοφόρησε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro με συνέντευξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο στρατός εντόπισε σε αποθήκες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ρωσικά όπλα τελευταίας τεχνολογίας.
Υπενθύμισε πως η απόφαση 1701 που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το καλοκαίρι του 2006 για τον τερματισμό του τότε πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ είχε δρομολογήσει την αποχώρηση μαχητών της σιιτικής οργάνωσης σε βάθος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα του Βορείου Ισραήλ, νότια του ποταμού Λιτάνι και πως αυτό ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη.
«Ωστόσο σε αυτή την περιοχή η Χεζμπολάχ έσκαψε εκατοντάδες τούνελ και αποθήκες και βρήκαμε μία ποσότητα σύγχρονων ρωσικών όπλων» ανέφερε ο Νετανιάχου.
Σε επόμενο σημείο εκτίμησε πως «ένας νέος εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο θα ήταν τραγωδία», υποστηρίζοντας πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο το Ισραήλ. Επανέλαβε έτσι δίχως να πείθει ιδιαίτερα πως «ο μόνος σκοπός» της επίθεσης στο Λίβανο είναι «να επιτραπεί στους πολίτες μας να ζήσουν κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, να πάνε στα σπίτια τους και να νιώσουν ασφαλείς».