ΑΘΗΝΑ
21:18
|
17.10.2024
Το διάγγελμα Νετανιάχου δεν έχει μόνο στόχο την παράδοση των μαχητών της Χαμάς και των ομήρων αλλά και τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στη Γάζα.
Ο Γιαχία Σινουάρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον θάνατο του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στο νότιο τμήμα της περιοχής αναζητούν ΗΠΑ, Ισραήλ και οι σύμμαχοί τους, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την μάλλον ψευδή εντύπωση πως κοντοζυγώνει κάποιου είδους «λύση» στην περιοχή. Αυτό εξηγεί την εντατική τους προσπάθεια να κλιμακώσουν τις πιέσεις και τις επιθέσεις ψυχολογικού πολέμου στα υπόλοιπα στελέχη και στους μαχητές της Χαμάς προκειμένου να εξασφαλίσουν με το λιγότερο δυνατό κόστος την απελευθέρωση των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων.

Μερικές ώρες μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σήμερα στη Γάζα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προέβη απόψε σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα, προσπαθώντας να πετύχει αφενός τη διευκόλυνσή του στις δήθεν προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων, αφετέρου προσπάθησε να διαμηνύσει σε άλλους αντιπάλους του εκτός συνόρων πως οι ισραηλινές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να αλλάξουν τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή με πρώτο τον πλήρη εξοστρακισμό της Χαμάς από τη διοίκηση της Γάζας μετά το όποιο τέλος του πολέμου…

«Η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει ξανά τη Γάζα. Αυτή είναι η αρχή της μέρας μετά τη Χαμάς, και αυτό είναι για εσάς, τους κατοίκους της Γάζας, μία ευκαιρία, για να ελευθερωθείτε επιτέλους από την τυραννία της» τόνισε ο Νετανιάχου κλιμακώνοντας τον ψυχολογικό πόλεμο κατά των Παλαιστινίων της Γάζας μετά από 377 μέρες αδιάκοπου πολέμου.

Επιχειρώντας να ενθαρρύνει την προδοσία μεταξύ των στελεχών της Χαμάς και να κάμψει το ηθικό όσων Παλαιστινίων γνωρίζουν για την τύχη κάποιων εκ των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων, ανέφερε ότι το να παραδώσουν τους ομήρους στις οικογένειές τους «θα αποτελέσει σημαντική στιγμή για τον πόλεμο». Την επόμενη στιγμή δε διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας μέχρι την επιστροφή όλων των αγαπημένων μας».

Απευθυνόμενος στους Παλαιστίνιους της Γάζας ο Νετανιάχου ανέφερε:

«Ο Σινουάρ κατέστρεψε τη ζωή σας. Σας είπε πως ήταν λιοντάρι αλλά στην πραγματικότητα κρυβόταν σε σκοτεινή φωλιά. Και σκοτώθηκε όταν έφυγε πανικόβλητος από τους στρατιώτες μας».

Οι πρώτες αντιδράσεις σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία

Οι πρώτες αντιδράσεις Δυτικών ηγετών και αξιωματούχων για το θάνατο του αρχηγού της Χαμάς σήμερα στη Ν.Γάζα προδίδουν αφενός απαξίωση του αγώνα αντίστασης που δίνει εδώ και καιρό ο παλαιστινιακός λαός, υποβάθμιση των δεινών που προκαλεί η κατοχή σε Γάζα και Δυτική Όχθη και περιφρόνηση για τους Παλαιστίνιους μαχητές καθώς καλούνται να παραδώσουν τα όπλα και να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους με αντάλλαγμα να τους επιτρέψουν να ζήσουν…

Από το προεδρικό αεροσκάφος που κατευθύνεται προς τη Γερμανία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε απόψε πως «σήμερα ήταν μια καλή ημέρα για το Ισραήλ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον κόσμο».

Επιβεβαιώνοντας μέχρι κεραίας την στενή συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας ο Μπάιντεν πρόσθεσε:

«Λίγο μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, διέταξα το προσωπικό των Ειδικών Επιχειρήσεων και τους επαγγελματίες του κλάδου πληροφοριών μας να εργαστούν δίπλα-δίπλα με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους για να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Σινουάρ και άλλων ηγετών της Χαμάς που κρύβονται στη Γάζα. Με τη βοήθειά από τις μυστικές μας υπηρεσίες, ο ισραηλινός στρατός καταδίωξε αμείλικτα τους ηγέτες της Χαμάς, διώχνοντάς τους από τις κρυψώνες τους και αναγκάζοντάς τους να τραπούν σε φυγή».

Και κατέληξε: «Υπάρχει τώρα η ευκαιρία για ένα “μετά” στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία και για μια πολιτική διευθέτηση που να παρέχει ένα καλύτερο μέλλον για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους».

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη, Κάμαλα Χάρις, σχολίασε πως η δολοφονία του Σινουάρ ήταν ένα «βήμα προόδου» για την εξάλειψη της απειλής που συνιστά η Χαμάς για το Ισραήλ. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλγουόκι, υποστηρίζοντας πως «ο Σινουάρ ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου και των ομήρων που σκοτώθηκαν στη Γάζα».

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, σχολίασε πως ο ίδιος δεν θα θρηνήσει «τον θάνατο ενός τρομοκράτη ηγέτη όπως ο Σινουάρ».

Η Γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ, έκανε ακόμη πιο σκληρή δήλωση αναφέροντας πως ο Σινουάρ ήταν ένας «βάναυσος δολοφόνος και τρομοκράτης που ήθελε να καταστρέψει το Ισραήλ και το Ισραήλ» . Ακολούθως απαίτησε από τη Χαμάς να απελευθερώσει «όλους τους ομήρους και να καταθέσει τα όπλα» υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα τελειώσουν «τα βάσανα του λαού της Γάζας».

Η επίσημη ανακοίνωση της δολοφονίας από τον ΥΠΕΞ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς έγινε νωρίτερα ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης Νετανιάχου που ανακοίνωσε επίσημα πως ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σκοτώθηκε «σήμερα» σε συγκρούσεις με τον στρατό στη Νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Ο κατά συρροή δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ που ήταν υπεύθυνος για τις σφαγές και τις ωμότητες της 7ης Οκτωβρίου σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες» ανέφερε ο Κατς σε δήλωσή του.

Από νωρίς σήμερα το απόγευμα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι  μιλώντας σε ΜΜΕ όπως το κανάλι της ισραηλινής δημόσιας τηλεόρασης ΚΑΝ και το Κανάλι 12, ανέφεραν πως ο Γιαχία Σινουάρ κατά πάσα πιθανότητα σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατζ

Πριν ωστόσο την επίσημη ανακοίνωση ανέμεναν τα αποτελέσματα εξέτασης DNA ώστε να βεβαιωθεί πως επρόκειτο για τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς, που όπως αποδεικνύεται σκοτώθηκε περίπου 2,5 μήνες μετά από την εξόντωση του προκατόχου του, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στις 31 Ιουλίου 2024.

Το μήνυμα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας

Ακολούθησε έκκληση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ προς τους μαχητές της Χαμάς να παραδοθούν μετά το χαμό του ηγέτη τους.

«Το κράτος του Ισραήλ απένειμε δικαιοσύνη με την εξολόθρευση του Γιαχία Σινουάρ-ενός στυγνού δολοφόνου και τρομοκράτη. Ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο τρομοκράτης, ο αρχιτρομοκράτης, που σχεδίασε και εξετέλεσε (τις σφαγές) της 7ης Οκτώβρη στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί Ισραηλινοί: παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Η εξάλειψη του Σινουάρ προστίθεται σε μακρά σειρά εξολοθρεύσεων από τον Νασράλα ως τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς, Μουχάμαντ Ντεΐφ και πολλούς περισσότερους. Θα κυνηγήσουμε και θα εξολοθρεύσουμε τους εχθρούς.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ

Ο Σινουάρ πέθανε ενώ είχε τραπεί σε φυγή. Δεν πέθανε ως διοικητής αλλά ως κάποιος που νοιαζόταν για τον εαυτό του. Αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα προς τους εχθρούς μας: ο στρατός θα φθάσει οποιονδήποτε επιχειρήσει να βλάψει τους πολίτες του Ισραήλ ή τις δυνάμεις ασφαλείας μας και θα σας φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η δολοφονία Σινουάρ στέλνει επίσης και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλες τις οικογένειες των πεσόντων και των ομήρων: Κάνουμε καθετί για να φθάσουμε όσους έβλαψαν τους αγαπημένους μας και για να απελευθερώσουμε τους ομήρους και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα και στους κατοίκους της Γάζας. Ο άνθρωπος που έσπειρε την καταστροφή και το θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας, ο άνδρας που σας έκανε να υποφέρεται ως αποτέλεσμα τον δολοφονικών του πράξεων, έφθασε στο τέλος του. Είναι ώρα να βγείτε έξω, να απελευθερώσετε τους ομήρους, να σηκώσετε τα χέρια και να παραδοθείτε. Βγείτε έξω με τους ομήρους, ελευθερώστε τους και παραδοθείτε.

Είναι προνόμιό μου να χαιρετώ τους στρατιώτες, τον Επιτελάρχη και τον διευθυντή της Shin Bet για την αφοσίωση στη δουλειά τους».

Η παλαιστινιακή αντίσταση έχει ρίζες στην καταπίεση

Σχολιάζοντας την είδηση θανάτου του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο Ντάνιελ Λέβι, πρώην διαμεσολαβητής του Ισραήλ σε ειρηνευτικές συνομιλίες που ηγείται σήμερα του Προγράμματος «Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων  εξήγησε πως η εξολόθρευση του Παλαιστίνιου ηγέτη δεν θα σημάνει και κάμψη της αντίστασης στο Ισραήλ.

«Η παλαιστινιακή αντίσταση έχει τις ρίζες της στην καταπίεση, όχι στους ηγέτες. Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς δεν θα κάμψει την παλαιστινιακή αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε στη διάρκεια συνέντευξης στο Al Jazeera  πως υπάρχει μία «εμμονή στην Ευρώπη και στο Ισραήλ ότι αν πλήξεις τον ηγέτη, κόβεις το κεφάλι του φιδιού και το θέμα έχει τελειώσει – λες και η παλαιστινιακή αντίσταση βασίζεται στη γοητεία που ασκούσε ο Σινουάρ ή οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης που έχει δολοφονηθεί στο παρελθόν».

Μεταξύ των ραγδαίων εξελίξεων που προκαλεί η είδηση θανάτου της Χαμάς είναι και η έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), παρουσία του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Υπερτιμολόγηση των Patriot σε βάρος του Πενταγώνου παραδέχθηκε η Raytheon

Παρών σε μελλοντικό παζάρι για την Ουκρανία δηλώνει ο Λευκορώσος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα