ΑΘΗΝΑ
10:46
|
17.10.2024
Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν «πλήγματα ακριβείας» εναντίον πέντε θέσεων αποθήκευσης όπλων στην Υεμένη.
Β2-stealth βομβαρδιστικό αεροσκάφος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν «πλήγματα ακριβείας» εναντίον πέντε θέσεων αποθήκευσης όπλων σε τμήματα της Υεμένης που ελέγχονται από το κίνημα των Χούθι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις -συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς- στόχευσαν υπόγειες εγκαταστάσεις που στεγάζουν εξαρτήματα όπλων που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε πολιτικά και στρατιωτικά πλοία στην περιοχή.

Είπε ότι τα πλήγματα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι κατέδειξαν την ικανότητα των ΗΠΑ να στοχεύουν εγκαταστάσεις που οι αντίπαλοί τους προσπαθούν «να κρατήσουν εκτός εμβέλειας».

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις σε περίπου 100 πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, βυθίζοντας δύο σκάφη.

Η οργάνωση λέει ότι οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν υπάρχουν αρχικές ενδείξεις για απώλειες αμάχων από την αποστολή.

Είπε ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία και το αμερικανικό ναυτικό χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση, η οποία περιελάμβανε τη χρήση βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας stealth.
Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν την πλωτή οδό, επηρεάζοντας το διεθνές εμπόριο.

Ο Όστιν ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Κατόπιν εντολής του προέδρου Μπάιντεν, ενέκρινα αυτές τις στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσω περαιτέρω την ικανότητα των Χούθι να συνεχίσουν την αποσταθεροποιητική τους συμπεριφορά και να προστατεύσω και να υπερασπιστώ τις δυνάμεις και το προσωπικό των ΗΠΑ σε μία από τις πιο κρίσιμες θαλάσσιες οδούς του κόσμου».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να καθιστούν σαφές» στους Χούθι ότι θα υπάρξουν «συνέπειες για τις παράνομες και απερίσκεπτες επιθέσεις τους».

Τον Σεπτέμβριο, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι Χούθι είχαν εξαπολύσει «σύνθετη επίθεση» εναντίον πλοίων του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή, αν και όλα τα όπλα που εκτοξεύτηκαν καταρρίφθηκαν.

Εκτός από τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει αρκετούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη απευθείας στο Ισραήλ.

Τον Ιούλιο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη έπληξε το Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας 10. Τον Σεπτέμβριο, η ομάδα εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και έναν που είχε στόχο το κύριο αεροδρόμιο του Ισραήλ. Και τις δύο φορές το Ισραήλ απάντησε με επιθέσεις σε τοποθεσίες στην Υεμένη.

Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και 12 άλλα έθνη ξεκίνησαν την επιχείρηση Prosperity Guardian για την προστασία των ναυτιλιακών οδών της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούτι.

Οι Χούθι αποτελούν μέρος ενός δικτύου ένοπλων οργανώσεων στη Μέση Ανατολή που υποστηρίζονται από το Ιράν και περιλαμβάνουν τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και την Παλαιστινιακή Αντίσταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Για κίνδυνο πραξικοπήματος προειδοποιεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών

Έρευνα: Έλλειψη εξειδικευμένων εργατών και πληθωρισμός τα μείζονα προβλήματα της αγοράς

«Οικουμενικό αδίκημα» η παρένθετη μητρότητα στην Ιταλία της Μελόνι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα