Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρώς χθες την Τετάρτη, 16/10, λόγω της άμβλυνσης των ανησυχιών στη Μέση Ανατολή και των προοπτικών αδύναμης ζήτησης στην Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές αργού παγκοσμίως.
Η διεθνής τιμή αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησε κατά 0,5% στα 73,99 δολάρια ανά βαρέλι στις 11.03 π.μ. τοπική ώρα (0803 GMT), από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στα 74,37 δολάρια.
Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate υποχώρησε επίσης κατά 0,4% στα 70,06 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι 70,38 δολαρίων στο κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης.
Την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις του θα επιτεθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όχι στις πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε προηγουμένως να μην πλήξουν, σύμφωνα με την Washington Post.
Οι πετρελαϊκές αγορές παρακολουθούν τα αντίποινα του Ισραήλ για το πυραυλικό χτύπημα του Ιράν στις αρχές Οκτωβρίου.
Οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η έκθεση μείωσε τις ανησυχίες ότι θα διαταραχθεί η παροχή πετρελαίου, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου.
Οι αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν επίσης τις προβλέψεις για αυξημένη προσφορά και τις αδύναμες προβλέψεις για τη ζήτηση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ) και τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).
Ο ΔΟΕ σηματοδότησε πλεόνασμα προσφοράς το 2025, ενώ περιόρισε ελαφρώς τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης το 2024, σε μηνιαία έκθεσή του την Τρίτη.
Τη Δευτέρα, ο ΟΠΕΚ είχε επίσης μειώσει την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης για το 2024 και το 2025, επικαλούμενος την αδυναμία του κορυφαίου εισαγωγέα Κίνα.
Οι αβεβαιότητες σχετικά με τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς.