ΑΘΗΝΑ
22:29
|
18.10.2024
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε το εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ ως αποτελεσματικό τρόπο για τον τερματισμό της επιθετικότητάς του.
Ρετζέπ Τ. Ερντογάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επιβολή διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα πρότεινε απόψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την τετραμερή σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται πως το Ισραήλ «επιδιώκει προκλήσεις για να επεκτείνει τις συγκρούσεις στην περιοχή» και εκτιμάται πως η επιβολή εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ θα ήταν «μία αποτελεσματική λύση για τον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας».

Την περασμένη Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, είχε ζητήσει το ίδιο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επισημαίνοντας πως ο «τελείωσε» ο χρόνος για διπλωματία και απαιτώντας την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ. «Δεν μας έμεινε κάτι άλλο να πούμε διπλωματικά, πολιτικά…τελειώσαμε με αυτά. Χρειαζόμαστε άλλα εργαλεία» είχε τονίσει ο Φιντάν σε διάσκεψη για το μέλλον της Παλαιστίνης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην τετραμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν φρόντισε να επισημάνει την «διαρκή ειρήνη» στον Καύκασο, αμέσως μετά τη συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τους τέσσερις ομολόγους του, τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, τον Ιρανό Αμπάς Αραγτσί, τον Αρμένιο Αραράτ Μιρζογιάν και τον Αζέρο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων, αν  και η συνάντηση πρέπει να αφορούσε την εκτόνωση των εντάσεων που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ρωσίας και Ιράν για τον «διάδρομο Ζανγκεζούρ».

Ο «Διάδρομος Ζανγκεζούρ» είναι ένα έργο του Αζερμπαϊτζάν που προχωρά μαζί με την Τουρκία με σκοπό την κατασκευή ενός «διαδρόμου» στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας, η οποία αποδέχθηκε το έργο, και του Ιράν, ενάντια στις επιθυμίες της Τεχεράνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απόρρητα έγγραφα για σχέδιο επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν- Αίτημα για 2ο σύστημα THAAD

Στο Δήμο Ζακύνθου παραχωρείται η διαχείριση του περίφημου Ναυαγίου

Νέα Υόρκη: Ο Τατάρ έθεσε θέμα αμνηστίας σφετεριστή ελληνοκυπριακών περιουσιών

Ανέφικτο το ιταλικό μεταναστευτικό μοντέλο στη Γαλλία, λέει ο Μπαρνιέ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα