ΑΘΗΝΑ
12:05
|
18.10.2024
Το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα οδηγήσει στην ήττα του, εκτίμησε ο Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Ζελένσκι συμπαρασύρει την Ε.Ε. στην ήττα τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα οδηγήσει στην ήττα του, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε ραδιοφωνικό σταθμό, σχολιάζοντας το σχέδιο οκτώ σημείων που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο ουκρανικό κοινοβούλιο, την Τετάρτη.

Όπως ανέφερε ο Βίκτορ Όρμπαν, οι περισσότεροι από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους παρουσίασε το σχέδιό του ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά η Ουγγαρία εκτιμά πως η Ε.Ε. έχει ήδη «ηττηθεί» μαζί με την Ουκρανία.

«Οι ηττημένοι θέλουν τώρα να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο νίκης. Έχουμε πει ότι δεν εμπλεκόμαστε σε αυτό. Δεν μπορείς να κερδίσεις με ένα τέτοιο σχέδιο. Δεν είναι σχέδιο νίκης, αλλά ήττας», τόνισε και υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην εφαρμογή τέτοιων στρατιωτικών σχεδίων και δεν θα προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, η ουκρανική σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης, αλλά μόνο διπλωματικά. «Ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό για να επιστρέψουμε στην ειρηνική ζωή», τόνισε ο Όρμπαν.

Νωρίτερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο Ζελένσκι «κάτι παραπάνω από τρομακτικό» και προέτρεψε τη Γερμανία και τη Γαλλία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα αντί να βοηθήσουν την Ουκρανία, ενώ ο πολιτικός του σύμβουλος και συνονόματός του Μπαλάζ Όρμπαν προειδοποίησε ότι το σχέδιο αποτελεί «τον συντομότερο δρόμο προς έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σχολιάζοντας αναφορές της γερμανικής Bild, ότι η Ουκρανία φέρεται να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε πως «ειδικές υπηρεσίες», εξετάζουν την πληροφορία, επεσήμανε όμως ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο τον Ιούλιο, δεν άκουσε από αυτόν σχέδια για πυρηνικά όπλα.

«Ίσως υπήρχαν κάποιες αποχρώσεις λόγω της μετάφρασης, αλλά δεν μου φάνηκε ότι οι Ουκρανοί θέλουν να γίνουν πυρηνική δύναμη. Ωστόσο, μια τέτοια πιθανότητα είναι τρομακτική. Ένα τέτοιο υπάρχον ή ανύπαρκτο ουκρανικό σχέδιο προκαλεί ένα κύμα πανικού και όλοι στην Ευρώπη αισθάνονται ευρωπαϊκός πόλεμος είναι προ των πυλών, οπότε αυτό πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί», τόνισε..

Νωρίτερα, η Bild επικαλέστηκε πηγή που ανέφερε ότι η ουκρανική ηγεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποκατάστασης των αποθεμάτων πυρηνικών όπλων της χώρας. Σύμφωνα με τις πηγές της γερμανικής εφημερίδας, το Κίεβο «θα χρειαστεί μόνο λίγες εβδομάδες για να αποκτήσει την πρώτη του βόμβα». Το περιβάλλον του Ζελένσκι απάντησε στο δημοσίευμα της Bild κάνοντας λόγο για «ανοησίες».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Να απαντήσει ο Μητσοτάκης για τις συμφωνίες του με τον Ζελένσκι

Μόσχα: Η Αυστραλία εμπλέκεται βαθύτερα στην ουκρανική κρίση

Ο Χάλεντ Μασάλ πιθανός διάδοχος του Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς

Παρών σε μελλοντικό παζάρι για την Ουκρανία δηλώνει ο Λευκορώσος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα