ΑΘΗΝΑ
17:43
|
19.10.2024
Στο φόντο των αντιπαραθέσεων με την Αιθιοπία, η Σομαλία εγκρίνει την ανάπτυξη δυνάμεων της Αιγύπτου μέσω της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης.
Ο Σομαλός πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια στρατηγική στροφή, η κυβέρνηση της Σομαλίας ενέκρινε την ανάπτυξη αιγυπτιακών δυνάμεων ως μέρος της επερχόμενης Αποστολής Υποστήριξης και Σταθεροποίησης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AUSSOM), μετά από συμφωνία ασφαλείας που υπογράφηκε τον Αύγουστο. Αυτή η κίνηση θεωρείται ως μια προσπάθεια αντικατάστασης των Αιθιοπικών στρατευμάτων που συμμετέχουν επί του παρόντος στην αποστολή.

Η Αίγυπτος έχει ήδη στείλει προκαταβολικές ομάδες για να βοηθήσουν τον Εθνικό Στρατό της Σομαλίας (SNA) στην εξασφάλιση κρίσιμων οδών ανεφοδιασμού που στοχοποιούνται συχνά από την τρομοκρατική οργάνωση αλ-Σαμπάαμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Το πρώτο επίσημο αιγυπτιακό απόσπασμα αναμένεται να φτάσει σύντομα στη Σομαλία, μετά τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Σομαλού Προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και του ηγέτη της Ερυθραίας Ισάιας Αφεγουέρκι.

Η απόφαση της Σομαλίας να αποκλείσει την Αιθιοπία από τη νέα αποστολή προέρχεται από ανησυχίες για παραβιάσεις της εδαφικής κυριαρχίας και τις συναλλαγές της Αιθιοπίας με τη Σομαλιλάνδη για την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε απάντηση, η Αίγυπτος έχει στείλει όπλα, στρατιωτικούς συμβούλους και μονάδες κομάντο στη Σομαλία, παρά τις αντιρρήσεις από χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα στην αποστολή, όπως η Ουγκάντα. Η Μεταβατική Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (ATMIS) πρόκειται να λήξει τον Δεκέμβριο του 2024.

Η Αίγυπτος σκοπεύει να εδραιώσει την παρουσία της πριν από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για την αποχώρηση των αιθιοπικών δυνάμεων, αν και η Αιθιοπία επιμένει ότι η Αφρικανική Ένωση θα πρέπει να καθορίσει τη σύνθεση των στρατευμάτων της αποστολής. Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί καθώς η Αιθιοπία ανέπτυξε πρόσφατα επιπλέον 7.000 στρατιώτες στη Σομαλία, παρά τις εκκλήσεις της Σομαλίας για απομάκρυνσή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Φιντάν με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στην Κωνσταντινούπολη

Νετανιάχου για το χτύπημα στο σπίτι του: Τίποτα δεν θα μας σταματήσει

Μέση Ανατολή και Ουκρανία στο τραπέζι των υπουργών Άμυνας της G7

Νέο αίτημα της Κούβας στον ΟΗΕ για άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα