ΑΘΗΝΑ
16:15
|
19.10.2024
Συνεδριάζουν σήμερα στη Νάπολη οι υπουργοί Άμυνας της G7 με την ατζέντα να περιλαμβάνει Μέση Ανατολή, Ουκρανία και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Αυστηρά τα αστυνομικά μέτρα στον χώρο της συνόδου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της Ομάδας G7, που πραγματοποιείται σήμερα στη Νάπολη.

Η σημερινή μονοήμερη συνεδρίαση, που πραγματοποιείται στην Ιταλία η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7, αποτελεί την πρώτη υπουργική συνάντηση της ομάδας αφιερωμένη στην άμυνα, και διεξάγεται μετά από προσωπικό αίτημα του Ιταλού υπουργού Άμυνας Γκουιντο Κροσέτο.

«Βρήκα σουρεαλιστικό ότι οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο συναντήθηκαν για να μιλήσουν για όλα τα θέματα, από τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ενέργεια… και δεν βρέθηκαν να συνομιλήσουν για την άμυνα σε μια ιστορική στιγμή όπως είναι αυτή που βιώνουμε», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας.

Εκτός από την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή – για την οποία ο Κροσέτο είπε ότι θα παραχωρηθεί «άφθονος χρόνος» προκειμένου να συζητηθεί, η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία που ετοιμάζεται να μπει στον τρίτο του χειμώνα, την ανάπτυξη στην Αφρική και την ασφάλεια στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου υπάρχει επίσης βαθιά ανησυχία  για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας  γύρω από την Ταϊβάν και τις αυξημένες εντάσεις κατά μήκος των συνόρων Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροσέτο τόνισε ότι το παγκόσμιο πλαίσιο ασφάλειας γίνεται ολοένα και πιο επισφαλές λόγω των ανταγωνιστικών παγκόσμιων οραμάτων. «Οι βάναυσες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία και η πράγματι κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τη βαθιά αστάθεια της υποσαχάριας Αφρικής και την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, σκιαγραφούν ένα επιδεινούμενο πλαίσιο ασφαλείας», τόνισε.

Προειδοποιώντας ότι οι προβλέψεις για το εγγύς μέλλον «δεν μπορούν να είναι θετικές», ο Κροσέτο τόνισε ότι οι εντάσεις τροφοδοτούνται από «ένα κοινό μοχλό: την αντιπαράθεση μεταξύ δύο διαφορετικών, ίσως ασυμβίβαστων, οραμάτων για τον κόσμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ήδη δύο αποκλεισμούς στα λιμάνια του Σαλέρνο και της Νάπολης, διαμαρτυρόμενοι για τη Σύνοδο, ενώ αργότερα έχει προγραμματιστεί αντιπολεμική πορεία η οποία αναμένεται να αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα, όσο αφορά το πόσο κοντά στη σύνοδο θα φτάσει, από την ιταλική αστυνομία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νετανιάχου για το χτύπημα στο σπίτι του: Τίποτα δεν θα μας σταματήσει

Νέο αίτημα της Κούβας στον ΟΗΕ για άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ

Μόσχα: Η σύνοδος των BRICS θα καθορίσει τον ρου της ιστορίας, όχι οι εκλογές στις ΗΠΑ

Drone από τον Λίβανο με στόχο το σπίτι του Νετανιάχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα