ΑΘΗΝΑ
13:22
|
19.10.2024
«O φορέας της ανθρώπινης ανάπτυξης θα εδραιωθεί στο Καζάν και όχι στις αμφιταλαντευόμενες Ηνωμένες Πολιτείες».
22 έως τις 24 Οκτωβρίου στο Καζάν η 16η Σύνοδος Κορυφής των BRICS
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τριήμερη σύνοδος κορυφής των BRICS, και όχι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, θα είναι το βασικό γεγονός που θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία της ιστορίας, δήλωσε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιγιένκο.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει σημαντικά. Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν θα είναι το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς για την παγκόσμια κοινότητα και δεν θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία της ιστορίας, ανεξάρτητα από το πόσο θα το ήθελε η Ουάσιγκτον. Η σύνοδος κορυφής BRICS θα είναι το καθοριστικό γεγονός», έγραψε στο κανάλι της στο Telegram.

Σύμφωνα με την Ρωσίδα αξιωματούχο, αυτό αντανακλά αντικειμενικές και μη αναστρέψιμες διαδικασίες. «Πιστεύω ότι το 2024 ο φορέας της ανθρώπινης ανάπτυξης θα εδραιωθεί στο Καζάν και όχι στις αμφιταλαντευόμενες Ηνωμένες Πολιτείες. Το τριήμερο της συνόδου κορυφής των BRICS και οι διαπραγματεύσεις των ηγετών της παγκόσμιας πλειοψηφίας στην πρωτεύουσα του Ταταρστάν θα έχουν καθοριστική επιρροή στο μέλλον μας», τόνισε, χαιρετίζοντας τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων για ένταξη στους BRICS.

Στο περιθώριο της 16ης συνόδου κορυφής των BRICS, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιήσει 17 διμερείς συναντήσεις με ηγέτες χωρών που θα βρεθούν στο Καζάν, όπως ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ζητήσει την ένταξη της χώρας του στους BRICS.

Διεθνή μέσα αναφέρουν πως στο Καζάν για να παρακολουθήσει τις εργασίες της συνόδου θα μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το Γραφείο του. «Δεν έχουμε κανένα ταξίδι προς επιβεβαίωση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Στέφαν Ντουζάρικ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε νωρίτερα στο TASS ότι ο Γκουτέρες ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν, όταν συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο αίτημα της Κούβας στον ΟΗΕ για άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ

Drone από τον Λίβανο με στόχο το σπίτι του Νετανιάχου

Σουδάν: Μια πυρκαγιά που δεν πρόκειται να σβήσει

Νέα Υόρκη: Ο Τατάρ έθεσε θέμα αμνηστίας σφετεριστή ελληνοκυπριακών περιουσιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα