ΑΘΗΝΑ
12:16
|
22.11.2024
Το εμπάργκο των ΗΠΑ κοστίζει στην Κούβα 575.000 δολάρια την ώρα, λέει η Αβάνα και ζητά από τον ΟΗΕ την άρση του.
187 χώρες στηρίζουν το αίτημα της Αβάνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ψήφισμα κατά του πολυετούς οικονομικού εμπάργκο των ΗΠΑ θα υποβάλει για 32η φορά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 30 Οκτωβρίου, η Κούβα, όπως ανακοίνωσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στον Οργανισμό, Ερνέστο Σομπερόν Γκουσμάν.

Όπως ανέφερε ο Κουβανός διπλωμάτης την πρώτη φορά που κατατέθηκε τέτοιο ψήφισμα στηρίχτηκε από, μόλις, 59 χώρες, ενώ σήμερα ο αριθμός των κρατών που το υποστηρίζουν έχει εκτοξευτεί στις 187, χωρίς όμως αυτό να γεννά ιδιαίτερες ελπίδες για αποτελέσματα.

«Το ψήφισμά μας και η απαίτηση να αρθεί το εμπάργκο, δυστυχώς, δεν έχει πρακτικά αποτελέσματα, γιατί οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές», τόνισε ο Γκουσμάν, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ώστε οι αποφάσεις της να έχουν πραγματικό αντίκτυπο.

«Έχουμε την υποστήριξη των περισσότερων χωρών και ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν υπάρχουν πρακτικές αλλαγές. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να λυθεί ώστε η Γενική Συνέλευση να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εφαρμογή των αποφάσεών της», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

«Από την 1η Μαρτίου 2023 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, το εμπάργκο προκάλεσε ζημία ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κούβα. Αυτό σημαίνει περίπου 421 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, 13,8 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα ή 575.000 δολάρια την ώρα. Γι’ αυτό λέω ότι το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξή μας είναι το εμπάργκο και όλα τα μέτρα που σχετίζονται με αυτό», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Περαιτέρω, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κούβα στον ΟΗΕ, ανέφερε πως η Αβάνα είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί ίσοις όροις, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τής 5ης Νοεμβρίου.

«Δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και περιμένουμε το ίδιο να κάνουν και αυτές για την Κούβα. Η απόφαση εξαρτάται από τους πολίτες των ΗΠΑ και δεν μας ενδιαφέρει αν νικητής θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Κάμαλα Χάρις. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο επί ίσοις όροις», τόνισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα το 1961 ως απάντηση στην εθνικοποίηση της αμερικανικής περιουσίας στο νησί, μετά την οποία ανακοίνωσαν εμπορικό και οικονομικό εμπάργκο.

Τον Δεκέμβριο του 2014, ο τότε Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναγνώρισε ότι η προηγούμενη πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Αβάνας δεν λειτουργούσε και ανακοίνωσε μια κίνηση προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και τη χαλάρωση των κυρώσεων. Το 2015, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε την αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα των ΗΠΑ με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών σταμάτησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017 που επανέφερε την Κούβα στον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, με την κυβέρνηση Μπάιντεν που ακολούθησε να μην κάνει κάτι για να αλλάξει αυτό, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Με νέες συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου αντιδρά το Ιράν στο ψήφισμα του IAEA

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι συνομιλίες το μόνο που επιβεβαίωσαν είναι η εχθρότητα των ΗΠΑ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα