ΑΘΗΝΑ
21:05
|
20.10.2024
Οι Μολδαβοί ψηφίζουν σε προεδρικές εκλογές και σε δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μολδαβές γυναίκες δείχνουν τα διαβατήριά τους έξω από ένα εκλογικό τμήμα στην πρεσβεία της Μολδαβίας στη Μόσχα, Ρωσία, 20 Οκτωβρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Μολδαβοί ψηφίζουν σε προεδρικές εκλογές και σε δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καθορίσει εάν η χώρα, η οποία γειτονεύει την Ουκρανία, παραμένει σε μια φιλοδυτική πορεία εν μέσω ισχυρισμών για ρωσική παρέμβαση, μεταδίδει το Al jazeera.

Η διπλή ψηφοφορία την Κυριακή διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Μολδαβία διεκδικεί την ένταξη στην Ε.Ε. και εν μέσω ισχυρισμών για ανάμιξη της Ρωσίας.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτος μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022, η πρώην Σοβιετική δημοκρατία ελπίζει να εγκαταλείψει την τροχιά της Μόσχας και να ξεκινήσει τη μακρά διαδικασία των ενταξιακών συνομιλιών στην Ε.Ε..

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ευθυγραμμισμένη με τη Δύση κατεστημένη πρόεδρος, Μάγια Σαντού, έχει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των 10 αντιπάλων της στο ψηφοδέλτιο.

Η κούρσα θα πάει σε δεύτερο γύρο στις 3 Νοεμβρίου, εάν αποτύχει να φτάσει το όριο του 50 τοις εκατό που απαιτείται για μια οριστική νίκη. Η Σαντού, από το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS), πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τον Αλεξάντρ Στοϊανόγλου, πρώην γενικό εισαγγελέα που υποστηρίζεται από το παραδοσιακά φιλορωσικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, εάν η ψηφοφορία πάει σε δεύτερο γύρο.

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν επίσης «ναι» ή «όχι» σε ένα δημοψήφισμα για το αν θα κατοχυρώσουν στο σύνταγμα της χώρας την πορεία της προς την Ε.Ε. των 27 εθνών.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 21:00 (18:00 GMT) και μερικά αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 22:00 (19:00 GMT).

Ο Σαντού ελπίζει ότι οι Μολδαβοί θα ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της Ε.Ε..

«Η μοίρα μας κρίνεται την Κυριακή. Η ψήφος όλων μετράει, όπου κι αν βρισκόμαστε», έγραψε στο Facebook την Παρασκευή.

Οι δημοσκοπήσεις της WatchDog, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Κισινάου, δείχνουν μια σαφή πλειοψηφία, με περισσότερο από το 50% να υποστηρίζει την πορεία προς την Ε.Ε.. Το δημοψήφισμα χρειάζεται το ένα τρίτο της συμμετοχής για να είναι έγκυρο.

Πέντε υποψήφιοι για την προεδρία είπαν στους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν «όχι» ή να μποϊκοτάρουν, λέγοντας ότι ο χρόνος του δημοψηφίσματος είναι αποκλειστικά για να διασφαλιστεί η εκλογή της Σαντού.

Η Σάντου έκανε περιοδεία στη χώρα, λέγοντας ότι η ένταξη στην Ε.Ε. θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.

Οι Μολδαβοί αντιμετωπίζουν σήμερα υψηλές τιμές ενέργειας και πληθωρισμό, ενώ ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλός, στα 5.000 λέι (283 δολάρια).

Η χώρα των τριών εκατομμυρίων κατοίκων εναλλάσσεται μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορωσικών μονοπατιών από τη σοβιετική διάλυση το 1991. Είναι επίσης το σπίτι της αποσχισθείσας φιλορωσικής περιοχής της Υπερδνειστερίας.

Οι δεσμοί με τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί από τότε που η Σαντού ανέβηκε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2020. Η κυβέρνησή της καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι σχεδίαζε την ανατροπή της και διαφοροποιήθηκε ο ενεργειακός εφοδιασμός μετά τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Κατηγορίες για παραποίηση ψηφοφορίας

Οι εκλογές αμαυρώθηκαν από ισχυρισμούς για ανάμιξη της Ρωσίας.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι… μια ομάδα κλεφτών προσπαθεί να εξαπατήσει τους ανθρώπους, να τους υποσχεθεί χρήματα, να τους δώσει ψευδείς πληροφορίες», είπε ο πρωθυπουργός Ντόριν Ρέσιαν, προτρέποντας τους Μολδαβούς «να επαγρυπνούν».

Η αστυνομία κατηγόρησε τον Ίλαν Σορ, έναν δραπέτη μεγιστάνα που ζει στη Ρωσία, ότι προσπάθησε να πληρώσει τουλάχιστον 130.000 ψηφοφόρους για να ψηφίσουν «όχι» και να στηρίξουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Ο Σορ, ο οποίος φυλακίστηκε ερήμην για απάτη και κλοπή και βρίσκεται υπό δυτικές κυρώσεις, προσφέρθηκε ανοιχτά να πληρώσει τους Μολδαβούς για να πείσουν άλλους να ψηφίσουν «όχι» και να υποστηρίξουν τον «υποψήφιό μας». Αρνείται ότι έχει κάνει αδίκημα και λέει ότι τα χρήματα είναι δικά του.

Την Πέμπτη, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δήλωσαν επίσης ότι είχαν αποκαλύψει ένα σχέδιο στο οποίο εκατοντάδες άνθρωποι φέρεται να οδηγήθηκαν στη Ρωσία για να παρακολουθήσουν εκπαίδευση για να οργανώσουν ταραχές και πολιτικές αναταραχές.

Η Ρωσία αρνείται ότι παρεμβαίνει στη Μολδαβία και έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό την κυβέρνησή της για «ρωσοφοβία».

Ο αρχηγός της αστυνομίας Βιορέλ Σερνοτίνου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το Σάββατο ότι είχαν κάνει τα πάντα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιρροή στην ψηφοφορία.

«Θα υπάρξει κάποιου είδους αντίκτυπος σε κάθε περίπτωση, αλλά νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει τις ψήφους συνολικά», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία, Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ και τα ταγκαλάκια* τους

Γερμανία: Λίβυος συνελήφθη ως ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ

Οι πλημμύρες καταστρέφουν 1,1 εκατομμύρια τόνους ρυζιού στο Μπαγκλαντές

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε στο αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα