Εκδήλωση συζήτηση με τίτλο «Ε, όχι και το νερό!» διοργανώνει σήμερα Δευτέρα στις 7 το βράδυ στη Νομική Σχολή Αθηνών η Οργάνωση για μια νέα Κομμουνιστική Αριστερά «Αναμέτρηση».
Ομιλήτριες/ες:
- Βαγγελιώ Σωτηροπούλου, Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού
- Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή
- Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης, Νομικός, Δικηγόρος του κινήματος του νερού
- David Gibney, συνιδρυτής και συντονιστής του κινήματος Right2Water – Ireland
Παρεμβαίνουν:
- Μανώλης Βαρουξάκης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Αγυιάς – Κολυμβαρίου Χανίων
- Βαγγέλης Γαλανόπουλος, μέλος της Συνέλευσης του χωριού των Σταγιατών – Πήλιο
- Ιωάννα Κούρτοβικ, μέλος της Πρωτοβουλίας «Στο πλευρό των Ρομά» – Για τον αγώνα για την υδροδότηση του οικισμού Σοφό στον Ασπρόπυργο
Συντονισμός: Άκης Ζαρκαδούλας, υδραυλικός μηχανικός, μέλος Αναμέτρησης.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και με live streaming.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές:
Ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού ως κοινωνικού αγαθού βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο. Οι πρόσφατες δηλώσεις (12.09) του Υπουργού Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκη ήταν αποκαλυπτικές. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός προανήγγειλε:
- Αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης με νέο τρόπο υπολογισμού της χρέωσης
- Συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ σε εταιρείες ανά νομό με σχεδόν σίγουρη την είσοδο ιδιωτών στη διοίκησή τους
- Φαραωνικά έργα με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική που εισάγουν με έμμεσο τρόπο ιδιώτες στη διαχείριση του νερού
Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τα διαδοχικά μπλόκα του ΣτΕ από το 2022, που ήρθαν ως αποτέλεσμα των μακροχρόνιων αγώνων του κινήματος του νερού και το κατοχύρωσαν ως δημόσιο αγαθό, ψάχνει συνεχώς έμμεσους τρόπους να παρακάμψει τις δεσμευτικές από το ΣτΕ αποφάσεις. Η αρχή είχε γίνει με τη συμπερίληψη των Υδάτων σε μια νέα ρυθμιστική αρχή που ονομάζεται ΡΑΑΕΥ και είναι η μετεξέλιξη της ΡΑΕ, της γνωστής αρχής που «ρυθμίζει» τις τιμές ρεύματος ευνοώντας τα καρτέλ ενέργειας να θησαυρίσουν, ενώ ήδη δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού.
Οι τελευταίες δηλώσεις όμως κάνουν τις προθέσεις πιο ξεκάθαρες: με πρόσχημα την κλιματική κρίση και τη ξηρασία η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια ιδιότυπη αγορά νερού με αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών στη διαχείριση και διανομή του νερού, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Για την κυβέρνηση η απάντηση στο υπαρκτό πρόβλημα της ξηρασίας που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια είναι μεγαλύτερη συμμετοχή της αγοράς στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Όπως και στο ρεύμα, επιδιώκεται η μεταφορά του κόστους των όποιων μέτρων παρθούν στους καταναλωτές και τους αγρότες και η δυνατότητα κερδοφορίας από τους ιδιώτες πάνω στο πρόβλημα της έλλειψης του νερού.
Ως Αναμέτρηση αντιλαμβανόμαστε ως πολύ σημαντικό τον αγώνα για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Όπου στον κόσμο προσπαθήθηκε να ιδιωτικοποιηθεί το νερό τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για την κοινωνία και για αυτό σημαντικοί αγώνες ανά την υφήλιο διεκδίκησαν και κατάφεραν να επανακρατικοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης, οι νίκες του κινήματος του νερού τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα είναι από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της κοινωνίας για την επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο όλων των αγαθών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
Για αυτούς τους λόγους παίρνουμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο νερό. Στόχος είναι να συμβάλλουμε στις αναγκαίες κινηματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος με σκοπό τη ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το δημόσιο αγαθό του νερού. Έτσι, στην εκδήλωσή μας στις 21/10 στη Νομική Αθήνας θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα επίθεση που σχεδιάζεται στο νερό και με τους ευρύτερους αγώνες υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του σε συνθήκες κλιματικής κρίσης:
- Πώς παραβιάζονται έμμεσα οι αποφάσεις του ΣτΕ για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και γιατί η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι δε θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό;
- Πώς η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού θα φέρει σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς;
- Γιατί είναι εις βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του νερού οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ;
- Είναι αναγκαία τα φαραωνικά έργα που προτείνονται για την αντιμετώπιση τη λειψυδρίας;
- Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της λειψυδρίας περιβαλλοντικά και κοινωνικά ωφέλιμος;
- Ποια είναι η διεθνής εμπειρία από τις προσπάθειες επανακρατικοποίησης της διαχείρισης του νερού;
- Πώς οι νίκες στο νερό μπορούν να παίξουν ρόλο στον ευρύτερο αγώνα επανακατοχύρωσης όλων των δημόσιων αγαθών;
Στόχος της αρχικής πρωτοβουλίας μέσω της εκδήλωσης είναι να συμβάλλουμε στις αναγκαίες κινηματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος με σκοπό τη ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το δημόσιο αγαθό του νερού.