ΑΘΗΝΑ
22:08
|
21.10.2024
Πώς έφθασαν τα έγγραφα αυτά στην κατοχή της ιρανικής πλευράς, αλλά και γιατί η τελευταία επέλεξε να τα δημοσιοποιήσει;
η διαρροή δύο άκρως απόρρητων εγγράφων των υπηρεσιών πληροφοριών που περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ανταποδοτικό πλήγμα στο Ιράν ερευνούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Του Κώστα Ράπτη, Αναδημοσίευση από το Capital.gr

Ο Χένρι Κίσινγκερ είχε κάποτε πει ότι είναι επικίνδυνο να συγκαταλέγεσαι στους εχθρούς των ΗΠΑ, αλλά είναι θανάσιμο το να περιλαμβάνεσαι στους φίλους τους. Στο Ισραήλ τα τελευταία 24ωρα έχουν κάθε λόγο να αναλογίζονται αυτή τη φράση.

Το Middle East Spectator, κανάλι του Telegram που εδρεύει στην Τεχεράνη και προφανώς στηρίζει το ιρανικό καθεστώς, δημοσιοποίησε στις 18 Οκτωβρίου δύο άκρως απόρρητα έγγραφα προερχόμενα από την αμερικανική υπηρεσία δορυφορικών πληροφοριών (National Geospatial Intelligence Agency).

Τα έγγραφα αφορούσαν τα σχέδια της επίθεσης που έχει δεσμευθεί ότι θα εξαπολύσει το Ισραήλ στο Ιράν σε απάντηση για τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα της 1ης Οκτωβρίου στην ισραηλινή επικράτεια και στηρίζονταν στα αποτελέσματα της εντατικής δορυφορικής παρακολούθησης τριών στρατιωτικών βάσεων του εβραϊκού κράτους από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα είναι πολύτιμες. Γίνεται λόγος για «γενική δοκιμή» των ισραηλινών επιθέσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Οκτωβρίου, κατονομάζονται οπλικά συστήματα που προγραμματιζόταν να χρησιμοποιηθούν, τύποι αεροσκαφών που θα εμπλέκονταν, πλατφόρμες παρακολούθησης κ.ο.κ.

Το ότι όλα αυτά έχουν πλέον δημοσιοποιηθεί αποτελεί μία εξήγηση για την καθυστέρηση εκδήλωσης της ισραηλινής επίθεσης, αλλά και μία καλή δικαιολογία για την περαιτέρω (επ’ αόριστον;) αναβολή της.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι βέβαια το πώς έφθασαν τα έγγραφα αυτά στην κατοχή της ιρανικής πλευράς, αλλά και γιατί η τελευταία επέλεξε να τα δημοσιοποιήσει.

Τα να αποτελούν προϊόν hacking μοιάζει απίθανο -άλλωστε εκτός από την απόκτηση των εγγράφων χρειάζεται και αποκρυπρογράφησή τους.

Να διέρρευσαν μέσω τρίτων επίσης δεν είναι πιθανό, διότι το ένα από τα δύο έγγραφα έχει διαβάθμιση απορρήτου τέτοια που αποκλείει την κοινοποίησή του σε συμμάχους.

Το Middle East Spectator υποστηρίζει ότι πρόκειται για διαρροή από αμερικανικής πλευράς -και μάλιστα από το Πεντάγωνο. Οπότε προκύπτει για την ισραηλινή πλευρά το ερώτημα αν το Ιράν έχει κατορθώσει να «φυτέψει» ανθρώπους του στα άδυτα της αμερικανικής πολεμικής μηχανής ή αν απλούστερα κάποια πτέρυγα των Αμερικανών στρατιωτικών συνειδητά παίζει ένα πιο σύνθετο παιχνίδι, ενδεχομένως με στόχο να αποτρέψει μια ευρύτερη κλιμάκωση που θα έθετε σε κίνδυνο τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Πάντως οι αρχικοί αποδέκτες των εγγράφων υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες.

Προφανώς το Ιράν κολακεύεται να επιδεικνύει οποιαδήποτε από τις δύο αυτές πιθανότητες. Και πάντως, με την δημοσιοποίηση των εγγράφων όντως καταφέρνει να αποφύγει προς το παρόν την ισραηλινή επίθεση.

Ό,τι και αν ισχύει η εμπιστοσύνη του Ισραήλ στις ΗΠΑ έχει τρωθεί. Και αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι τα δημοσιευθέντα στο Middle East Spectator δεν αποτελούν απαραιτήτως το σύνολο όσων έχουν φθάσει προς την ιρανική πλευρά. Ενδεχομένως και άλλα σχέδια (που να αφορούν λ.χ. την αντιμετώπιση της λιβανικής Χεζμπολάχ ή των Χούθι της Υεμένης) να έχουν επίσης διαρρεύσει.

Μένει να φανεί αν το Ισραήλ θα τηρήσει κατόπιν αυτού τις υποσχέσεις τους προς την κυβέρνηση Μπάιντεν να πλήξει αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους του Ιράν και όχι τις πετρελαϊκές ή τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις -ή αν θα αναδιπλωθεί συνολικά.

Επιπροσθέτως, το ότι η κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στοχοποιήθηκε αίφνης από drone της Χεζμπολάχ στις 19 Οκτωβρίου, χωρίς ο Τζο Μπάιντεν ή η Κάμαλα Χάρις να πραγματοποιήσουν τηλεφώνημα συμπαράστασης στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου (όπως λ.χ. έπραξαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον) είναι μια ενδιαφέρουσα «πινελιά» στην παρούσα εικόνα των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ασταμάτητη η γήρανση του πληθυσμού στην Ιταλία

Δυσαρέσκεια για κυβέρνηση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Συνέλαβαν τον πρώην Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για το δημοψήφισμα στη Μολδαβία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα